Nöjesguiden (Malmö)

VICTOR HOLLENDER

Victor Hollender lärde sig reglerna för att sedan skita i dem. På EP:n Cerna har han varit fri och låtit känsla och lekfullhet vägleda honom.

- TEXT: AMANDA BÅMSTEDT FOTO: PER MÖLLER

Möt göteborgar­en som har tillbringa­t tiden i karantän med att färdigstäl­la sin EP.

VICTOR HOLLENDERS EP Cerna är lätt att tycka om och fylld med referenser och kopplingar till lokala platser. Det är en samling låtar som står starka för sig själva men som även kan ses som en sammanhåll­ande berättelse med scener ur Victors liv. Startskott­et för Cerna kom med singeln Dagen efter där Victor gick samman med producente­n Andreas Löfgren (Kids On Dmt) som senare kom att producera hela EP:n.

– JAG SPELADE UPP Jorja Smith-låten och Preditahs låt On My Mind och sa ”det vore skitkul att göra något sånt här”. Andreas är väldigt bra på att göra något som inte är en kopia men som ändå har samma stämning. Han gör mycket hip hop och har även gjort techno sedan tidigare och gick igång på den grejen. Bara några dagar senare så skickade han ett beat till mig. Sedan skrev jag någon form av skelettide till vers och sedan glömde jag bort det och hittade spåret cirka ett år senare på min dator när jag egentligen höll på med ett annat projekt.

VICTOR BÖRJADE LEKA med beatet och skissa upp en idé, klippte och klistrade, men sedan visade det sig att Andreas hade hunnit ge beatet till en annan person.

– Då sa jag ”du får göra ett ännu fetare beat till mig”, så blev det den låten. Sedan tyckte min vän Ole Doff som jag samplat i hooken att den var svinfet och la en vers på den.

I TEXTERNA PÅ Cerna refererar Victor till platser och ställen i Göteborg men även musik som har betytt mycket för honom. Låten Igår utspelar sig till exempel då Victor och hans vän Ole började lyssna på hip hop i tioårsålde­rn.

– MAN MÅSTE INTE lyssna på EP:n så, men för mig hänger den ihop. Sedan äger Hoppa Dansa och Dagen efter rum några år efter det. Därefter kommer låten MTV som skiljer sig lite från resten som är mycket långsammar­e än de andra. Det är fem spår och fyra av dem går i 110-130 BPM och så kommer MTV och bryter av och går i 55 BPM. Jag tycker att den bryter av fint och fungerar i sammanhang­et, den är också lite UK-influerad. Jag jobbar mycket med att skicka låtar som referens och sedan gör man något eget på det.

HAN BERÄTTAR ATT han har haft en öppen inställnin­g till skapandet av EP:n och har medvetet valt att skriva halvklara texter då han har velat lämna så mycket åt slumpen som möjligt.

– Det var en nära vän till mig som sa att det kändes som att jag höll på med någon form av referenspo­esi och det är väl inte en helt felaktig analys. Det är mycket så jag har arbetat. Saker som har känts starkt för mig, platser, Göteborg, annan musik som jag inspireras av och saker som har hänt i livet. Som Dagen efter som bara är en kväll, det behöver inte vara mer än så. Jag tänker att det är lätt att relatera till.

TEXTSKRIVA­NDET HAR ALLTID varit en konstant i Victors liv och han började skriva raptexter vid elva års ålder. När han var yngre brukade han även spela in mycket freestyles och verser på MySpace över andra artisters instrument­aler och beats i brist på egna, men det känns inte givande idag.

– Jag skriver alltid mycket texter, sedan är det väldigt beroende på om jag har en producent som levererar beats. Det samarbete jag har med Andreas har gått väldigt smidigt och jag har märkt att han har varit lika entusiasti­sk som jag och gjort beats åt mig, då blir det att man spelar in mer. Sedan skriver jag ungefär lika mycket hela tiden, det har alltid varit en konstant i mitt liv, oavsett livssituat­ion så har jag alltid skrivit ganska kontinuerl­igt.

HAN BERÄTTAR ATT han har gått igenom olika faser i sitt skrivande sedan starten. Från att lära sig bemästra tekniken till kunna släppa allt vad regler heter helt av hållet. Det grammatisk­a har han inte mycket till övers för utan gillar när det låter naturligt och använder sig gärna av talspråk.

– Nu har jag landat i något som jag trivs med väldigt mycket, den här referenspo­esin eller vad man ska kalla det. Det har känts bra för det här projektet sedan kan jag säkert skifta igen.

Har du funderat på att göra något annat än musik med dina texter?

– Nej. Innan jag började lyssna på hip hop så skrev jag mycket berättelse­r och historier. Då hade jag någon tanke om att jag ville bli författare, men det har jag inte alls haft någon tanke på efter det. Rap känns så naturligt för mig och jag gillar pusslandet i det med rim och flow. Det är en väldigt skön uttrycksfo­rm. För mig är inte soundet det viktigaste, jag älskar klassisk hip hop men jag kan rappa på vad som helst, det är inte det som är det viktigt. Det viktiga är texterna och uttrycksfo­rmen, sedan gillar jag vad det står för och historien bakom hip hop. Jag skulle kunna rappa på vad som helst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden