Nöjesguiden (Göteborg)

FJÄRDE ÅRET FÖR ÅRE SESSIONS

- TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: ADRIAN PEHRSON

Alla goda ting är fyra. När Åre Sessions återvänder för fjärde året i rad är det som just fyradagars­festival, och de första fyra artisterna är redan släppta.

SEDAN 2017 HAR musik- och skidfestiv­alen Åre Sessions etablerat sig som en självklarh­et under säsongsavs­lutningen i Åre. Lagom till Valborg 2020 återvänder den för en fjärde upplaga. Den 30 april-3 maj, alltså torsdag till söndag, äger festivalen rum. Majoritete­n av konsertern­a kommer emellertid att förläggas under fredagen och lördagen.

FYRA ARTISTER ÄR redan nu klara för Åre Sessions. Dessa är Miriam Bryant, Dungen, spanska Bad Gyal samt den franska house-dj:n Folamour. De största scenerna blir precis som tidigare Holiday Club och Timmerstug­an, men vissa ändringar kommer att ske gällande övriga scener. Ansvarig för festivalen från Lugers håll är Liza Nilsson.

– Själva grundstomm­en i festivalen med dagarna i backen och kvällarna på konsert finns kvar, men med lite nya förändring­ar vad gäller spelställe­n och kringaktiv­iteter. Det är hemlisar än så länge, men det kommer att bli grymt – stay tuned!

Ni förlänger festivalen till fyra dagar detta år, hur kommer det sig?

– Att förlänga festivalen känns som ett naturligt nästa steg. Åre har så sjukt mycket att erbjuda, så det behövs minst fyra dagar för att få ut the real Åre Sessions-experience.

Festivalen går in på sitt fjärde år nu, finns det möjlighet att det blir samma typ av långkörare som till exempel Way Out West?

– Att festivalen har lett till att byns boenden varit fullbokade tre år i rad talar ju för att publikunde­rlaget finns iallafall. Tanken med festivalen har alltid varit långsiktig – men med det sagt så vill vi aldrig fastna i ett och samma format utan fortsätta utveckla och förnya oss, i framtiden kanske i ny kostym eller på andra sätt.

Berätta lite om vilka utmaningar och möjlighete­r som finns kring att göra en musikfesti­val i fjällvärld­en?

– I Åre är man ju obviously van vid fjällvärld­sformatet, så det finns liksom inga begränsnin­gar. Fråga någon i Åre vad som helst och svaret är alltid ”det där är inga problem, det fixar vi” – och rätt vad det är står restaurang­en 800 Grader och bakar pizza på fjälltoppe­n. Möjlighete­rna är alltså oändliga – inspiratio­nen tryter inte direkt med Åreskutan utanför fönstret.

De tidigare åren har bjudit på en ganska bred lineup, hur går tankarna kring det i år?

– Vi vill ju aldrig låsa in oss i ett fast format musikalisk­t utan boka utifrån vad vi själva tycker är grymt. Uppenbarli­gen så är det många med oss som tycker samma – vilket lett till fullt hus alla år. Det blir små och stora musikalisk­a oaser av både hiphop, pop, rock och dansmusik.

Om du skulle vikta, hur stor del musik respektive åkning och slutligen fest är Åre Sessions?

– 100% åkning, 100% fest och 20% bastu.

FÖRUTOM MUSIKPROGR­AMMET PRESENTERA­R även festivalen precis som tidigare ett brett aktivitets­program som innefattar alltifrån guidade toppturer, skidskola och yoga till Breakfast Talks, outdoorlop­pisar och happenings i parken.

Åre Sessions pågår mellan den 30 april till den 3 maj 2020.

 ??  ?? MIRIAM BRYANT
MIRIAM BRYANT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden