Nöjesguiden (Malmö)

GUSTAV ”JÄVLIGT GOTT” JOHANSSON I NY SVENSK MATKANAL

Med fokus på hållbarhet och vegetarisk kost hoppas den nya matkanalen kunna inspirera det svenska hemmaköket, bland annat tillsamman­s med matbloggar­en Gustav Johansson som sätter vegansk husmanskos­t under lupp.

- TEXT: RICKARD TOLLSTOY FOTO: MARIA CRUSEMAN

DET NORSKA KONCEPTET med en tv kanal som är helt och hållet dedikerad till mat lanserades redan 2015 i vårt nordiska grannland. Succékonce­ptet snittar där 600 000 månatliga tittare. Nu lanserar mediaconce­rnen Schibsted Marketing Services Matkanalen i Sverige och kanalen kommer att vara tätt sammanflät­ad med Aftonblade­t och andra Schibstedt­ägda redaktione­r och tjänster. Konceptet går ut på att sända en salig blandning internatio­nella matprogram och nylanserad­e svenska matprogram för att inspirera hemmaköket på alla nivåer och kommer att gå både linjärt och digitalt. Ett exempel på ett nytt program som kommer att sändas i kanalen är matbloggar­en Gustav Johansson, som driver instagramk­ontot Jävligt Gott med över 75 000 följare och Sveriges största veganska matblogg jävligtgot­t.se.

Hur känns det att vara aktuell med det första veganska tv programmet i Matkanalen?

– Matkanalen var ganska snabba i vändningar­na, jag har haft tre telefonsam­tal med dem varpå de gav mig en budget. Det var inte svårare än så, det var bara att köra. Mitt program är egentligen det andra veganska matprogram­met i Sverige. Det första släpptes för några år sedan i SVT, Vegorätt. Det var två tjejer som drack kombucha på stranden. Det programmet fick ganska mycket skit för att det målade upp en stereotypi­sk bild av veganer. Alla håller inte på med healing och och dricker kombucha. Visst finns det en viss typ av veganer som är så, men det blev lite smalt när SVT sålde in det som ett veganskt matlagning­sprogram när det i realiteten var ett matlagning­sprogram för veganer som gillar kristaller. Veganism kan vara mycket mer än kristaller och kombucha.

Kan du berätta lite om din nya tv-serie?

– Det handlar i kort om vegansk husmanskos­t. Om du tittar på svenskens genomsnitt­skonsumtio­n snurrar det runt 15 rätter. De flesta lagar inte fler. Det blir mycket köttfärsås, tacos, kycklinggr­yta, köttbullar, pannbiff och korvstroga­noff. Är det vegetarisk mat är det ofta soppa eller pannkakor. Det är ganska lätt att kartlägga vad genomsnitt­ssvensken helst lagar. Vi vill titta på de rätterna och göra ribban så låg som möjligt för gemene man att lära sig att laga god vegansk mat. Alla våra vanor och traditione­r i svensk mathistori­a är grundade i kött, rotfrukter och saltinlägg. Det är ingen åsikt, det är bara så det har sett ut historiskt på grund av vårt klimat. Problemet uppstår först nu när vi har en global storskalig köttindust­ri som vår tradition blir ohållbar. Konflikten mellan veganer och köttätare är en vattendela­re. Jag vill visa på hur lätt det är att göra rätt, att laga god och hållbar vegansk mat utan att peka fingrar. Du behöver inte byta identitet eller kultur, du behöver bara lära dig att laga god vegansk mat.

Vad har du för förhoppnin­gar för Matkanalen?

– Instagram i all ära men nackdelen är att jag främst når ut till folk som har sökt upp mitt konto. Folk följer inte ett matkonto om de inte är intressera­de av mat. Om det är min primära kontakt med mina följare värvar jag inte så många nya. Matkanalen ger mig en plattform där jag kan nå folk som normalt sett kanske inte hade kollat på ett veganskt matlagning­sprogram. Men finns det i tablån tror jag att chansen ökar att nyförvärv hittar dit. Vi måste ta den normala veganska maten till folket är för att det ska kunna normaliser­as, och jag hoppas verkligen att Matkanalen blir en hit så budskapet når ut!

Förutom serien i Matkanalen, vad har du på gång härnäst?

– Just nu skriver jag på en ny kokbok som släpps i höst. I övrigt sätter vi upp en scen på tema vego/matsvinn på GastroNord. Jag släpper i samband med det webbkurser för proffskock­ar, det är en skitstor satsning. Vi har inte gått ut med det riktigt än så detta är breaking news. Tidigare åkte jag runt i landet och höll kurser för kockar, men det är dyrt och tar tid. Den kunskapen kan man dela med sig digitalt istället vilket sänker kostnadern­a markant. Tanken är att prata om det på GastroNord­s scen och att vi ska utveckla kurser på just vegoämnet. Stora grejer är på gång och det väldigt mycket att göra just nu. Men du vet hur det är, den som inte gör något får ingenting gjort. Lanserings­datumet av Matkanalen är planerat till den 1 april och kanalen kommer att ingå i ett antal av de största distributö­rernas baspaket samt kunna ses digitalt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden