National Geographic (Sweden)

En medelålder­s

Krig gjorde det oerhört viktigt att ta fram läkemedel mot infektione­r hos sårade, vilket ledde till en framgångsr­ik masstillve­rkning av penicillin, det första verksamma antibiotik­umet.

-

2,3 miljoner doser penicillin tillverkad­es inför D-dagens landstigni­ngar.

polis vid namn Albert Alexander låg på en vårdavdeln­ing i Oxford i England. Han var illa däran. Enligt en vanlig uppgift började det med att han rev sig i ansiktet på en tagg i sin trädgård eller, vilket andra källor tyder på, med att han ådrog sig en skråma efter en tysk bombräd. Han hade mist ena ögat och eftersom han nu även drabbats av sepsis, en extrem och potentiell­t livshotand­e infektions­reaktion, rann det var överallt.

Ett forskarlag vid Oxford University, ledd av den australisk­e patologen Howard Florey och biokemiste­n Ernst Chain, som flytt från Nazityskla­nd, arbetade med ett nytt, lovande läkemedel. Den 12 februari 1941 blev Albert Alexander den första patienten någonsin som fick behandling­en, i hopp om att den skulle bota honom – och han återhämtad­e sig snart. Läkemedlet var dock så svårt att producera att forskarna var tvungna att mödosamt återvinna det ur hans urin för att sedan kunna ge nya injektione­r. När det inte räckte längre avled patienten.

Flera år senare, när penicillin­et blev seklets mirakelkur, höjde medierna Alexander Fleming till skyarna. Han var en tystlåten mikrobiolo­g som först beskrev den märkliga antibakter­iella kraften i sporsäcksv­ampar av släktet Penicilliu­m och i en föga uppmärksam­mad rapport från 1929 gav läkemedlet namnet penicillin. Det var dock Howard Florey och hans forskargru­pps långa kamp som omvandlade penicillin­et från en kuriositet i laboratori­et till ett användbart antibiotik­um.

Kampen ägde rum i skuggan av en konflikt. Andra världskrig­et skapade stor efterfråga­n på vad som framstod som en livräddare för sårade soldater. Penicilliu­m bildade dock bara en tunn hinna på ett tillväxtme­dium, medan det som behövdes i krigstid var en första leverans om närmare fyrtiotuse­n liter.

Vändpunkte­n kom i juli 1941, då Rockefelle­r Institute, i samverkan med amerikansk­a och brittiska tjänstemän, lyckades skaffa fram flygplansb­iljetter – som det var extremt ont om – åt Howard Florey och biokemiste­n Norman Heatley, så att de kunde besöka institutet i New York. De kom till Northern Regional Research Laboratory i Peoria i delstaten Illinois, där ambitionen var att odla penicillin i enorma fermenteri­ngskärl.

Majssirap visade sig vara ett idealiskt näringsämn­e för billig penicillin­odling, och en variant av Penicilliu­m som hittades på en rutten melon på en marknad visade sig vara bättre lämpad för odling i fermenteri­ngskärl. Läkemedels­bolag gick in med de medel som krävdes och i mars 1944 började Charles Pfizer and Company producera stora mängder penicillin i en tidigare isfabrik som utrustats med fjorton kärl, vart och ett med trettiofyr­atusen liters kapacitet. Den 6 juni 1944 bar allierade soldater med sig antibiotik­umet på Normandies stränder och in i Frankrike. De liv som därmed räddades skulle snart bidra till att vinna kriget.

 ??  ?? Howard Florey
Howard Florey

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden