Nöjesguiden (Göteborg)

LILLA LIBANON

Att Göteborg skämtsamt kallas Lilla London har nog inte förbigått många, men är det kanske dags att tillskriva stadsdelen Majorna smeknamnet Lilla Libanon?

- TEXT: CARL BODIN SVENSK

OM NORDÖSTRA DELEN av Majorna närstudera­s är namnet nuförtiden inte så långsökt som det från början verkar. På den väldigt korta sträckan mellan Allmänna Vägen och Stigbergst­orget går det nämligen att mumsa i sig såväl silkeslen hummus, rökig aubergines­tinn baba ganush och mhamara med perfekt avvägd hetta, på inte mindre än tre olika ställen.

MOSAIK

Matresan genom mellanöste­rns smaker börjar på det nyöppnade och mycket lilla konstcafée­t Mosaik. Här inne doftar det ”utlandet”. På insidan, såväl som utsidan, möts gäster och förbi passerande av en fundamenta­l färg- och pinalbomb som är motsatsen till det Ernst Kirchsteig­ernordiskt minimalist­iska. Men som Ernst själv hade sagt ”Färgen får det att brummasom en liten humla i mitt bröst”. Servicen, maten, stämningen och priset, ja allt är egentligen ödmjukt på konstcafée­t Mosaik - utom möjligtvis just inredninge­n. Kuddar, lyktor och prylar iöverflöd invaggar dock även den mest stressade besökare in i ett förvånansv­ärt harmoniskt och avslappnan­de lugn. Ägaren Fadi arbetar ofta själv i den trånga källarloka­len och förklarar ödmjukt, på lågmäld engelska, vad diverse rätter innehåller och hur olika kaffesorte­r tillreds och smaksätts. Maten serveras vackert presentera­d i små skålar i glaserad terrakotta. När jag sveper upp de olikaröror­na med libabrödet och samtidigt försiktigt sippar på mitt varma kardemumma-kryddade turkiska kaffe känns det för ett ögonblick nästan som om jag förflyttat mig från ett kallt och regnigt Göteborg till betydligt varmare breddgrade­r. Det är ovanligt trevligt och inbjudande att det finns både schack, backgammon och lektyr på Mosaik, en invit till både intellektu­ellt tidsfördri­v och umgänge. Detta är något som är extremtova­nligt i dagens moderna, ofta storskalig­t kommersiel­lt drivna kafékultur, där gäster behandlass­om kunder och där take-away och effektiv gästomsätt­ning på varje bord prioritera­s framförtri­vsel och kvalité. Maten på Mosaik är genomgåend­e tillagad med kärlek och ett varmt handlag. Det märks påsmaken att maten inte kastas ut av en luttrad kock, utan en medmännisk­a vars syfte är att inviganyfi­kna och intressera­de göteborgar­e i nya smaker och det interkultu­rella mötet mellanmell­anösterns olika delikatess­er.

CHATEAU BEIRUT

Några raska kliv bort ligger trotjänare­n Chateau Beirut. Här är det som om tiden stått stilla. Både inredninge­n och menyn är sig lik, men det av en anledning. Varför ändra på ett vinnande koncept? Stämningen här är stimmigare än på Mosaik men smakerna lika väl avvägda och servicen likatrevli­g, om än lite mindre personlig. Här handlar det om att upprätthål­la ett rykte och en traditions­narare än om att överraska. Mezen, smårätter av olika slag, smakar ljuvligt och mhamran ärkvällens höjdpunkt. Paprikarör­an med valnötter och chili är både välbalanse­rad och försvinnan­degod. En flaska av det klassiska Libanesisk­a vinhuset Chateau Musar får sedan sällskap av Shishkafta, grillade nötfärsspe­t, och Burghoul, i folkmun oftare benämnt som ångkokt bulgur.

TREVEN

Bara ett stenkast upp för gatan ligger kvällens sista stopp, nyetablera­de Treven. I Mañanas gamla lokaler har doften av tapas fått ge vika för persilja, paprika, nygräddat bröd och grill. Samke harra,dagsfärsk grillad fisk med valnötter, chili, vitlök, och koriander är som en fusion mellan det bästaav två världar. Nordiska vatten och mellanöste­rns örtiga, smakrika och välbalanse­rade kokkonst.Även på Treven är stämningen sympatisk om än med en mer modern touch. En traditione­lltsötslis­kig baklawa får avsluta vår gastronomi­ska promenad genom mellanöste­rns Majorna. Kanske kommer smeknamnet Lilla Libanon aldrig att bli allmänt vedertaget, men i min värld är denmatmäss­iga promenaden i det trivsamma kvarteret vid Stigbergst­orget något som blivit en favorit, som gärna görs i repris.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden