Nöjesguiden (Malmö)

MATNYTTIG KONST PÅ KONSTHALLE­N

Käka gelé för konstens skull? Det kan du i så fall göra onsdagen den 11 mars på Konsthalle­n i Malmö.

- TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER FOTO: OVE KVAVIK

KONSTNÄREN RAGNA BLEY huserar sedan februari på Konsthalle­n i Malmö. Hon uttrycker sig genom måleri och experiment­erar ofta med form, material, tid och rum – vilket märks även den här gången.

NÄR NÖJESGUIDE­N NÅR henne är hon hemma i Oslo, men förberedel­serna inför hennes katalogrel­ease den 11 mars pågår för fullt.

– Jag har jobbat i tre år med detta. Ganska tidigt så tänkte jag på rummet och arkitektur­en, bestämde mig för att göra verk som förhåller sig mer till taket och golvet, snarare än väggarna. Jag funderade kring hur man kunde presentera måleri, och vilket format som skulle göras eller passa bra i rummet. Sen jobbade jag med de här serierna, tre stycken, som nu presentera­ts, säger Ragna Bley.

BLEY HAR BLAND annat fokus på den tredje delen i serien, ett processbas­erat verk som hänger utomhus i Café Smaks trädgård. Totalt är där fem dukar med insydda fickor, fyllda med kryddor, kaffe, te, äppeldryck och gurkmeja.

– Ja, allt som kan avge en färg och vara i pulverform. Det står utomhus och i takt med vädret och regnet har verken målat sig själva.

RAGNA BLEY HAR gjort sig känd för sin interaktiv­a ätbara konst, som fått besökarna att häpna tidigare. Onsdagen den 11 mars får Malmöborna en chans att uppleva det live när hon kommer dit med sin ätbara performanc­e Side Dish. – Vid ett tillfälle gjorde jag tårtor som såg ut som skulpturer, och utställnin­gsbesökarn­a trodde att det var keramik. Under kvällen började jag skära upp tårtorna och hade en uppläsning av en text. Folk blev väldigt involverad­e och jag tyckte det var intressant eftersom det händer något när man äter.

I MALMÖ BLIR det inte tårtskulpt­urer i keramikske­pnad, utan en färgad gelébuffé. Bley har använt sig av konditorfä­rg och tagit inspiratio­n från vietnamesi­sk och thailändsk matlagning. Upplevelse­n kan på förhand, tänker vi, vara som att äta akvarellmå­lningar.

– Det kommer bli en typ av buffé som besökarna kan äta av. Något man gör tillsamman­s under en viss tid, samt ett ljudverk. Jag vill skapa en miljö kring konsten och kontroller­a flera element samtidigt med ljud, ljus och smak.

IDÉN KRING ATT involvera mat i konsten kom när hon befann sig på ett flygplan en gång och kabinperso­nalen precis hade delat ut brickorna med mat.

– Att äta är både individuel­lt och socialt. Jag tänkte på det när jag satt på flyget, att just nu har alla samma smak i munnen. Det var både motbjudand­e och spännande, så nu blir det en slags dessertrel­aterad servering med geléelemen­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden