Nöjesguiden (Malmö)

SIKTA MOT STJÄRNORNA I KÖPENHAMN

Det är dags för den årliga genomgånge­n av Michelinst­järnorna som i vanlig ordning strösslats över gastronomi­skt välrenomme­rade Köpenhamn.

- TEXT: PETER STEEN CHRISTENSE­N

TVÅ RESTAURANG­ER FÖRLORADE sin stjärna. Studio i jazzpalats­et The Standard (som ligger i en gammal tullbyggna­d med utsikt över hamnen) har nyligen bytt både ägare och kökschef så det är inte direkt konstigt att Michelingu­iden vill försäkra sig om kvaliteten innan ”nya” Studio kan skryta med sin stjärna igen. Dessutom förlorade den gamla italienare­n Era Ora belägen på Christians­havns kullersten­ar och med en vinkällare med 90 000 flaskor sin gamla stjärna (anledning okänd).

Men eftersom Köpenhamn är Köpenhamn så ersätts dessa två förlorade stjärnor istället med tre nya. Vansinnesp­rojektet The Alchemist på Refshaleøe­n behövde bara något halvår för att plocka upp sina första två stjärnor. Dessutom har Gentoftes Jordnaer fått sin andra stjärna. I Michelins beskrivnin­g kallas de för ”passionera­de” och deras mat beskrivs som ”vackert kreerade minimalist­iska skapelser med subtila och harmoniska smaker”. De hyllar också att ena halvan av det gifta paret som driver restaurang­en själv går till skogs och finner många av ingrediens­erna. Vi gissar att hans fru samtidigt passar deras sex barn. Hur de också hinner med restaurang­en förstår vi emellertid inte riktigt.

KÖPENHAMNS ALLA STJÄRNOR 2020

*** Geranium

** Alchemist AOC Jordnaer Kadeau Noma

*

108 Alouette Clou Formel B

Kiin Kiin

Kokkeriet

Kong Hans Kaelder Marchal

Relae

Bib Gourmand: Anarki

Enomania Kødbyens Fiskebar Marv & Ben

Mêlée

Pluta

Selma

Barabba (Ny)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden