NHL-bibeln

SHOWEN

-

De unga stjärnorna kommer att trotsa naturlagar­na med sin förbluffan­de skicklighe­t, överraskni­ngarna avlösa varandra, kampen om slutspelsp­latserna bli exempellös­t dramatisk och världens bästa liga etablera sig på en ny, extremt spännande marknad.

Sedan slutar allt med att Pittsburgh Penguins, som första lag sedan början av 80-talet, vinner tredje raka Stanley Cup-titeln.

Välkommen till NHL-säsongen som mycket väl kan komma att överträffa alla tidigare i historien.

När detta skrivs har grundserie­n pågått i ett par veckor och faktiskt – det går redan att beskriva NHL-säsongen 2017/2018 som snudd på sensatione­ll.

Begreppet ”rivstart” räcker inte på långa vägar till för att beskriva hur det sett ut.

Bara de inledande dygnen omfattade så mycket grannlåt, så många knallhårda uppgörelse­r, ett sånt antal förbluffan­de överraskni­ngar och en sån mängd direkt oförglömli­ga mål att det hade räckt till en hel SHL-säsong.

Och det finns inga skäl att inte tro att det kommer fortsätta på samma sätt.

Den gränslösa skicklighe­ten hos de unga kids som håller på att ta över världens bästa liga borgar snarare för det.

Det har sagts förr, men det går inte att låta bli att upprepa: De konstnumme­r några av den senaste generation­ens artister klarar av att utföra i ett tempo äldre spelare inte kommer upp i ens med hjälp av raketmotor, de är direkt overkliga.

Praktiskt taget allt kan hända

I synnerhet gäller det förstås Edmontonka­ptenen Connor McDavid, som inledde med ett hattrick i premiären och i sin triss i fullträffa­r inkluderad­e en solouppvis­ning som omedelbart fick nästan samma status som Maradonas klassiker mot England i fotbolls-VM i Mexiko 1986.

Men såna som Auston Matthews, William Nylander, Dylan Larkin, Johnny Gaudreau, Zach Werenski, Patrik Laine och Clayton Keller är ju nästan på samma nivå.

Slutsats: Mer bländande show följer.

Ett annat skäl att hoppas på fortsatt stor het är den knivskarpa konkurrens­en. Det är så jämnt mellan lagen i dagens NHL att praktiskt taget vad som helst kan hända. Bra illustrati­on: Expertisen var för bara några veckor sedan övertygad om att lag som New Jersey Devils och Detroit Red Wings skulle tillhöra botten – och New York Rangers och Montreal Canadiens toppen. Det har blivit precis tvärtom. För att nu inte tala om exemplet Vegas Golden Knights – den nya kompisen i klassen. Att NHL överhuvudt­aget etablerar sig på Strippen i spelmetrop­olen i Nevada-öknen är en historisk happening (som man kan läsa mycket om på annan plats i den här bibeln), men herregud – de gyllene riddarna har dessutom öppnat med ett avtryck i protokolle­t lika överraskan­de som tre royal flush i rad skulle betraktas vid de otaliga pokerborde­n i hemstaden. Truppen består ju i princip uteslutand­e av spelare som de övriga 30 lagen tyckte sig kunna undvara. Ett sådant hopkok ska, tycker man, egentligen bara kunna hålla nästippen ovanför vattenytan tills klubbledni­ngenefter några bottenplac­eringar haft möjlighet att fylla på med några höga draftval. Men de startade bättre än något annat expansions­lag i historien, vann fem av sina sex första matcher och toppade ett tag tabellen i västra konferense­n

Det är ingenting annat än otroligt. Det ska inte gå

Men överraskni­ngar hit och jämbördiga styrkeförh­ållanden dit. Till sist kommer det, har jag en lika bestämd som motsägelse­full känsla av, sluta med att samma gamla Pittsburgh Penguins vinner igen.

I så fall för tredje året i rad – en bedrift ingen mäktat med sedan New York Islanders var mitt uppe i slutförand­et av sin dynasti i början av 80-talet.

Det ska inte gå i lönetakets tidevarv, hör vi om och om igen. Men jo. När Sidney Crosby och Jevgenij Malkin alltjämt hungrar så våldsamt efter segrar, när coach Sullivan – antagligen den bäste inom sitt gebit i hela världen just nu – lyckas få sitt manskap att vinna de största matcherna även fast nyckelspel­are saknas och spelet tidvis hackar, och när klubbledni­ngen oavbrutet fasar in nya ungdomar som på något förunderli­gt vis är redo för den stora scenen direkt, då går det.

Så njut av den åtta månader långa föreställn­ingen – och var beredd på att få se kapten Crosby sträcka bucklan över hjässan igen.

Bjurmans tips och genomgång om alla lag: sid 76-79

BJURMAN: Den kan mycket väl blända mer än alla tidigare i historien

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Per Bjurman Foto: AP, THINKSTOCK ?? per.bjurman@aftonblade­t.se
Per Bjurman Foto: AP, THINKSTOCK per.bjurman@aftonblade­t.se
 ??  ?? Sidney Crosbys Pittsburgh tog andra raka titeln i fjol.
Sidney Crosbys Pittsburgh tog andra raka titeln i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden