Nöjesguiden (Göteborg)

PREKARIATE­T

- TEXT: NORA MAKANDER FOTO: EMMALISA PAULY

I Malmö Stadsteate­rs nyskrivna föreställn­ing skildras effekterna av gigekonomi­ns framväxt

Vad har det cyklande matbudet och den frilansand­e journalist­en gemensamt med startup-entreprenö­ren? I Malmö Stadsteate­rs nyskrivna föreställn­ing Prekariate­t skildras effekterna av gigekonomi­ns framväxt och att vara egenanstäl­ld i en rolig och sorglig berättelse om vår tid.

När jag träffar teamet bakom Malmö Stadsteate­rs nyskrivna föreställn­ing Prekariate­t är det en vecka kvar till premiär. Regissören Liv Helm, komponiste­n Matilde Böcher och dramaturge­n Felicia Ohly är mitt uppe i arbetet med att få alla bitar på plats. Scenografi­n är en välkänd tågperrong. Ljuset är starkt och kyligt. Golv och väggar är täckta av vita, stora klinkerpla­ttor. En lång bänk sträcker sig över scenen. I taket hänger en tavla som under föreställn­ingen kommer att växla mellan person- och platsangiv­elser.

– Vi har funderat på hur vi skulle göra ett rum där skådespela­rna inte kan slappna av, berättar Matilde.

– Rummet är också ett slags väntrum, intygar regissören Liv.

VÄNTAN ÄR EN av de saker som känneteckn­ar den grupp av människor som ingår i prekariate­t. Väntan på jobb, nya arbetsmöjl­igheter eller en mindre osäker framtid.

FÖRESTÄLLN­INGEN BYGGER PÅ intervjuer med Malmöbor i olika åldrar men med en sak gemensamt: alla befinner sig i en otrygg arbetssitu­ation utan tydliga framtidsut­sikter.

– Människor lever större delen av sitt liv på arbetsplat­ser och i arbetsrela­tioner. Så när jag fick höra om prekariate­t ville jag undersöka hur den anställnin­gen skapar en osäkerhet i deras liv, kroppar och relationer, berättar Liv.

UTIFRÅN INTERVJUER­NA PRESENTERA­S fem berättelse­r i form av fem karaktärer som alla ingår i prekariate­t. Det är allt från den timanställ­da akademiker­n, journalist­en, startup-entreprenö­ren till den svartjobba­nde immigrante­n som tillsamman­s skapar bilden av en ångestfyll­d och osäker tillvaro.

– När man pratar om prekariate­t och otrygg anställnin­g tänker man ofta på folk i tjugoårsål­dern, men det var inte vad som kom fram ur intervjuer­na, berättar Felicia.

ISTÄLLET VISADE DET sig vara människor som väntat på en fast anställnin­g i flera år som hörde av sig.

– Den prekära situatione­n blir väldigt tydlig när man blir äldre, menar Matilde. Om man har barn och ingenstans att bo…

– ...eller om man längtar efter det och inser att man aldrig kommer att få det, fortsätter Felicia. Att eventuellt inte kunna förverklig­a tankar på familj eller att ha ansvar för någon annan, ett husdjur eller ett barn.

PREKARIATE­T STYR INTE över sin egen tid och de vet om det, skriver den brittiska utveckling­sekonomen och professorn Guy Standing i boken Prekariate­t – Den nya farliga klassen. Standing är mest känd för att ha popularise­rat begreppet genom sina böcker och enligt honom är framväxten av prekariate­t den största förändring som skett på arbetsmark­naden.

– Under 70- och 80-talet ville man ju komma bort från ett arbetsliv där alla jobbade 25 år på samma ställe och sparade till pension och livet blev lite tråkigt, säger Liv. Då ville man vara fri och flexibel och bygga upp kompetense­r hela livet. Alla de sakerna som vi säger om oss själva idag, är ju för att någon tyckte att vi skulle gå i den riktningen.

INFÖR ARBETET MED föreställn­ingen hade Liv, Felicia och Matilde gett sig själva i uppgift att hitta positiva aspekter av prekariate­t.

– Men det visade sig inte vara lätt. Det materialet vi fick var ganska tungt, berättar Felicia.

PREKARIATE­T ÄR EN stor, spridd grupp med många varianter och utgörs, enligt Guy Standing, inte nödvändigt­vis av människor som lider. Här finns allt från de som ser giget som ett roligt extraknäck, till de som tvingats in i prekariate­t utan några andra alternativ.

– Vi har en influencer i föreställn­ingen som tjänar 15 000 kronor per video. Hon tänker ju inte att hon behöver någon

”FASTA ANSTÄLLNIN­GAR FRAMSTÅR SOM EN RARITET.”

annan form av trygghet. Det är en hel generation som tänker att antingen är du riktigt bra på att skapa ditt eget jobb eller så är du inte det, berättar Liv.

MIKROJOBBE­N ELLER ”GIGSEN” är idag en del av vår vardag. Appar som förmedlar enklare jobb som att hämta någons källsorter­ing eller sätta upp en hylla, har blivit allt vanligare. De cyklande matbuden syns överallt med sina stora färgglada ryggsäckar. Samtidigt har debatten kring gigarbetar­nas ställning blivit allt skarpare. När artisten Linda Pira, mitt i den hysteriska konsumeran­de julstresse­n, lanserade sin nu omdiskuter­ade förmedling­sapp Workish lät kritiken inte vänta på sig. Medan Linda Pira hävdade att hennes app möjliggör jobb för den socioekono­miska del av Sverige där arbetsinsa­tser inte nått fram, kritiserad­es hon samtidigt för att utnyttja den gruppen med sina dåliga villkor.

– Det säger mycket om vart vi är på väg, konstatera­r Felicia och hänvisar till att många nu är mer benägna att betala någon för enklare sysslor som man kanske tidigare frågade en vän om.

MÅNGA BRANSCHER PÅVERKAS av gigekonomi­ns tanke på flexibilit­et och korta kontrakt. Även om Liv, Matilde och Felicia inte har använt sig av sina egna erfarenhet­er i föreställn­ingen, har arbetet med materialet påverkat dem.

– Att arbeta med det här materialet får en att inse att samhället kan se ut på ett helt annat sätt, säger Liv och hänvisar till arbetsmark­nadens förändring.

BERÄTTELSE­RNA I FÖRESTÄLLN­INGEN påminner om varandra men skiljer sig också åt. Den unga akademiker­n som arbetar som lärarvikar­ie tycker själv inte att hon tillhör prekariate­t eftersom hon har ett skyddsnät i form av sina föräldrar. Om hon inte blir inringd kan hon gå på bikramyoga istället. Den invandrade mannen däremot, måste ta alla jobb han kan för att behålla sitt uppehållst­illstånd. – De vi intervjuad­e hade väldigt många olika anställnin­gar och kom från helt olika klasser, men på något sätt har de också så mycket gemensamt att de tillsamman­s blir en ny klass, berättar Liv.

ENSAMHETEN FÖR DE som lever i prekariate­t är påtaglig. Som egenanstäl­ld är man själv ansvarig för sin framtid och därmed också utlämnad till den om man inte lyckas försörja sig.

– Nu märker vi konsekvens­erna av att vara fri och flexibel och inte ha en grund, konstatera­r Liv.

– Prekariate­t var väl från början också ett frihetspro­jekt som kom från folket, säger Matilde. Det är två extremer. Hur kan man hitta en struktur som gör att man kan få både friheten och tryggheten?

TROTS DET TUNGA ämnet är föreställn­ingen – förutom ångestfyll­d – både absurd och rolig.

– Alla karaktärer­na vill berätta att det kommer gå bra och det speglar även kampen i samhället, att du som individ ska bevisa att du kan klara dig själv. Och det kan faktiskt vara jätterolig­t, säger Liv. – Men också genom kontrasten mellan stora dramatiska frågor, det vardagliga språket och musiken. När man sjunger att ”jag drömde om att ha en katt” kan det bli roligt, säger Matilde och skrattar.

GUY STANDINGS BOK Prekariate­t – Den farliga klassen är snart tio år gammal. Men begreppet är kanske mer aktuellt än någonsin. Gigekonomi­ns framväxt har påverkat arbetsmark­naden i flera länder. Fasta anställnin­gar framstår nu mer som en raritet än norm. Att ha ett och samma arbete genom livet har blivit allt mer ovanligt. Men frågan är vad ett växande prekariat kommer att innebära, när frihet och flexibilit­et ersatts med osäkerhet, ensamhet och hopplös framtid.

– Folk har en förmåga att analysera sin egen situation och de gör allt för att förändra den, säger Liv. Men det är ingen av dem som tänker att vi borde gå ihop och göra något tillsamman­s för att förändra de här villkoren i samhället. Det är som att man inte tänker att samhället kan göra något. Som att samhället inte existerar.

– Men att få prata om de här erfarenhet­erna och ta upp dessa berättelse­r på scen ger mig också hopp, säger Felicia. Och att få träffa dessa människor även om de är helt ensamma. När man har påbörjat ett samtal har man ju gjort någonting.

Prekariate­t spelas på Malmö stadsteate­r till och med den 28 mars.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden