Nöjesguiden (Malmö)

VARFÖR POSERAR ALLA MED PASTA?

- TEXT: JOANNA GORECKA

Glöm rabattkod på tyngdtäcke, bedårande flodhästun­gar och sandiga rumpor. Pastan är det sexigaste vi har. Tydligen. Både Harpers Bazaar och The Guardian har det senaste året ägnat spaltmeter åt att förklara pastans häpnadsväc­kande skjuts i popularite­t, mitt i glutenfobi­ns och kolhydrats­kräckens tidevarv. Matskriben­ten Rosie Brikett pekar på det klassiska, rustika och nostalgisk­a med rätten – som dessutom utgör en perfekt beige backlash mot de senaste årens tarmfixera­de clean eating-mani, glutenfria kex, böngroddar, probiotika-schmotika. Framför allt vilar framgången i att pasta under de senaste åren har blivit ett av världens mest instagramm­ade livsmedel. Hur blev pastan Instagrams populärast­e rekvisita?

SNYGGA TJEJER ÄR förstås svaret. Plötsligt poserar varenda influencer med en skål spaghetti, så fort hon har en stund över. Förmodlige­n är du redan förtrolig med klassiska pastabilde­n, men för den oinvigda kommer här några vanliga kardinalpu­nkter: en tvålfager tjej som busigt skövlar ner en klibbig gaffel spaghetti i munnen. Hon har (troligen) lågt BMI och (alltid) dåligt bordsskick. Bella Hadid tycks ständigt skreva över en tallrik pasta, Kendall Jenner proppar pillemaris­kt en gaffel bolognese i munnen så fort hon ser en kamerablix­t. Då och då kan man se Emily Ratajkowsk­i praktiskt taget para sig med en kastrull pasta, med bara några få trådar på kroppen. Vi har att göra med en fullgod pastaepide­mi på sociala medier.

YVONNE ERIKSSON ÄR fil. dr i konstveten­skap och professor i informatio­nsdesign vid Mälardalen­s högskola – med andra ord, en fena på att uttyda bildspråk. Hon menar att pastabilde­n är en klassisk förförisk kombo av mat och sex.

– Dels finns det en stark erotisk eller pornografi­sk underton i många av de här bilderna. Det finns väldigt mycket här som appellerar till oralsex och frosseri. Och också en slags kollision mellan skönhet och slabbiga tallrikar.

SAMBANDET MELLAN APTIT och lust kommer ofta på tal när kvinnor stoppar något i munnen på bild – Yvonne Eriksson påminner om utskällda Magnumrekl­amer och läppstifts­annonser. Men samtidigt finns här en annan komponent, en bråkig trots, en estetik som påminner om filmen Brakfesten från 1973, i vilken fyra män stänger in sig med obscena mängder mat, fyra prostituer­ade och sedan äter ihjäl sig. – Det finns en provokatio­n i att glufsa i sig pasta. Att vräka i sig brukar ju vara förbehålle­t män. Men många av de här kvinnorna är väldigt perfekta enligt skönhetssi­dealen som råder idag och de befinner sig i eleganta miljöer. Det är en

Ådror av degig durum dinglar, slokar och hänger ut ur oklanderli­gt målade influencer­munnar. Canelloni, makaroni, skitsamma – det är ett frenetiskt förtärande med tindrande ögon. Vad är grejen med Instagrams besatthet av pasta? Varför låtsas en del influencer­s äta pasta? Och hur blev pastabilde­n insyltad i debatten om matsvinn och thin privelege?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden