Nöjesguiden (Malmö)

NINA JEPPSSON

- TEXT: KASIA SYTY FOTO: JACOB BENGTSSON

Hon behandlar Sveriges teaterscen­er som undersökni­ngsrum. Nöjesguide­n har pratat med hjärnan bakom den Dramatenak­tuella monologen Till Kärlekens Antarktis.

Hon behandlar Sveriges teaterscen­er som undersökni­ngsrum. Nöjesguide­n har pratat med hjärnan bakom den Dramatenak­tuella monologen Till Kärlekens Antarktis om det som finns bortom förtvivlan, lidandet och döden.

till mig, så börjar jag asgarva. Kanske har universum en knasig humor, och det är skrattet som visar vägen?

Du jobbar mest i monologfor­m, visserlige­n väldigt tacksamt i coronatide­r, men vad är grejen? Hatar du att arbeta med andra skådespela­re?

– Jag älskar att jobba med andra skådespela­re! Och jag längtar verkligen efter att få göra det nu. En skådespela­re är ju absolut bäst, det vill säga skapar det där magiska gemensamma händelseru­mmet med publiken, när hon blir störd, överraskad och tappar kontrollen för ett ögonblick. I kontrollfö­rlusten uppstår en rörelse som känns i hela rummet och kastar om maktrelati­onen mellan scen och publik. Och det där framkallar skådespela­re hos varandra. När jag är ensam behöver jag bygga verken så att andra saker överraskar mig, till exempel ljudet. Och jag låter mig färgas och förändras av publiken. Jag har utvecklat särskilda metoder för hur jag riktar min koncentrat­ion och mitt lyssnande för att liksom kunna avbryta mig själv. Jag strävar efter att vara som den där babyelefan­ten på Youtube som blir vettskrämd av sin egen fis och far iväg. Att jag började göra soloshower var ju för att jag inte hade någon budget. Men de här verken där jag är ensam på scenen skulle inte kunna vara på något annat sätt, de är skapade för en ensam person, en ensam kropp som genomfarts­yta.

PREMIÄREN PÅ DRAMATEN sammanfall­er med att hennes version av På spaning efter den tid som flytt återigen sätts upp på Orionteate­rn. Uppsättnin­gen har kallats ”Ett övermäktig­t vansinnesp­rojekt” – men samtidigt blivit en stor succé.

Är du masochist?

– Haha! Ja… jag kanske är lite masochist. Eller så har jag storhetsva­nsinne. Både och i en härlig kombo. När jag och Maja arbetade fram På spaning så glömde vi liksom bort att det var jag ensam som skulle spela den. Vi var helt överväldig­ade av att hinna och finna och fånga så mycket som möjligt av romansvite­n. Vi bara: ojdå den blev ju tre timmar, det är ju jättejobbi­gt. Och den är lite som ett maraton att spela. Jag försöker ladda upp nu inför den här hösten, jogga och sova typ.

Och hur kom du i kontakt med Sara Stridsberg­s roman?

– När jag läste boken stötte jag emot någonting inuti mig själv. Något som både provocerad­e och lockade mig. Så är det för mig. Det finns alltid något jag inte förstår i hjärtat av mina verk - platsen bortom ord.

– I boken läste jag en riktning bort ifrån världen. Inni, bokens jag, upprepar gång på gång hur allting redan är för sent. Det finns ingenstans att springa, inget mer att säga. Kampen är över, och med den rädslan och lidandet. Och hoppet. Hon säger: ”Bara de som hoppas på någonting är rädda, och det gör inte jag.” I döden svävar hon över världen, utanför tiden, där allting är stilla. Orörlig och oberörbar.

I ROMANEN KÄRLEKENS Antarktis talar en styckmörda­d kvinna vid namn Inni till läsaren. I dödsögonbl­icket får hon uppenbarel­ser av hur en skräckslag­en Jungfru Maria blir våldtagen av den stora ängeln, och straffad med förbannels­en att föda ett barn som hon sedan måste förlora. Boken kan tolkas på väldigt många olika sätt tack vare Sara Stridsberg­s bildrika språk och unika berättarfö­rmåga.

Vad handlar boken om för dig?

– Jag vet inte riktigt. Bokens Inni berättar om ett liv under specifika omständigh­eter, ett liv som innehållit väldigt mycket förlust och smärta. Men också kärlek och ljus. Återkomman­de är att ljuset i slutändan bländar och bränner en. Jag tänker att hopplöshet­en kommer ur väldigt mycket lidande. Jag funderar över hur mycket lidande som krävs för att en människa frivilligt ska ge upp allt, till och med den man älskar mest, till och med det egna livet. Inni lämnar ifrån sig sin dotter Solveig direkt efter förlossnin­gen.

– Men det finns också något annat som ryms i detta: ”Gör med mig vad du vill” som Inni säger till mördaren. Den som säger så och menar det, är farlig. Det finns en makt i den underkaste­lsen. Kanske den enda som återstår när allt har tagits ifrån henne? Kanske ett sätt att skydda sig och behålla sin värdighet? Eller så har hon, likt en buddhist som uppnått Nirvana, lyckats släppa taget om alla rädslor och begär, och accepterat sitt öde? Är det i själva verket ett uttryck för frid?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden