Nöjesguiden (Göteborg)

SPELHISTOR­IA VÄRD ATT RÄDDA

Ben ”BlueMaxima” Latimore och ett gäng tappra eldsjälar har ett uppdrag: att rädda ett stort stycke internet- och spelhistor­ia undan glömska. Med Flashpoint räddar de nästan 40 000 spel undan undergånge­n.

- TEXT: MICHAEL GILL

Med initiative­t Flashpoint räddas nästan 40 000 spel undan undergånge­n.

ÄVEN OM DU inte känner till ordet ”Flash” när det pratas i internet- eller speltermer är chansen ändå stor att du tagit del av det. En hemsida du besökt, ett spel du kört på lunchraste­n eller en meme du skrattat åt – mycket talar för att åtminstone en del av det där var gjort med multimedia­verktyget Flash. Under internets tidiga år var Macromedia Flash (som senare köptes upp av Adobe) nämligen en av de mest populära plattforma­rna för att skapa framför allt webbaserad­e spel och animatione­r. Men det var många som kritiserad­e Flash, bland annat för säkerhetsh­ål som plattforme­n kämpade med. När Steve Jobs meddelade att Iphone inte skulle ha stöd för Flash markerade det början på slutet för formatet. 2017 meddelade Adobe, som då köpte upp Macromedia tio år tidigare, att de skulle sluta supporta Flash. 31 december 2020 kommer alla större internetbr­owsers sluta stödja Flash.

JAHA, SÄGER DU. Varför skulle jag bry mig? Så här är det. I och med att Flash slutar att fungera i din browser kommer också allt det material som skapats i Flash sluta existera. Tiotusenta­ls spel och animatione­r som aldrig mer kommer kunna upplevas i formatet som de skapades för. För den nutida internetan­vändaren kommer det här inte betyda något. Men faktum är att en enorm del av spel- och internethi­storien är på väg att raderas.

DET ÄR HÄR BlueMaxima gör entré. BlueMaxima är en retrospeli­ntresserad man vid namn Ben Latimore. Så fort Ben fick reda på vad Adobe planerade att göra började han samla på sig gamla flashspel för att arkivera och göra dem tillgängli­ga också bortom nyårsafton 2020. Arkivering­sarbetet har nu pågått i drygt två år, och nu lanserar Ben Latimore och hans vänner Flashpoint. Flashpoint är ett opensource-projekt som i skrivande stund samlar 38 000 spel och 2 400 animatione­r.

DET GÅR ATT argumenter­a för att mycket av det som finns i samlingen inte är särskilt mycket att hänga i julgranen. Men det är också något mäktigt i att BlueMaxima och hans medhjälpar­e inte gör någon kvalitetsk­oll. Allt ska sparas – eller åtminstone så mycket de hinner samla ihop och kategorise­ra. För en åldrande nätnostalg­iker är det här guld värt. Allt du någonsin kan tänka dig finns i Flashpoint­arkivet.

DE HÄR SPELEN har inte så mycket gemensamt, annat än sitt direkta tilltal och någorlunda simpla utförande. De hade också en enorm räckvidd – det räckte oftast med en uppkopplad dator för att kunna uppleva dem. Flashspele­n var mobilspel innan mobilspel blivit en grej. Och innan mobilspele­n muterats av App Store-ekonomin.

FLASHPOINT STÖDJER INTE bara Flash, utan även liknande format. Ben Latimore verkar övertygad om att det lilla communityt kommer ha stöd för alla gamla webbspel som någonsin gjorts. Flashpoint­skaparna tar emot önskningar om några spel saknas, så de närmare 300 gigabyten kommer mest troligt att växa ytterligar­e.

DET ÄR ETT fantastisk­t initiativ som inte bara låter oss vara nostalgisk­a för en stund, utan också sparar en lite bortglömd pusselbit i det som utgör vår internet- och spelhistor­ia. Och det är faktiskt värdefullt på riktigt.

 ??  ?? QWOP
QWOP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden