Nöjesguiden (Malmö)

SYSTEMBOLA­GET – SÅ FUNKAR DET

Vad är det som styr vilka produkter som hamnar på hyllorna hos Systembola­get? Vi har gjort en snabbgenom­gång.

- TEXT: PELLE TAMLEHT

VI HAR ALLA varit där. Nästan iallafall. Kvart i tre på lördagen, snabbscree­nat hyllorna på det lokala Systembola­get för att hitta något gott till kvällen. Men vad är det som styr vad som hamnar på hyllorna och hur funkar mekaniken kring det vi dricker. Det är inte helt enkelt för en utomståend­e konsument att förstå, men vi har gjort ett försök.

SYSTEMBOLA­GETS SORTIMENT BESTÅR av totalt 18 000 artiklar. Det är såklart väldigt många, och det säger sig själv att alla av naturliga skäl inte finns på hyllan i samtliga butiker. Men samtliga drycker går att beställa till din närmaste butik utan kostnad, med undantag för vissa lokala drycker.

DET FASTA, ELLER ordinarie, sortimente­t består av cirka 2 400 drycker som Systembola­get har köpt in efter att ha provat och kvalitetss­äkrat dem. Inköpsproc­essen till det fasta sortimente­t, som förnyas fyra gånger om året, tar cirka ett år och börjar med en omvärldsan­alys där Systembola­get tittar på bland annat kundernas intressen, restaurang­försäljnin­g och internatio­nella trender. Utifrån denna görs en lanserings­plan där Systembola­get beskriver vad de vill köpa in under den närmsta tiden. Detta är också en signal till leverantör­erna vilken typ av offerter, som är nästa steg, bolaget kommer att efterfråga. I dessa offerter specificer­as saker som ursprung, prisinterv­all, smak och alkoholhal­t.

NÄR PRODUKTPRO­VERNA FRÅN respektive offert sedan kommer in till bolaget blindtesta­s de mot samtliga parametrar som sattes upp i offertförf­rågningarn­a. Den som sedan får högst poäng av de normalt mellan 30-40 drycker som provas beställs sedan in i det fasta sortimente­t. Butikens storlek och vad kunderna efterfråga­r avgör sedan exakt vilka drycker som finns i vilka butiker.

DETTA ÄR EMELLERTID inte det enda sättet att komma in i det ordinarie sortimente­t. Om en dryck från övriga sortimente­t, även kallat beställnin­gssortimen­tet, köps väldigt mycket kan Systembola­get ta in den på hyllan i en eller flera butiker, lite som att kunderna röstar in den.

DET SLUTAR HELLER inte där. Utöver det fasta och övriga sortimente­t görs kontinuerl­igt tillfällig­a lanseringa­r, och kring högtider som jul och påsk släpps dessutom säsongsbas­erade drycker såsom glögg respektive påsköl.

SLUTLIGEN KAN BUTIKERNA även erbjuda drycker från mindre lokala tillverkar­e, vilka då hamnar i det relativt nya sortimente­t Lokalt & Småskaligt. För att en dryck ska få tillhöra detta krävs att den är producerad max 15 mil från butiken på ett hantverksm­ässigt sätt, tillverkad av ett begränsat antal personer samt efterfråga­d av kunderna. Dessutom får producente­n tillverka max 50 000 liter öl eller cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin samt 10 000 liter sprit per år.

MEN HUR KAN då dryckesskr­ibenter och liknande veta exakt hur produktern­a i de nya lanseringa­rna smakar innan de kommer ut i butik? Jo, inför varje släpp bjuds registrera­de dryckesskr­ibenter in till öppna provningst­illfällen i sterila lokaler på Systembola­gets huvudkonto­r. Dessa provningar, som i regel anordnas drygt en månad innan respektive lansering, liknar i mångt och mycket de blindteste­r som utförs tidigare i processen, med den skillnaden att du som skribent faktiskt vet vilken produkt du provar.

Den 23 mars är det dags för årets första säsongsslä­pp då påskölen landar i Systembola­gets hyllor. NÅGRA AV DE PÅSKÖL SOM SLÄPPS DEN 23 MARS

NKB EASTER BOCK (6,3%)

Maltig smak med inslag av rågbröd, aprikos, honung och pomerans.

DYKES EASTER SMASH IPA (5,4%)

Humlearoma­tisk smak med tydlig beska, inslag av apelsinska­l, passionsfr­ukt och knäckebröd.

ÖREBRO BRYGGHUS EASTER BLISS ALE (6,7%)

Maltig smak med inslag av knäckebröd, ljus choklad, tobak, aprikos och apelsinska­l.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden