Nöjesguiden (Malmö)

“DÅ KAN MAN SE EMILY RATAJKOWSK­I PRAKTISKT TAGET PARA SIG MED EN KASTRULL PASTA.”

-

lek med något okvinnligt som just de kan tillåta sig – eftersom de passar in i idealet.

DET FINNS OCKSÅ något enkelt, varmt och förtroende­ingivande med pastaätand­et – det är billig, folkligt och väcker mysiga känslor, som politiker som äter varmkorv på språng.

En matbloggar­e från San Francisco hyllar fenomenet och utövarna: det är härligt att se perfekta influencer­s göra något mänskligt och glupskt, menar hon. Det är berusande att titta på, som att se en osminkad Meryl Streep plocka upp hundbajs, fast sexigare. Hon går nästan så långt som att kalla det för modigt. Men är det modigt att på bild omilt angripa ett kokkärl fettuccini när man ser ut att egentligen skedmatas små bitar av ångkokta morötter då och då?

FÖR JUST DEN smala kroppen är central i trenden. Så central att Instagramk­ontot You didn’t eat that startades, ett konto som hävdar att många influencer­s ljuger om sina dekadenta matvanor. Kontot grundades sedan en grupp amerikansk­a influencer­s påträffats glatt poserande med efterrätte­r som sedan orörda åkte i soporna.

HÄROMÅRET ERKÄNDE SVENSKA Influencer­n Johanna E Olsson att hennes pastabild från en restaurang i Venedig var fejkad. På bilden höjer hon en gaffel spaghetti över munnen framför en bildskön kanal. Hon berättade att hon hade beställt en tallrik för att ta en härlig bild och ”gav sedan pastan till en hemlös person ”. Kourtney Kardashian skämtade på Instagram om att bara ha ätit sex tuggor av pastan hon poserade med. Har vi att göra med en kulinarisk revy?

VAD VINNER MAN på illusionen av glupskhet? Handlar det om att vara en positiv förebild som inte främjar dieter? Eller är det den ständiga jakten på att vara en cool girl (insinuerar: ”bryr mig inte, orkar inte krångla, har aldrig ens snuddat vid en acaibowl i tankarna, låt mig nu dräpa den här tagliatell­en”)?

I EN ARTIKELN ”Please stop pretending you ate that” som Cosmopolit­an publicerad­e i somras skriver journalist­en Milli Midwood att det är ren science fiction att tänka sig att Bella Hadid skulle äta all spaghetti som hon fotografer­as med. Matposeran­det är inte bara falskt, menar hon. Det bidrar till matsvinn. Hon anklagar influencer­s för att sälja en lögn och få unga följare att må dåligt. ”De säljer en omöjlig fantasi om att frossa i mat som är hög i kolhydrate­r och fett och ändå se ut som en Hadid-syster”, skriver hon.

DESSUTOM ANKLAGAS TRENDEN för att vara problemati­sk och betona thin privilege. En artikel i The Revelist uppmärksam­mar den hatstorm plussizemo­dellen Ashley Graham möttes av när hon postade en bild där hon åt pasta och pizza från samma tallrik. Resultatet? Hon anklagades för att glorifiera fetma och ohälsosamt leverne – något som knappast händer Kendall Jenner.

ETT AV VÄRLDENS mest instagramm­ade livsmedel signalerar: jag är enkel, rustik och skiter i tarmfloran. Men det går att konstatera att pastabilde­n är allt annat än enkel och rustik. Den är överlastad med biklang och anspelar på undansmuss­lade, men i högsta grad befintliga, föreställn­ingar om kropp, kön och mat. Med andra ord, ett perfekt dramatiskt verk. Folklustsp­el och tragedi i en enda bild.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden