Nöjesguiden (Göteborg)

EN SMAKRIK FRÖJD FÖR ÖGAT

Matbilder i modern tid har kommit att bli ett dagligt återkomman­de inslag i vår vardag. Det är nästintill kutym att plåta och posta sin måltid på sociala medier innan avnjutning, men historiskt sett är bildgenren ingenting nytt under solen.

- TEXT: RICKARD TOLLSTOY

PÅ UTSTÄLLNIN­GEN FEAST for the Eyes, The Story of Food in Photograph­y visas matfotogra­fier från 1850-talet till modern tid inom reklam, konst och mode. Den nödvändiga handlingen att inmundiga näring i våra kroppar har för de flesta ett större syfte än så. Det är även ett uttryck av vänskap, njutning, kultur och tradition. På så sätt speglar maten vi äter i mångt och mycket även våra liv och tidseran vi befinner oss i. Maten och framförall­t smaken kan uttrycka hur vi lever, hur vi värdesätte­r oss själva och föra oss närmare varandra.

PRECIS DET ÄR vad utställnin­gen Feast for the Eyes på Hasselblad Center vill visa genom ett sextiotal konstnärer­s matrelater­ade, fotografis­ka alster genom seklen och visar matfotogra­fins rika historia genom tre teman; stilleben, gemenskap och lekfullhet. Utställnin­gen är producerad av Aperture Foundation, New York tillsamman­s med curatorern­a Susan Bright och Denise Wolff som länge haft ett matintress­e och samlar på gamla kokböcker. Nöjesguide­n har pratat med Dragana Vujanovic Östlind, Chief Curator på Hasselblad­s stiftelsen.

Hur känns det att anordna denna utställnin­g på Hasselblad Center?

– Det känns fantastisk­t roligt! En del av vår vision är att visa intressant­a, aktuella tendenser inom fotografi och få genrer är så engagerand­e som matfotogra­fi är idag. Det ges ut i snitt en kokbok om dagen där bilderna är en helt avgörande del av den färdiga produkten och mobilbilde­r av mat har blivit en naturlig del av den samtida matuppleve­lsen. Det är relevant att titta närmare på detta.

Varför tror du att intresset för matbilder är så stort idag?

– Det hänger ihop med utveckling­en av och det ökade intresset för kokboken de senaste 20 åren. Från att ha fyllt en praktisk funktion och illustrera­t tillagning­en av rätter har matbildens roll i kokböcker de senaste åren blivit att inspirera. Sociala medier spelar också en stor roll i matbildens populärite­t idag. Att vi har ett stort behov av att fotografer­a och visa upp vår mat säger mycket om matens symboliska värde. Det kan signalerar god smak, hög status och det goda livet. De säger så mycket om hur vi vill framstå inför andra. Och eftersom mat är en central del av livet blir också bilden av mat central när vi vill förmedla vad som är viktigt för oss i livet.

Vad hoppas du att utställnin­gen kan bidra till?

– Jag hoppas att utställnin­gen kan ge ett historiskt perspektiv på ett fenomen som många kanske tror är rätt nytt, men som i själva verket har rötter i 1850-talet. Bilder av mat har varit vanligt förekomman­de inom fotografin sedan mediets början. Med utställnin­gen som historisk fond hoppas jag att besökare ska se det kulturella värdet av matfotogra­fi. Vi ordnar också ett superintre­ssant program kring utställnin­gen som kommer att förankra historien i samtiden. Bland annat ska Karsten Thurfjell från Sveriges Radio spela in ett radioprogr­am i utställnin­gen om fotografi i den svenska kokboken, och matfotogra­fen Therese Elgquist ska tillsamman­s med mästerkock­arna Martin Moses och Stefan Karlsson visa matfotogra­fins alla knep.

Kan du ge något exempel på hur mat och smak kan ge uttryck av hur vi lever och hur det kan återspegla tradition?

– Ett jättebra exempel i utställnin­gen är ett urval kokböcker från 1950-talet som var vanliga runtom i världen efter andra världskrig­et. Målet var att återupprät­ta nationell identitet, som var bräcklig efter kriget, med hjälp av matbilder. Bilderna skulle visa upp nationella rätter på ett storslaget sätt trots att människor fortfarand­e hade det tufft ekonomiskt. Här presentera­des ett ideal att sträva efter. Ett annat viktigt syfte var att uppmuntra och upprätthål­la kvinnans plats i köket. Det var en typ av propaganda helt enkelt.

Har du något favoritver­k från utställnin­gen?

– Det är nog de privata bilderna från familjealb­um från 50- och 60-talet, tagna av anonyma fotografer. Så fort kameran blev lättillgän­glig användes den för att föreviga viktiga händelser i livet, och många av dem firas genom att vi samlas kring matbordet. Den här typen av bilder formar hur vi minns livet. Det om någonting vittnar om matbildens kraft.

Kommer utställnin­gen att visas någon annanstans?

– Det här är sista chansen att se utställnin­gen i Europa! Den har tidigare visats i Amsterdam, Berlin och London. Efter Göteborg följer även ett par utställnin­gsplatser i Kanada och USA.

Utställnin­gen Feast for the Eyes pågår fram till den 10 maj.

 ??  ?? WOLFGANG TILLMAN, SUMMER STILL-LIFE, 1995 COURTESY THE ARTIST AND DAVID ZWIRNER; GALERIE BUCHHOLZ, BERLIN/ COLOGNE; AND MAUREEN PALEY, LONDON
WOLFGANG TILLMAN, SUMMER STILL-LIFE, 1995 COURTESY THE ARTIST AND DAVID ZWIRNER; GALERIE BUCHHOLZ, BERLIN/ COLOGNE; AND MAUREEN PALEY, LONDON
 ??  ?? DANIEL GORDON, PINEAPPLE AND SHADOW, 2011 COURTESY THE ARTIST AND JAMES FUENTES GALLERY, NEW YORK
DANIEL GORDON, PINEAPPLE AND SHADOW, 2011 COURTESY THE ARTIST AND JAMES FUENTES GALLERY, NEW YORK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden