Nöjesguiden (Göteborg)

STIGBERGET­S EXPANSION NÅR HUVUDSTADE­N

Sveriges ölstad nummer ett intar Stockholm när Stigberget­s öppnar bar på Södermalm.

- TEXT OCH FOTO: PELLE TAMLEHT

ETT AV GÖTEBORGS mest aktiva bryggerier har knappast legat på latsidan de senaste åren. Nyligen satsade man på ett nytt bryggeri och tap room vid Partihalla­rna i Göteborg. Samtidigt byggs även ett helt nytt bryggeri på Ringön, vilket gör att man snart kommer att kunna brygga en miljon liter om året. Inte minst expanderar Stigberget­s även till Stockholm, med baren Stigberget­s fot.

Det har varit några intensiva år för Stigberget­s, och det ser knappast ut att avta. Vad kommer all denna energi ifrån?

– Rastlöst relativt nyktert småbarnsli­v och kanaliseri­ng av undertryck­ta kreativa utlopp från bortkastad­e ungdomsår kan ha med saken att göra. Men framförall­t finns det mycket energi i strävan efter något bättre. Sökandet efter den yppersta humliga ölupplevel­sen vid regnbågens slut, svarar medgrundar­en Nils Hultkrantz.

Jag läste att ni siktar på en miljon liter 2020. Det tillsamman­s med en omsättning på knappt 40 miljoner borde göra er till ett av Sveriges topp 10 största bryggerier nu. Vad är målet, topp tre?

– Vårt primära mål har aldrig mätts i volym eller omsättning utan i produktkva­litet och egen upplevelse av framgång. När ölet är bäst och allt känns toppen har vi nått målet, och dit kommer vi aldrig komma. Det enda vi kan hoppas uppnå är den konstanta strävan som det ouppnåelig­a målet kräver. Om denna strävan gör att vi blir världens största bryggeri om trehundra år eller om vi går under inom fem år återstår att se.

Systembola­get gick precis ut med att de öppnar en hel butik bara för bärs i Göteborg inom kort. Varför tror du att just Göteborg går så starkt i bräschen för ölsverige?

– Den frågan har ställts många gånger. Det finns säkert flera goda skäl. Jag brukar tänka lagom stor stad med kollegial sammanhåll­ning, tillgång till lediga lokaler, stort gäng ölentusias­ter och stark hemmamarkn­ad. Eller också måste någon plats gå i bräschen och det råkade bli Göteborg. Jag vänder gärna på frågan av genuint intresse: Varför är det inte Stockholm?

PÅ TAL OM Stockholm öppnar alltså Stigberget­s nu en bar i huvudstade­n. Namnet Stigberget­s fot kommer sig av att det faktiskt finns en höjd med samma namn på nordöstra Södermalm, i närheten av Stigbergsg­atan. Med andra ord en passande plats för göteborgsb­ryggeriet med samma namn.

Hur kommer det sig att Stigberget­s väljer att öppna i Stockholm nu?

– Vi har kommit till ett läge i vår utveckling där vi kan börja brodera ut verksamhet­en. Tidigare har kaos, brist på pengar och tid alltid stått i vägen för många idéer som inte varit direkt kopplade till produktion­en. Det gäller fortfarand­e i viss mån men vi har vuxit in i en lite större organisati­on och börjat strukturer­a tillvaron såpass att vi kan engagera oss i mer än bara själva kärnverksa­mheten. Vi kommer att dra igång serveringa­r även i Göteborg under 2020.

JOHAN THOR SOM blir barchef på den nya etablering­en har tidigare bland annat varit med och byggt upp Tritonia Ölverkstad som ligger i anslutning till Barrels i Gamla Stan. Jag möter upp honom och Christian Kirmair från Barrels på Stigberget­s fot bara några dagar innan ventilatio­nen ska slutbesikt­as.

Hur ser samarbetet mellan Barrels och Stigberget­s ut?

Johan: Det är ett trepartssa­marbete där Stigberget­s står för ölbryggand­et, Barrels för maten och jag pratar med gästerna, enkelt förklarat. Vi började samarbeta redan på Tritonia egentligen, och har alltid gillat varandra. De som man har lyckats väldigt bra med i Göteborg är den levande kulturen kring att dricka öl, det ska vara underhålla­nde också samtidigt som det är gott. Det är också det vi vill försöka göra här på Stigberget­s fot genom att ha två ”sittningar”, där den första är lite mer djuplodand­e och den andra mer som en vanlig utekväll.

Christian: Vi har ett ganska långt samarbete sedan tidigare med Stigberget­s, även om deras öl var ganska svår att få tag på under en tid. Den var låst till ett antal ställen och så fort den kom upp på marknaden försvann den, men efter

Johan var där på besök blev det lättare.

J: Framför allt är det lättare nu också när vi kan släppa Stigberget­s produkter exakt vid rätt datum, det är den lyxen jag har med en direktkana­l.

Vi var inne på vad Stockholma­rna kan lära sig av Göteborg när jag samtalade med Nils, men om vi vänder på det – vad tar ni med er till bordet?

J: Jag har jobbat med öl i 20 år och alltid haft fokus på att prata om öl, och dela med mig av kunskap. Det här blir en ständig ölmässa på så sätt.

Berätta om maten på Stigberget­s fot.

J: Christian brukar kalla det ett brödinfern­o. Bröd på tallrikarn­a, och flytande bröd i kranarna.

C: Haha, lite så. Men det kommer skilja sig från våra andra restaurang­er på så vis att det bara finns två burgare på menyn.

Vad skönt?

C: Det känns som en otroligt kul faktiskt, att det inte finns några regler. Vill vi göra en laksasoppa så gör vi det. Många av rätterna kommer att varieras, och vi har självklart tittat på vad Stigberget­s står för och serverar på sina andra ställen. Bland annat kommer vi att ha ett bredare vegetarisk­t utbud.

Det blir ju ett bra kluster här nu med bland annat Oliwer Twist, Akkurat och Omnipollo nästgårds. Har ni diskuterat några samarbeten?

J: Det blir det verkligen, och jag tror vi kompletter­ar varandra perfekt. Vi har lagom olika inriktning­ar och för redan dialog om det. Alla är superpeppa­de!

Stigberget­s fot öppnar den 27 februari på Götgatan 5 i Stockholm.

 ??  ?? CHRISTIAN KIRMAIR OCH JOHAN THOR SKA HJÄLPA STIGBERGET­S ATT ETABLERA SIG I STOCKHOLM.
CHRISTIAN KIRMAIR OCH JOHAN THOR SKA HJÄLPA STIGBERGET­S ATT ETABLERA SIG I STOCKHOLM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden