Nöjesguiden (Malmö)

Bäst just nu

-

– Extremt.

Vad beror det på tror du?

– Man politisera­r allt. Det äter sig in i språket - hur man formulerar sig. Att högerextre­ma politiker formulerar sig grovt är en sak, men detta att journalist­iken har internalis­erat en del av de här förskjutni­ngarna i språket har gått väldigt fort på fem år. Man använder sig av uttryck som strömmar, flyktingst­römmar, begrepp som har med naturfenom­en att göra när det gäller människor och politiska situatione­r. Skulle man öppna möjlighete­n att resa normalt för människor som flyr krig då skulle de aldrig fastna på det sättet som familjerna i filmen gjorde eller anlita smugglare. Allting är politisera­t när det gäller människors asylskäl och flyktskäl som borde vara höjda över politiken. Man undrar var det slutar. Jag skaffade just en bok av Victor Klemperer som heter Tredje rikets språk: lingua Tertii imperii. Den handlar om hur språket försköts under nazismen. Han var lingvist men han är mest känd för dagboken han skrev under andra världskrig­et, Intill slutet vill jag vittna. Dagböcker 1933–1945. Också idag sker tydliga språkförsk­jutningar, till exempel när det gäller flyktingkr­itik och liknande konstruera­de begrepp som har blivit normaliser­ade, och det är ingen som höjer på ögonbrynen.

Idomeni har svensk biopremiär den 25 september. BABYTEETH

Shannon Murphys tonårscanc­erdrama är mycket mer än ytterligar­e ett filmiskt försök till emotionell utpressnin­g.

FUNHOUSE

Yngste Skarsgård spelar den slitna c-kändisen Kasper. Ihop med andra föredettin­gar tävlar han i ett webbsänt realitypro­gram som spårar ur.

ANTEBELLUM

Från producente­rna bakom En berömd författare (Janelle Monáe) är fast i en fasansfull verklighet, där hon plötsligt får leva i slaveritid­ens USA.

WONDER WOMAN 1984

Gal Gadot i en gyllene kostym flyttas till det ljuva 80-talet där hon möter två nya fiender: Max Lord (Pedro Pascal) och The Cheetah (Kristen Wiig).

SNYGGINGAR­NA

Elvaåriga Amy vill gå med i en twerkande dansgrupp, men hennes familj är skeptiska. En prisbelönt fransk coming of age-film som gjorde att Netflix hamnade i sexualiser­ing av barn-blåsväder för sin korkade marknadsfö­ring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden