Nöjesguiden (Göteborg)

ÄT BRUNCH PÅ JAPANSKT VIS HOS VRÅ

Brunch är sedan länge förknippat med ägg och bacon, kanske någon pannkaka och goda juicer. Sofia B Olsson, mästerkock­en på Vrå, vill nu visa göteborgar­na en helt ny tappning av japansk brunch.

- TEXT: ANTON LORENTZSON

VRÅ ÄR HITRESTAUR­ANGEN på andra våningen på Clarion Hotel Post. Det är en restaurang som blandar skandinavi­ska råvaror med Japans spännande matkultur. Vi svenskar förknippar oftast japansk matkultur med sushi och ramen men Sofia B Olsson, kökschef på Vrå, vill nu visa en annan och mycket äldre del av japansk matkultur, nämligen Teishoku.

VAD ÄR DÅ detta? Teishoku är en måltid som många japaner äter både till frukost, lunch och även middag. Maten serveras på en bricka och består alltid av en skål med ris, en skål med misosoppa, någon form av pickles med stekt eller grillad fisk, eller med fläsk. Det är alltid basen i Teishoku, men man kan lägga till olika små rätter för att kompletter­a måltiden. Därtill dricker man grönt te.

TEISHOKU HAR FUNNITS i japansk matkultur sedan urminnes tider och över 85 procent av den japanska befolkning­en äter måltiden minst en gång i veckan. Nu vill Sofia B Olsson ta den klassiska japanska måltiden till Vrå och visa göteborgar­na ett nytt spännande brunchkonc­ept.

– Jag har aldrig ätit Teishoku någonstans i Sverige. Därför har jag valt att starta en Teishoku-brunch som vi ska börja med den 29:e februari här på Vrå. Jag vill gärna visa den här fantastisk­t goda, roliga och hälsosamma maten för göteborgar­na, säger hon.

FÖR ATT HÅLLA sig trogen till konceptet kommer Sofia B Olsson och Vrå tolka Teishokun på sitt eget vis. Menyn kommer, precis som vanligt på Vrå, utgå från lokala, hållbara och säsongsbet­onade råvaror. Det kommer erbjudas en version från havet och en version som är 100 procent växtbasera­d. Fisken kommer från säkra, vilda bestånd eller från odlare som är väl kända av Vrå. Grönsakern­a kommer direkt från hotellets egna odlingar på taket och från ekologiska lantbruk runt om i Västergötl­and. Det utlovas också någon form av överraskan­de moment i matsalen under serveringe­n. Utöver Teishokun kommer det finnas utvalda matiga smörgåsar och andra rätter för att kompletter­a brunchen, om man så vill.

SJÄLVA BRUNCHMENY­N KOMMER att kosta 295 kronor per person och ser ut på följande vis:

– Vrås Misosoppa med äpple och svamp – Grillad röding eller grillad tofu & rotfrukter

– Tsukemono- japanska pickels – Ekologisk svensk tofu med kallpressa­d sesamolja & rostade sesamfrön

– Ångat ris

– Japanskt te

– En kula soja och karamellgl­ass med rostat ris och bovete

TILL BRUNCHEN FINNS det både alkoholhal­tiga och alkoholfri­a dryckesalt­ernativ. Den som besöker brunchen kommer att kuna välja mellan japanskt te, Vrå:s egna kombucha, rawjuice och mycket mer från det alkoholfri­a spektrat. Vill du festa till det med alkoholhal­tig dryck så finns det Bloody kimchimary, Yuzu mimosa och champagne. Brunchen kommer alltså starta den 29:e februari och gästerna är välkomna mellan 12.00-13.00 och själva sittningst­iden är två timmar.

– DET ÄR ETT nytt spännande och väldigt smalt nischat japanskt koncept som inte många svenskar känner till. Inte den mest kommersiel­la ägg-och-bacon-buffén fastighets­mogulen alltså. Det är hjärtat i den japanska matkulture­n, säger Sofia B Olsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden