Nöjesguiden (Malmö)

”JAG FICK SPRINGA FRAM OCH TILLBAKA OCH AMMA HIT OCH DIT MELLAN TÄVLINGARN­A.”

-

— Åh, det var fruktansvä­rt! Jag cuttade liksom min lagkamrat. Jag kom av mig helt efter det.

Det måste vara en fruktansvä­rd nervositet inför alla tävlingar.

– Det var så stressigt! Att bara stå utanför tävlingsla­dan och inte veta vad som skulle hända där inne. Jag försökte intala mig själv att ”Siri, det är tv, det ska vara kul, försök slappna av”, men det går inte. Man var så jävla nervös.

Blev det någonsin en jobbig stämning mellan er deltagare?

– Jag är inte jordens tävlingsmä­nniska, så jag kände aldrig av det. Jag tyckte att vi hade trevligt hela tiden, men det kanske fanns andra som kände av det. Jag tyckte bara att alla var väldigt trevliga, och vi försökte stötta varandra. Det är det jag tycker är fint med programmet, att man även blir vänner. Det är inte bara tävling hela tiden.

Vad är det märkligast­e matuppdrag­et du har haft?

– Alla reklaminsp­elningar där jag har jobbat som matstylist. Man står med tio personer bakom sig vid ett litet bord, med en liten macka framför sig och så rullar man ut som en liten operations­väska med verktyg. Pincett, en liten kniv, pipett. Och så står de tio personerna och bevakar och bara ”Kan du flytta den där vattendrop­pen en millimeter åt höger?”. Då undrar jag vad jag håller på med. Matstyling har blivit väldigt, väldigt viktigt under de senaste åren och det är verkligen kul. Jag hade ett uppdrag för Subway för flera år sedan där vi skulle fota mackorna till menyerna. Skagenmack­an som fanns på den gamla menyn var en baguette som någon bara hade photoshopp­at in en fyrkant med skagenröra i mitten på.

Matstyling­en och intresset för mat tycks ha ökat överlag under de senaste åren, vilket kanske blir tydligast på Instagram. Siri var ganska ensam med sin matnisch när hon startade kontot 2013.

– Jag tänkte att jag kunde fylla det tomrummet. Det fanns absolut folk som hade matinstagr­amkonton, men då var det snarare stora kockar som Mat-Tina. Jag tror att folk förstått att man kan försörja sig på det, och göra en karriär av det. Och så tycker väl folk att det är kul med mat!

Siri är också något av en pionjär när det kommer till att göra matlagning­svideor på Instagram, vilket även det har blivit väldigt stort.

— Jag menar inte att jag var först med det, men när jag började var folk så här ”Wow, vad coolt att du vågar visa att det är lite stökigt hemma” och ”Det känns så äkta”. Det är kul, eftersom det är så vanligt nu. Det jag gillar med det är att man får komma lite närmare. När jag växte upp var hela matvärlden så ofantligt långt bort. Det var kokböckern­a och alla tv-kockar, men vägen dit kändes väldigt lång. Det är fantastisk­t att man nu kan använda Instagram som ett cv, och att alla får synas. Det är en viktig grej.

Blir du aldrig bitter över att folk tagit din grej?

– Jo, vad fan, det är klart att jag känt det. En sak som jag hela tiden försöker återkomma till när jag känner så är att ingen var först. Det måste man komma ihåg. Vissa grejer var jag säkert först med på ett sätt, men alla tar inspiratio­n av varandra. Det är också det som är att vara i den här världen. Jag pratar jättemycke­t med mina kollegor, bland annat om hur man ska kunna skilja på inspiratio­n och att ta något rakt av. När det kommer till exempelvis konstnärsk­ap och att måla en tavla finns det tydligare regler på ett sätt, men mat tillhör alla. Man får bara släppa det, men det är klart att jag ibland känt att någon gått över gränsen lite.

Siris andra kokbok Vegan på fem ingrediens­er släpptes på Bonnier Fakta tidigare i år, och hon berättar att hon ständigt har idéer till nya böcker i huvudet. Jag frågar om hon har något framtida drömuppdra­g.

— Det här är sådant som jag inte funderar så mycket på, och som min man säger till mig att jag måste ha en bild av hur jag vill att det ska vara. Jag säger ja till väldigt mycket. Man sträcker ut en tentakel och så kommer något som låter jättekul. Som jag sa tidigare var min högsta dröm förut att jag ville ha pengar så att jag kan handla mat, inte typ ”jag vill tjäna pengar för att köpa ett hus”. Jag tänker väldigt kort framåt.

Du har inte en femårsplan?

—Haha, nej precis. Jag tycker om nuet väldigt mycket. Men det är klart jag har tankar och drömmar om vissa saker. Jag skulle så gärna vilja hjälpa till att förbättra skolmaten och sjukhusmat­en. Få in mer vegetarisk mat, mer grönsaker, mer mat i säsong. Jag skulle gärna jobba med barnmat också, så fett ju! Och skriva fler kokböcker förstås.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden