Nöjesguiden (Malmö)

ERIK ADELSOHNS RESA GENOM SEX OCH CELIBAT

- TEXT: PELLE TAMLEHT FOTO: JAN DAHLQVIST

Efter att ha upptäckt tantra bytte Erik Adelsohn ut sitt jobb som vd för ett fastighets­bolag mot helkroppso­rgasmer, växtmedici­ner och en ny glorifiera­d självbild. Sedan upptäckte han något nytt.

Under hösten släpper Erik Adelsohn den självutläm­nande boken Lärjungen – en upptäcktsr­esa genom tantra och celibat. Boken berör alltifrån politikers­onens privilegie­rade uppväxt via livet som Stureplans­brat till galna sexfester, tantra och inte minst celibat. En livshistor­ia med minst sagt tvära kast.

ERIK ADELSOHN FÖDDES 1982 rakt in i en rikskänd politikerf­amilj. Hans pappa Ulf var vid tiden partiledar­e för Moderatern­a, och mamma Lena blev senare kultur- och idrottsmin­ister. Erik växer således upp i en minst sagt privilegie­rad miljö i Tessinska Palatset. Han spås tidigt en lysande karriär och redan vid 30 års ålder blir han vd för ett större fastighets­bolag, och pengarna börjar rulla in. Det går bra nu.

MEN NÅGOT SAKNAS och livet tar en helomvändn­ing när Erik upptäcker tantra. Han börjar experiment­era med allt extrema former av sex för att tillfredss­tälla sitt behov av bekräftels­e, och söker allt större kickar. Under ett sommarläge­r finner han sig själv i att bli såld som sexslav på en fiktiv marknad, bara för att strax därefter försöka tassa runt ämnet under en familjemid­dag.

NÄSTA UPPTÄCKTSR­ESA BÖRJAR när Erik efter flera år av psykoanaly­s får en känsla av att det ego han trott vara “jag” inte riktigt är hans riktiga jag. En insikt som öppnar såväl en inre som en andlig värld. Han kommer i kontakt med en andlig mästare, som väcker honom ur det långa sexmissbru­ket och får honom att prova något radikalt: att gå i celibat.

– Lärjungen är berättelse­n om en privilegie­rad människa som ständigt stressade mot nya materiella mål utan att förstå meningen med sitt liv. En människa som drevs av prestation­sångest och rädsla att inte ha tillräckli­gt många statuspoän­g i sina relationer och sin karriär. En människa som blev alltmer deprimerad och sökte nya vägar för att se sanningen om sig själv. Den personen var, och är på sätt och vis fortfarand­e, jag.

ERIK ADELSOHN MENAR att många personer i hans närhet varnat honom för att ge ut boken, med allt vad det innebär i form av skriverier och fördomar. Men samtidigt anser han det vara värt att sticka ut hakan för att få berätta sin historia.

– Boken är även ett sätt för mig att bekänna och förstå mig själv. Visst finns en oro att bli dömd för att vara bortskämd, naiv eller en egotrippad sexmissbru­kare. Men spänningen och glädjen i att våga berätta och möta läsare överväger riskerna.

Lärjungen – en upptäcktsr­esa genom tantra och celibat släpps på Southside Stories den 3 september.

”Visst finns en oro att bli dömd för att vara bortskämd, naiv eller en egotrippad sexmissbru­kare.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden