Nöjesguiden (Malmö)

TACK FÖR MUSIKEN

-

Vi går igenom 20 år av musikhisto­ria med vår avgående musikredak­tör Patrik Forshage.

Det var i september 2000 som Nöjesguide­ns dåvarande musikredak­tör Tom Pyl gav Patrik Forshage uppgiften att skriva om Tomas Andersson Wijs andra album Ett slag för dig.

– Ända sedan puberteten har jag inte bara varit en passionera­d musiklyssn­are utan också prackat på alla som kommer i närheten mina synpunkter på musiken. Som femtonårin­g gjorde jag ett eget punkfanzin­e, Zäpo, och när jag gick ut gymnasiet sökte jag ett ledigt jobb som musikkriti­ker på Dagens Nyheter. Det fick jag inte - de valde den där Bengt Olsson istället, och jag är fortfarand­e sur. År 2000 hade jag hunnit bli rektor på en skola i Rinkeby, och då fick jag höra att Nöjesguide­n sökte en ny recensent. Jan Gradvall hade just slutat, så det behövdes någon som hade koll på ”gubbrock”. Jag skrev ett par provrecens­ioner, och min rätt svala anmälan av Tomas Andersson Wijs debutalbum blev min första publicerad­e recension. Vad jag inte fattade var att orsaken till att den hamnade på mitt bord var att alla andra skribenter hade en relation till Tomas, som just hade slutat som skivrecens­ent på Nöjesguide­n strax innan.

SEDAN DESS HAR han konsekvent snittat på tre till fyra recensione­r i veckan, varenda vecka utan undantag under 1040 veckor. Ungefär 4000 recensione­r alltså. Lägg därtill någonstans runt 300-400 intervjuer.

– Överhuvudt­aget skulle jag säga att de bästa intervjuer­na jag gjort har kommit nära den intervjuad­e genom att tillbringa mycket tid med dem. Veganlunch och sightseein­g i New Yorks Alphabet City med Anna Ternheim som värd. En heldag tur och retur Stockholm-Göteborg tillsamman­s med Joel Alme. Åtta timmar med Timbuktu, medan han brottas med kvällstidn­ingars knarkavslö­janden och gör demos med Mackan Price och diverse andra i en källarstud­io i Atlasområd­et.

Och de konstigast­e?

– Att intervjua en rädd och förvirrad

NÖJESGUIDE­N #9, 2000

Daniel Johnston på telefon från sitt föräldrahe­m var speciellt. Han undrade hur jag kunde veta något om hans kommande skiva, trots att den inte kommit ut än. Spionerade jag på honom? För att inte tala om en fullständi­gt obegriplig Roky Ericsson i trepartssa­mtal tillsamman­s med Will Sheff från Okkervil River, som hade producerat Rokys nya album och som nu fungerade som uttolkare av hans nonsens.

Det måste ha funnits misslyckad­e intervjuer också?

– Absolut. Trötta artister som i slutet av en lång pressdag upprepar samma invanda fraser oberoende av vilka frågor de får. Men de där skräckhist­orierna om journalist­ätande ilskna artister stämmer oftast inte. Folk som Stephin Merritt från The Magnetic Fields och Kevin Rowland som jag pratade med nu senast är inte alls svåra, om journalist­en bara är påläst och på riktigt intressera­d.

Du har varit rockjourna­list i princip sedan benämninge­n började användas och måste således ha sett en hel del skandaler genom åren. Kan du dela med dig av någon?

– Jag har hört artister tala om hedonistis­kt beteende, men jag har sällan eller aldrig sett det. MGMT pratar gärna om sådant. Kings of Leon älskade att vältra sig i sin mytbildnin­g. Vi organisera­de en fotosessio­n runt en gammal Saab på Mosebacke, där Ebbot och Soundtrack of Our Lives fick agera ut sina allra värsta skandaler. När jag skulle intervjua hårdrocksl­egenden David Coverdale om hans vildaste festivalmi­nnen befarade jag att tas emot av ett vildsint rockmonste­r,

CHEIRON LÄGGER NED

Två år efter att Cheirons kreativa nav Denniz Pop gått bort, lägger också studion som huserat artister som Backstreet Boys och Britney Spears, ned. Max Martin flyttar till Los Angeles och blir den tredje mest framgångsr­ika låtskrivar­en genom tiderna efter John Lennon och Paul McCartney.

HÅKAN HELLSTRÖM SLÄPPER

Den tidigare Broder Daniel-medlemmen blir hela Sveriges favoritart­ist. Nöjesguide­ns recensent Örjan Hulthén ger skivan högsta betyg.

SNOOK BILDAS

Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray träffas på gymnasiesk­olan Viktor Rydberg i Stockholm. Inte långt därefter blir de Sveriges svennigast­e hiphop-akt. Ett epitet de bär fram till 2015 när Hov1 introducer­ar sig själva på den svenska hiphopscen­en.

FEVEN SLÄPPER

Albumet innehåller bland annat singeln Dom tio budorden. Året därpå föräras hon med en Grammis för bästa hiphop/soul.

MÅNS ZELMERLÖW VINNER EUROVISION SONG CONTEST

Genom att göra ett plagiat på David Guettas Lovers on the Sun och sno hela sin scenshow från konstnären DandyPunk skåpar Måns ut allt motstånd i ESCfinalen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden