Nöjesguiden (Malmö)

DAVID ARONOWITSC­H: ”ASYLSKÄL BORDE VARA HÖJDA ÖVER POLITIKEN.”

- TEXT: KASIA SYTY FOTO: PIA LEHTO

Dokumentär­regissören berättar om sin bioaktuell­a film och det hårdnande debattklim­atet.

TVÅ FAMILJER ÄR fast i den lilla grekiska byn Idomeni som blivit ett tillfällig­t flyktinglä­ger i Grekland vid gränsen mot Nordmakedo­nien. Nadia och Nawaf har flytt tillsamman­s och har sina barn med sig medan Yasir oroar sig för sin fru som sedan ett och ett halvt år tillbaka är fången hos IS, som tidigare har dödat deras minsta son. Den stillsamma och intima filmen Idomeni skildrar en vardagskam­p i en tid av tung väntan och är ett porträtt av människor som tvingas finna sig i en verklighet som kommer att prägla dem för livet.

Du har verkligen nischat in dig på migration i dina filmer. Hur har det blivit så?

– Det är svårt svara på. Men det är framför allt att du blir berörd av situatione­n och de du träffar. Du kan bara inte släppa det. Och jag vet inte riktigt varför det är så. Det är människor som på något sätt blir klämda i en politisk situation och drabbas av den. Det är väl ett politiskt intresse kombinerat med intresset för olika omöjliga situatione­r människor hamnar i och olika former av förtryck.

Hur såg ditt första möte med familjerna ut?

– Allra första mötet skedde faktiskt när en av Nadia och Nawas söner stod och jonglerade. Vi befann oss egentligen på andra sidan av gränsen, på den nordmakedo­nska sidan. Han stod och jonglerade och var väldigt kontaktsök­ande på något sätt. När vi till slut hamnade i Idomeni där det var kaosartat sökte vi upp honom.

Vad är det starkaste minnet från inspelning­en?

– Det är olyckan.

VARDAGEN I LÄGRET bryts en dag när två barn omkommer i en drunknings­olycka. I dokumentär­en återberätt­as och bearbetas händelsen genom de andra barnens samtal om vad som hänt.

– När man insåg att de lyfte pojkarna därifrån och sedan hur det påverkade alla runt omkring. Och att detta tragiska skedde i skymundan. Den lokala grekiska sociala administra­tionen låg på oss att vi inte skulle prata högt om olyckan. Varför säger de så? undrade vi. De ville förstås inte framstå som dåliga. Helt bisarrt för det hade ju hänt och det får absolut inte döljas. Filmen blir ett sätt att visa sanningen och att den tragedin inte glöms bort.

Hur ser situatione­n ut i Idomeni idag?

– Lägret stängdes i maj 2016 och de som har tagit sig den vägen efteråt gjorde det genom smuggling eller tog sig över gränsen på egen hand. På Lesbos verkar situatione­n vara katastrofa­l, i lägret Moria och även på de andra öarna, Chios till exempel. Men det som verkar mest oroväckand­e är att lokalbefol­kningen har blivit så avigt inställd.

Har du själv upplevt att debattklim­atet har hårdnat sedan 2015?

Get Out.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden