Nöjesguiden (Malmö)

RICKY RICH RESER SIG IGEN

- TEXT: MALKOLM LANDRÉUS FOTO: ANDREAS AVELIN Ricky Richs minialbum Highs And Lows finns ute nu.

Ricky Rich har gjort sig ett namn genom sin originella mix av orientalis­ka vibbar och hiphop. Men vägen dit har kantats av en rad hinder.

Västeråsbö­rdiga Ricky Rich har sedan 2017 staplat hits på hits och gjort sig ett namn genom sin originella mix av orientalis­ka vibbar och hiphop. Men vägen dit har kantats av en rad hinder.

ÄVEN OM RICKY Rich beklagar sig över den pågående pandemin som inneburit många förlorade spelningar, har han haft mycket att göra under sommaren. Han har nämligen gjort något som de flesta bara drömmer om.

– Jag har precis köpt en villa. Jag tog familjen och flyttade ut från slummen.

Det har varit lite smågrejer som ska fixas, vi ska göra om altanen och något badrum. Ingen i min familj har koll på sånt, så det har varit lite huvudvärk för mig, haha.

TACK VARE MUSIKEN har han flyttat sin familj – bestående av två äldre systrar, mamma och pappa – från stadsdelen Råby, ett bostadsomr­åde i västra Västerås som byggdes som en del av miljonprog­rammet under 60-talet, till Norra Vallby. Från en skokartong till 180 kvadratmet­er.

– Det är verkligen den bästa känslan jag har haft i mitt liv. Morsan har alltid drömt om att få bo i ett hus. I en villa. Samma för mig, säger Ricky Rich och demonstrer­ar ungefär hur stort han bodde i Råby - där kök, matbord och hans säng rymts på samma yta som det kontorsrum i Warners lokaler som vi sitter i.

RICKY RICH BESKRIVER sin uppväxt som både mörk och ljus. Från att ha det dåligt ställt ekonomiskt, till att behöva ge upp sina drömmar. Drömmar som initialt kretsade kring fotbollen snarare än musiken.

– Jag spelade fotboll fram tills jag var 13 år, när jag fick sluta på grund av min sjukdom. Min pappa var dålig på att förklara saker, att lägga upp det på ett bra sätt. Han hade svårt att förstå hur mycket fotbollen betydde för mig. För honom var det att jag slösade min tid. Så det blev ett ganska aggressivt uppbrott med fotbollen, vi bråkade mycket om det.

SJUKDOMEN, SOM GÅR under namnet PCD och står för primär ciliär dyskinesi, är ovanlig. I Sverige beräknas mellan 250-800 personer leva med symtomen som primärt orsakar problem med luftvägar på grund av dåligt fungerande flimmerhår. I Ricky Rich fall innebär det en lungkapaci­tet på dryga 40 procent. – Min pappa har varit den bästa läkaren jag har haft. Redan när jag var åtta år lärde han mig andningste­kniker och sen jag föddes har jag sett honom sitta och läsa på om den här sjukdomen varje dag.

NÄR DRÖMMARNA OM fotbollen raserades hamnade Ricky Rich liv i limbo, men av en slump fick han kontakt med Miklo (från duon Miklo & Tusenfalk), som jobbade som fritidsled­are. När han hörde

Ricky lägga en freestyle erbjöd han sig omedelbart att bygga en studio åt honom, så länge han lovade att komma tillbaka. Några månader senare startade samarbetet på riktigt och debut-EP:n Mitt liv släpptes.

– Han motiverade mig mycket till att fortsätta med musiken och tills idag jag visar uppskattni­ng. För jag tror inte jag hade fortsatt med musiken om inte han hade motiverat mig.

EP:N OCH POPULÄRA singeln FTP följdes upp av singeln Habibi, som också skulle bli Ricky Rich stora genombrott. En låt som gjordes på två timmar och i skrivande stund har över 23 miljoner streams på Spotify. Men låten FTP har hemsökt honom långt efter den gjordes. Under de senaste tre åren har han inte tillåtits spela på Västerås Cityfestiv­al, den största scenen i staden.

– Mina fans har fattat att jag inte står för det hatet mot polisen idag, som jag gjorde då. Men jag kommer aldrig någonsin ta bort den låten eller vara respektlös mot den. Det är fortfarand­e min låt och jag har gjort den med mina känslor som jag hade då. Det behöver inte betyda att jag hatar polisen idag, förtydliga­r han och fortsätter:

– Polischefe­n i Västerås vet själv, gott och väl, varför jag hade hat mot polisen.

Annars hade han inte gjort så som han gjorde… Dom där tre åren, jag glömmer aldrig. När dom berättade att polischefe­n inte lät dom boka mig så blev jag galen. Sen fick vi en ny polischef och han är ett fan av mig, avslutar han och skrattar.

I ÅR SKULLE Ricky Rich ha spelat på Västerås Cityfestiv­al för första gången – men denna gång var det en världsomfa­ttande pandemi som agerade stoppkloss. Istället har han fått fokusera på arbetet i studion. Ett arbete som nu mynnat ut i ett minialbum och en kommande fullängdar­e.

– Det är enligt mig ett ganska hittigt minialbum. Där vi satsar på att hålla en story, men varje låt ska ge en hitkänsla. Vi har stora planer för det. Det kommer bli något unikt, som ingen har gjort i Sverige innan.

PÅ ALBUMET UTLOVAS både nya och gamla bekantskap­er.

– Jag kommer ha en del features. Dani M kommer vara med. Och även Adel, förhoppnin­gsvis. Vi har inte gjort klart låten än. Sen kommer det vara fler samarbeten till det stora albumet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden