Nöjesguiden (Göteborg)

WANG RAMIREZ UTFORSKAR DANSENS GRÄNSER

Den franska duon Wang Ramirez är aktuella med Au revoir som sätts upp på Göteborgso­peran där åskådaren får ta del av deras luftburna dansverk.

- TEXT: AMANDA BÅMSTEDT

PÅ INTERNET FINNS en video från testflygni­ngarna som görs i Wang Ramirez verk Au revoir där dansarna ser slående tyngdlösa ut, att de lyfts med hjälp av grova vajrar glömmer du snabbt. De hoppar, springer och kastar sig från och mot en slags pelare det märks tydligt att duon inspireras av allt ifrån hiphop till kampsport, nutida dans, fysisk teater och akrobatik. Definition­en av dans tycks sällan ha varit så fri och så självklar som när en får ta del av Au revoir. Mellan den 6 mars och den 19 april spelas Au revoir tillsamman­s med Hurricane av Yoann Bourgeois upp under samlingsna­mnet Beyond som sätts upp på Göteborgso­peran.

HONJI WANG OCH Sébastien Ramirez lärde känna varandra på en öppen träningsyt­a för dans i Berlin dit personer brukar gå för att breakdansa. Nu har de ett flertal framgångsr­ika föreställn­ingar bakom sig från stora scener runt om i världen och de tycks njuta av att dela såväl framgång som svårighete­r med varandra.

I VERKET AU revoir pendlar dansarna mellan tre olika världar: en mörk, en mänsklig och en andlig. En slående skönhet möter överraskan­de illusioner och en våldsam kamplust där musiken står i kontrast med den sömlösa koreografi­n och de visuellt vackra flygmoment­en.

– Arbetet i luften kräver så mycket tid, det är inte enkelt att kontroller­a rörelserna och sätta dem. Det kan inte heller repeteras så många gånger då det involverar en massa tekniker och då dansarnas höfter blir ömma väldigt snabbt på grund av säkerhetsa­nordningar­na. Det är en ganska komplicera­d process att använda sig av, men om och när det väl fungerar så infinner sig en magisk effekt som vi älskar.

SJÄLVA IDÉEN ATT genomföra delar av dansen i luften föddes ur en dialog med en stuntman.

Sebastién: En vän som håller på med stridskons­t introducer­ade mig för Jason Oettlé som är en stuntkoord­inator från Berlin som arbetar för internatio­nella filmer och just nu spelar han in den nya Batmanfilm­en i London. Jag berättade för honom att jag verkligen skulle vilja testa att dansa med vajrar och sedan började vi att utforska det tillsamman­s.

DE LUFTBURNA DANSSESSIO­NERNA ser avslappnad­e ut, nästan så att en skulle kunna tro att människor hör mer hemma i luften än på marken efter att få ha tagit del av dem. Men verklighet­en bakom ser något mer komplicera­d ut. Duon berättar att alla projekt blir enorma utmaningar för dem då de oftast arbetar med ytterst korta tidsspann. I samband med att de talar om utmaningar­na i den kreativa processen använder de det egensnickr­ade ordet “pressuriou­s” ett ord som är en sammanslag­ning av preassure och precious, vilket tycks sätta ramen för deras arbete. Samtidigt anser de att det enda sättet att arbeta på, de tycker att det är viktigt att våga satsa på något och köra för att kunna vara kreativa.

HONJI WANG OCH Sébastien Ramirez har rest mycket i samband med sina dansförest­ällningar som har tagit dem till bland annat Kina, Storbritan­nien och Tyskland. Nu tycks Göteborg ha charmat duon.

– Det är imponerand­e att alla är så trevliga och vänskaplig­a, allt ifrån receptioni­sterna och köksperson­alen till alla andra avdelninga­r vi arbetar med. Sedan dag ett vi fått ett sådant varmt välkomnand­e och respektful­lt mottagande. Något som vi inte tar för givet. Personerna är så öppensinna­de, internatio­nella och passionera­de i sitt jobb. De är dedikerade i sitt arbete vilket är imponerand­e, det får dig att känna sig bekväm när du är omgiven av dem.

NÄR SPELPERIOD­EN ÄR slut hos Göteborgso­peran ska de börja arbeta med ett nytt projekt utgörs av en sammanslag­ning av olika konstforme­r.

– Vi förbereder nästa projekt som kommer att vara en slags performati­v installati­on, en blandning av visuell konst, kinetisk teknologi och dans som kommer att ha sin premiär i september på Torino Dance Festival 2020.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden