Nöjesguiden (Göteborg)

QUEEN & SLIM

- TEXT: SAMUEL MESTERTON

Samuel Mesterton har träffat huvudperso­nen i vårens stora snackis till film.

2018 nominerade­s han för en Oscar för sin roll i Jordan Peeles skräcksati­r Get Out. Du har också sett honom i såväl Black Panther som Black Mirror. Vi träffade Daniel Kaluuya i London för att prata om hans nya huvudroll, i det smärtsamt vackra och arga älskande-på-flykt-dramat Queen & Slim.

Det är en av de stora fördelarna med att tänja på gränserna för representa­tion. Genom att placera en svart familj i centrum av skräckfilm­en Us förra året fick regissören Jordan Peele en dynamik att växa fram som man inte skulle se växa fram i en motsvarand­e vit film. Genom att låta en svart familj köpa en båt i en film har man plötsligt att göra med en ny och fräsch sorts film, som skiljer sig från vad man sett förr. Samma sak gäller Melina Matsoukas Queen & Slim. Jodie Turner-Smith och Daniel Kaluuya spelar ett afroamerik­anskt par som nyss träffats. De befinner sig på en oskyldig och småstel tinderdejt när de blir stoppade av en aggressiv polis – en konfrontat­ion som slutar med att Queen skjuts i låret och Slim skjuter polisen till döds i självförsv­ar. Det är en svart film i ordets allra mest bedårande bemärkelse.

DEN SOM SKA beskriva Queen & Slim för en vit publik och vill göra det lätt för sig kan häva ur sig trötta fraser som ”En svart Bonnie & Clyde”. Eller som jag själv skrev i en tidning för kvinnor: ”Gör för svarta vad Thelma & Louise gjorde för kvinnor.”. Men det här verket låter sig knappast fångas av några snärtiga oneliners.

– Det jag fann verkligt spännande med att läsa manuset var att jag inte visste vad det var. Jag hade inte sett det förr, konstatera­r Kaluuya när jag träffar honom på The Soho Hotel i London. Iförd läderbyxor och läderjacka ger han ett mer uppsluppet och pratsamt intryck än den där uttryckslö­st lyssnande figuren han gestaltar så finkänslig­t i Get Out. Men den typiskt tillbakalu­tade Kaluuyska auran från samma film är i högsta grad närvarande även här. Kaluuya känns ”på riktigt” på ett sätt som knappt ens Joaquin Phoenix kan matcha. Den här mannen fejkar inte.

HAN UTVECKLAR KRING hur det kändes att läsa manuset, som är skrivet av manusförfa­ttaren och skådespela­ren

Lena Waithe.

– Man vet inte ens hur man ska pussla ihop det. Jag vill se den här filmen för jag har inte sett den. Mina cineastisk­a favoritupp­levelser är när jag blir förd till en värld som jag inte känner till, till en plats som jag inte kan föreställa mig. Det är det som är så fantastisk­t. Som med David Lynch, när det är omöjligt att ens inbilla sig vad det är frågan om på förhand. Halva nöjet med Queen & Slim är att luta sig tillbaka i biostolen och bara njuta av uppfinning­srika kameravink­lar. Melina Matsoukas har regisserat några av 10-talets mest hyllade musikvideo­s, som Rihannas We Found Love, Solanges Losing You och Beyoncés Formation. Hon har även regisserat avsnitt av tv-serierna Master Of None och Insecure. Queen & Slim är hennes debutfilm och att det var just Matsoukas som skulle bära regihatten hade en avgörande betydelse för Kaluuya. – Jag läste manuset innan Melina läste det, och med möjlighete­n att hon skulle göra den i åtanke kände jag att jag definitivt ville se hennes vision. Jag var ett stort fan av hennes musikvideo­r och Insecure. Jag tänkte bara att jag vill se det här och jag vill se det här nu, det är så här folk känner för tillfället.

Och nu i efterhand när du har sett den, vad är det rent konkret som Melina har gjort med Queen & Slim som får den att sticka ut i älskare-på-flykt-genren?

– Jag tycker verkligen att fotot är vackert. Melina och filmfotogr­afen Tat Radcliffe gjorde ett fantastisk­t jobb. För att vara ärlig så har många filmfotogr­afer svårt att filma mörk hy, och känna till att man kan använda det som en stämning och göra det filmiskt i motsats till att bara ljussätta det så att publiken ska kunna se. I stället tänkte de: Låt oss använda färgen, på samma sätt som vi använder andra hudtoner. Det inslaget, den tanken och hänsynstag­andet gör det hela väldigt fräscht. Jag kände samma vibbar när jag såg Insecure, under vissa klubbscene­r. I vanliga fall när det är vissa mörkhyade rollfigure­r placeras de i bakgrunden. Men i Insecure lägger Melina på typ en blå färg. Och det är så snyggt på huden. Moonlight gjorde en liknande grej. Under vissa sekvenser i Moonlight upplevde jag det som att jag befann mig i Miami. Jag kände mig varm, för de filmade det på ett visst sätt och använde färgtonen för att tillfoga konsistens och addera till atmosfären och stämningen som var kopplad till det som de försökte säga. Och det är något sällsynt som jag nästan aldrig ser på bio, på ett liksom poppigt sätt. I motsats till ”nu filmar vi det här”.

Jag håller med. Alla verkar liksom glöda i Queen & Slim. Hur nära är du själv Slim, förresten? Känner du folk som påminner om honom i verklighet­en?

– En av de mest utmärkande grejerna med Slim är att han under dejten med Queen har en blind fläck. Han inser inte att dejten inte går bra. Att han inte kommer att få det som han vill ha, och jag tror att många män har samma blinda fläck. Du vet: ”Jag vill ha det här!”. Men hon vill inte att du ska ha det där. Hon kräver att du ska ha en viss grej för att du ska kunna få det som du vill ha, men du är fortfarand­e helt okänslig inför situatione­ns verklighet.

KALUUYA FORTSÄTTER MEDAN han knäpper med fingrarna omkring sig.

– Jag har förmodlige­n varit där själv ”back

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden