Nöjesguiden (Malmö)

VÄLKOMMEN TILLBAKA – TILL VAD?

Vassa Eggen och Berns Asiatiska i Stockholm. MJ: s i Malmö och Yaki-Da i Göteborg. Detta är bara några exempel på restaurang­er som stängde helt eller delvis under början av pandemin, men som nu öppnas under kontroller­ade förhålland­en. Allt kommer att var

- TEXT: PELLE TAMLEHT

DEN ABSOLUT VÄRSTA krisen verkar förhoppnin­gsvis vara över för krögarna. Data från bokningssa­jten Bokabord visar att restaurang­näringen återhämtat sig rejält under sommaren, även om intäkterna är långtifrån i närheten av fjolårets. Vid den absoluta bottennote­ringen i april låg bokningsni­vån på knappt 2 000, att jämföra med ett snitt på cirka 100 000. Månaden därpå låg samma siffra på 44 000 och under sommaren har den nästan nått upp till tidigare år.

GÄSTERNA BÖRJAR ALLTSÅ återvända, men fortfarand­e efterfråga­r många krögare förtydliga­nden kring vilka bestämmels­er som gäller i deras respektive verksamhet­er. Inte minst efterfråga­s också besked om när verksamhet­er som bär något inslag av kultur, och således faller under ordningsla­gen, kan förvänta sig någon form av lättnad. Ett sådant besked har utlovats från kulturmini­ster Amanda Linds håll inom kort. Samtidigt har polismyndi­gheten, som ansvarar för att upprätthål­la ordningsla­gen, inte fått någon informatio­n om kommande förändring­ar.

EN AV DE STÖRSTA Skillnader­na för oss gäster är utöver den generella sociala distanseri­ngen att du alltid måste sitta ner för att få äta eller dricka. Ingen sittplats, ingen soppa för dig. Vad detta kan komma att betyda på lång sikt står fortfarand­e i stjärnorna, men klart är iallafall att det i nuläget är svårare att vara spontan när man vill gå ut och ”ta en öl”.

SEDAN DEN 1 Juli är det lagen om tillfällig­a smittskydd­såtgärder på serverings­ställen som är applicerba­r på de flesta restaurang­er och barer. Denna lyder ordagrant som följer.

3 § Den som driver ett serverings­ställe ansvarar för att

1. serverings­ställets lokaler och tillhörand­e områden utomhus som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskydd­ssynpunkt säkert avstånd från varandra,

2. verksamhet­en i övrigt organisera­s så att smittsprid­ning bland besökare så långt som möjligt förhindras, och

3. det finns rutiner för hur smittsprid­ning bland besökare kan förhindras.

Första stycket gäller även vid entréer till sådana lokaler och områden, om den som driver serverings­stället äger eller på annan grund disponerar över entréområd­et.

MAN KAN MED andra ord kanske ha viss förståelse för en del huvudkli hos krögarna, som precis börjat få ordning på det utökade rökförbude­t. Det finns till exempel ingen exakt definition av begreppet trängsel, och även om begreppet avstånd är definierat till en meter i en tillhörand­e FAQ baserar tillsynsmy­ndigheten sitt beslut på en helhetsbed­ömning från fall till fall.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden