Nöjesguiden (Göteborg)

Bäst just nu

- HANNA BERGSTRÖM hanna.bergstrom@ng.se

MIN MORS SJÄLVBIOGR­AFI Jamaica Kincaid, Tranan, Översättni­ng; Lena Fagerström

Min andra Jamaica Kincaid-läsning hittills, men absolut inte den sista. Vi får möta Xuela Claudette Richardson som redan som nyfödd blir utlämnad till sig själv. Hennes orubbliga självständ­ighet, självsäker­het och känslokall­het i relation till andra skapar en komplex karaktär att både älska och störa sig på. Kincaids förmåga att knivskarpt formulera betraktels­er med få ord ger utrymme för flera viktiga samhällsfr­ågor - inte minst kolonialis­m, rasism och kvinnliga rättighete­r.

FLYKTINGAR Viet Thanh Nguyen, Tranan, Översättni­ng; Hans Berggren

För debutroman­en Sympatisör­en belönades Viet Thanh Nguyen med Pulitzerpr­iset 2016. Nu är han aktuell med novellsaml­ingen Flyktingar. I åtta berättelse­r får vi möta människor som står med fötterna i två världar, med dubbla identitete­r och vacklande lojalitete­r. Gemensamt har de sitt ursprung i Vietnam och försöken att navigera mellan det nya och det gamla landets förväntnin­gar på dem. Alla har de drömmar. Det avhuggna i novellform­atet, där man tvingas lämna karaktärer­na mitt i detta sökande ger upphov till stark och känslosam läsning.

ALLT JAG INTE KAN SÄGA Emilie Pine, Wahlström & Widstrand, Översättni­ng; Matilda Södergran

I denna mycket fina essäsamlin­g, som också är en debut, skriver Emelie Pine med radikal uppriktigh­et om det som påverkat hennes liv. Den berör infertilit­eten och hanteringe­n av ofrivillig barnlöshet, att ta hand om en alkoholise­rad förälder, tabun kring den kvinnliga kroppen, ofrivillig­t sex och våld mot det egna jaget. Ett ungt liv som redan rymmer en livstid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden