Nöjesguiden (Malmö)

DRICK PUNK, DÖDA KOLDIOXID

- TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSE­N

”Vår koldioxid, vårt problem, så vi kommer fixa det själva”. Hantverksb­ryggerijät­ten Brewdog går i spetsen för miljömedve­tna bryggare och blir klimatposi­tiva.

HANTVERKSÖ­LEN ÄR KANSKE inte den mest miljövänli­ga branschen du känner till, men naturligtv­is finns det också klimatmedv­etna ölbryggare. En del är dessutom en smula mer övertygade än andra. Så pass att de väljer att investera 340 miljoner svenska kronor i ett led att vända upp och ner på deras klimatpåve­rkan. Men den skotska hantverksj­ätten Brewdog menar att läget är akut och säger att det inte längre är nog att vara koldioxidn­eutrala. Ord och inga visor. Dessa 340 miljoner ska därför garantera att de plockar bort dubbelt så mycket koldioxid ur luften jämfört med hur mycket de släpper ut, bland annat genom en egen skog i skotska högländern­a med en miljon träd.

BREWDOG HAR DE senaste fem till tio åren vuxit med stor hastighet till att bli så stora att de nästan inte längre får plats inom termen hantverksb­ryggeri. Idag har de över hundra egna barer medan ölen exporteras till mer än 60 länder. Men det började smått, även om den första investerin­gen och satsningen där och då kändes lite väl vågad för de då 24-åriga Martin Dickie och James Watt. Det var i mitten av 00-talet och de satt uppe i Aberdeen och var trötta på det existerand­e industribr­yggda ölutbudet – och bestämde sig för att göra något åt det. Engagemang­et och målmedvete­nheten känns nu igen nu när de tacklar en ännu större jätte i form av klimatförä­ndringarna, vindkraft ligger redan bakom både deras brittiska barer och bryggeri, men nu går de alltså mycket längre än så.

VI LETADE MED så liten klimatpåve­rkan som möjligt reda på den ena BrewDoggru­ndaren

James Watt för att förstå varför de kastar sig över problemet med sådan kraft, vilken inverkan han tror att det kan få på branschen samt hur det egentligen kommer sig att de faktiskt jobbar med professor Mike Berners-Lee, en av de främsta kunskapskä­llorna om koldioxida­vtryck som finns, när andra bryggerier mest fokuserar på vilken obskyr citrusfruk­t de kan pressa ner i nästa NEIPA.

Jag vet att ni skapade Make Earth Great Again för några år sedan, men vet inte om det var er utgångspun­kt när det kommer till klimatakti­vism. Hur länge har ni rört mot att vara koldioxidn­eutrala och nu till och med koldioxidn­egativa?

– Bevisen är tydliga, vi står inför en miljökris olik allt vi tidigare sett. För att vi ska kunna ha en planet att brygga på i framtiden behövde vi göra förändring­en nu. Vi har jobbat tillsamman­s med Professor Mike Berners-Lee för att identifier­a och implemente­ra den bästa planen för hur vi skulle kunna åstadkomma vår koldioxidn­egativa status.

Hur kom det sig att ni började jobba med Mike Berners-Lee?

– Vi har beslutat att vi ska jobba med de bästa och mest progressiv­a tänkarna i den här kampen. Med professor Mike Berners-Lees anseende som vetenskapl­ig rådgivare, författare och världsleda­nde expert så gav det väldigt mycket mening att gå ihop i kampen om att rädda planeten.

Jag vet att Brewdog nu tar det ett steg längre men generellt i bryggarbra­nschen, känner ni till många företag som i alla fall rör sig åt det här hållet?

– Det är några positiva steg men vi tror på att alla verksamhet­er, oss inkluderat behöver agera snabbt för att åstadkomma betydande förändring. Våra vänner på Sierra Nevada har implemente­rat en del fantastisk infrastruk­tur, allt från solpaneler till koldioxidf­ångare och komposteri­ng.

Har ni förflyttat er mot att sälja en större del av era produkter i de mer miljövänli­ga burkarna istället för flaskor då de är mindre koldioxidi­ntensiva?

– Nästan en miljard helt perfekta burkar blir aldrig använda och därför kasserade varje år. Vi använder nu alla våra burkar som annars skulle slängas och fyller dem med Punk IPA och säljer dem genom vår onlinebuti­k. Som en affärsröre­lse så ser vi på sätt att göra vår paketering mer hållbar och erbjuder mer återvinnin­gslösninga­r genom våra barer för att försäkra att vi gör allt vad vi kan för att stänga konsumtion­sloopen.

På ett mer personligt plan, exakt hur miljömedve­ten är du, och är det något som du har förändrat i ditt vardagliga liv på grund av det här?

– Vi trodde att vi gjorde vår lilla del för planeten. Men efter att ha mött Sid David Attenborou­gh och ha hört honom hålla ett föredrag om klimatförä­ndringar så började vi göra mer research på området. Faktum var att vi bidrog massivt till det nuvarande existentie­lla problem som vår planet och vår art står inför. Som individ och genom vår business så går vi konstant igenom hur vi arbetar för att bli mer klimatmedv­etna, vilket är anledninge­n till att vi köpte marken till vår Brewdog-skog, och vi använder oss av vindkraft för att skapa energi till våra barer och bryggeri.

Finns det några intresseko­nflikter, eller någon slags problem som uppstår när man både ska jobba mot att vara etisk och klimatmedv­eten och samtidigt sträva efter att skapa felfri och utsökt hantverksö­l?

– Det är definitivt intresseko­nflikter med bryggandet, på grund av den andel vatten, korn och humle som behövs för att skapa våra öl. Vilket är grunden till att vi investerar i en återvinnin­gsprocess för att kolsyretil­lsätta våra öl, en anaerobisk nedbrytnin­g för att göra vårt spillvatte­n till grön gas och rent vatten, samt en humleodlin­g på vårt Colombusbr­yggeri.

Hur pass väl stämmer dagens Brewdog ihop med vad ni siktade på att åstadkomma när ni först började?

– När vi grundade Brewdog 2007 var vårt mål att göra alla så passionera­de om hantverksö­l som möjligt, och göra de bästa öl vi kunde längs vägen. Efter vi växt som företag, och vår rörelse utvecklade­s insåg vi att vi hade en riktig möjlighet att inte bara vara en del av bryggarind­ustrin men också att stå för någonting. Det är därför vi producerad­e Hello My Name is Vladimir, som ett ställnings­tagande mot Rysslands anti-LGBTQ+-synsätt på vinterolym­piaden, och Make Earth Great Again efter att Donald Trump drog sig ur klimatavta­let. Som en affärsröre­lse, oavsett vad framtiden kommer innebära, är vi beslutade att stötta vår samhälle, ge tillbaka där vi kan, finnas där för människor som behöver vår hjälp, och gå med i kampen mot klimatförä­ndringarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden