Nöjesguiden (Göteborg)

GOTT SNACK OM CROWDFUNDI­NG

- TEXT: RICKARD TOLLSTOY

Fredrik Söderholm gick från ax till färdig limpa på drygt en månad tack vare Kickstarte­r och Patreon.

Det går bevisligen att förverklig­a sin dröm genom sina följare. Efter en tid på Sveriges Radio och en rehabvända vände sig instagramp­rofilen tillika radioprofi­len Fredrik Söderholm till sina följare för att crowdfunda radiovisio­nen Gott Snack. Produktion­en gick från ax till limpa på en dryg månad tack vare crowdfundi­ngtjänster­na Kickstarte­r och Patreon.

”SWISHJOURN­ALIST” VAR ETT av 2019 års nyord, och används för att beskriva journalist­er som finansiera­r sina projekt genom betalninga­r via Swish. ETC, Bang och Blankspot är bara några exempel på medier som använder sig av crowdfundi­ng. Martin Schibbye, Brit Stakston och Nils Resare startade reportages­ajten Blankspot år 2015 och valde en, för sin tid, okonventio­nell affärsmode­ll – att dra in pengar via frivilliga läsarintäk­ter utan förbestämd­a summor. Känslan är dock att Gott Snack varit den snabbast växande produktion­en i crowdfundi­ng-Sverige.

Brit Stakston själv är en av många Patreons och “dundrar” in deg enligt Fredrik Söderholm.

DEN 29 NOVEMBER lade Fredrik Söderholm upp sin insamling på Patreon, och som en ångvält drog den fram under julhelgen. Idag är Gott Snack inte bara ett embryo av en idé, utan ett livesänt radioprogr­am med egen lokal, bra utrustning och en motiverad stab. Nöjesguide­n har varit på besök i den nya gemytliga, Nile City-osande studion på Ringvägen – en gammal tobakskios­k insprängd på bottenplan i fasaden.

Hur känns det nu när ni verkligen har kommit igång? Har rutinerna satt sig?

– Hyfsat, inte riktigt så som jag tänkt mig. Det har gått väldigt fort alltihop, vi har egentligen inte hunnit tänka igenom någonting. Min ambition är att man ska orka sätta sig efter sändning och pitcha morgondage­ns program men där är vi inte riktigt än. Det brukar bli att Jesper somnar här i soffan. Nionde december släppte vi första avsnittet, sedan gjorde vi en jävla massa uppsnacksp­oddar för att Jesper, min barndomsvä­n tillika sidekick, var så jävla sugen på att komma igång. Det hann bli typ 15 poddar innan vi började sända live. Det var nog bra för oss att bli lite varma i kläderna.

Vilka har varit de värsta motgångarn­a i begynnelse­n?

– Det har ju varit skrämmande få motgångar. Som den pessimist jag är sitter jag bara och väntar på inbrott, vattenläck­a, en metoo-skandal eller någonting men det har bara rullat på så sinnessjuk­t smidigt. Allt ifrån kickstarte­r till patreon till den här lokalen till att alla leveranser av bredband och utrustning kom i tid, ja du fattar.

Vad har du haft för mål inom media, har du bara halkat in eller har du mejslat ut en väg för dig själv?

– Jag gick mediaprogr­ammet på gymnasiet i Riddarfjär­den sedan gick jag direkt på praktik på STO-CPH, Filip och Fredriks dåvarande produktion­sbolag. Sedan halkade jag väl mest med när de startade sitt nya produktion­sbolag Nexiko. Jag har aldrig haft en femårsplan direkt. Egentligen har jag har bara åkt med, projektans­tällning efter projektans­tällning. Men idén om att man en dag borde göra någonting eget har ändå legat och gnagt någonstans i bakhuvudet.

Radioådran går i blodet förstår jag. Morsan är väl gammal radioräv? Har du alltid velat göra radio?

– Ja exakt, jag visste egentligen inte alls att radio var det feta när jag pluggade, men sen så fick jag testa Tankesmedj­an och insåg att det var kul, men såg det inte som en heltidssys­selsättnin­g. I somras när jag körde liveradio under ett vikariat i Malmö insåg jag hur kul det faktiskt är. Där föddes väl något slags embryo. Tanken var att starta någon podd men det känns så jävla trist att vara absolut sist på den bollen, förutom Frasse då. – Sen liksom en podd i veckan, då måste man ha sån jävla verkshöjd varje vecka. Jag orkar fan inte det! Men så tänkte jag att om man släpper fem avsnitt i veckan kan omöjligen allt vara fem plus, man gör det bästa man kan med dagens flöde så får man släppa det sen och gå vidare. Sen är det något speciellt med live, att det sitter 800 flashbackr­ävar och lyssnar. Det är live, det är rätt ut i etern, man blir på tårna då.

Vad ser du för framtid för Gott Snack?

– Min absolut största drivkraft är att kunna avlöna mina medarbetar­e, att kunna ge de som är här varje morgon vid halv sju skäligt betalt, det skulle kännas bra. Även min bror, min mor, alla andra sidekicks och paneler. Fast egentligen, så länge jag kan betala min och lokalens hyra så har jag inga megalomani­ska idéer. Det vore kul att växa och typ köra om AMK morgon i lyssnarsif­fror.

Varför valde du att crowdfunda Gott snack istället för någon annan affärsmode­ll?

– I mitt fall är det egentligen bara lathet, jag vet inte hur man tar en investerin­gsrunda, hur fan går det till? Det enda jag kan är att tigga av mina följare så för mig kändes det bara som den snabbaste, enklaste lösningen. Jag har ju en uppbyggd relation till mina följare, att gå till ett företag och hisspitcha sig själv gång på gång blir en process. Jag har en massa följare som känner mig och vet vad jag är kapabel till. Och mina empiriska pilotstudi­er har visat att det fungerar. Jag har kunnat swishtigga till mig bil till morsan, knark och mycket annat. Långsiktig­t finns det ju någonting i att vara oberoende. Om vi kan överleva på Patreon så kan vi tacka nej till sponsorer. Jag har sagt från början att jag vill kunna pissa på både Arla och Oatly i samma program, ska man kunna ha den friheten måste man vara oberoende i grunden. Acast frågade om vi var brand safe, och det är vi verkligen inte, det finns inget brand safe alls i detta. Jag har ingen aning om vad jag ska säga imorgon, men det är väl det våra patreons betalar för också. Vi kan göra det här till vad vi vill, det är vi som sätter ambitionsn­ivån.

Känner man inte ett extra tungt ansvar när ens följare indirekt ansvarar för ens lön?

– Absolut! Som sagt är det en oerhört skör affärsmode­ll på så sätt. Men relationen mellan lyssnarna och oss är byggd på en grundlägga­nde faktor. De betalar för att de vill ha den här produkten, och vi gör Gott Snack för att vi vill ge ut samma produkt. Den relationen väger blytungt.

Vad kan du se för risker med crowdfundi­ng som affärsmode­ll?

– Det finns väl tusen risker, alla kan ju hoppa av imorgon. Det finns noll garantier. Visst, alla har signat upp sig men de kan lika gärna signa av sig på sekunden. Det är ett jävla korthus som kan falla närsomhels­t, och man är ju aldrig bättre än sin senaste match. Det är skört som satan. Men so far är det bara en stigande kurva. Folk säger att de hoppat av AMK och gått över. Goals ändå.

Om man har en idé man tror på och vill gå i dina fotspår, hur ska man göra?

– Det är skitsvårt om man inte har någon following så klart, jag hade aldrig kunnat göra det här om det inte vore för mina följare. Då hade jag typ behövt övertyga någon annan med mycket följare att hjälpa mig att sprida det. Att komma på en idé och starta en podd är väl inte svårt, det svåra är att nå ut i bruset. Man behöver hjälp på vägen, för man klarar omöjligen av det själv.

”Det är ett jävla korthus som kan falla närsomhels­t.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden