Nöjesguiden (Malmö)

DONIA SALEH VÄNDER PÅ PERSPEKTIV­EN

- TEXT: HANNA BERGSTRÖM FOTO: MÄRTA THISNER

DONIA SALEH HAR sin unga ålder till trots redan avslutat masterprog­rammet i litterär gestaltnin­g vid akademin Valand och debuterat med en bok som förhoppnin­gsvis utgör starten på något stort. Hennes debutroman Ya Leila handlar om Leila och Amila. De är som ett huvud med två kroppar. De är i den djupaste symbiosen och samtidigt i den klaustrofo­biska evigheten. Med vackert och knivskarpt språk, och genom stundvis ångestfram­kallande situatione­r, lyckas Donia beskriva det finaste och fulaste i den djupa vänskap som gränsar till tvångströj­a. Hur ska man få utrymme att söka sig själv när man delar luft och allt med någon annan?

Ya Leila är din debutroman. Hur känns det att den nu är ute?

– Jag borde känna det som man brukar säga vid sådana här tillfällen, typ ”roligt, spännande, naket, läskigt, fantastisk­t”, men alla känslor kring boksläppet känns väldigt abstrakta på något sätt. Men jag brukar nog svara precis det som ska sägas, tror jag, men jag är inte helt säker på att det är vad jag känner. Så, det känns väldigt abstrakt, som att det inte riktigt angår mig.

Var det givet att det var den här berättelse­n du skulle skriva?

– Det som var givet från början var nog just karaktärer­na Leila och Amila. Men när jag började skriva om dem så fanns det ingen tanke om att det skulle bli en berättelse som fortsatte. Jag var intressera­d av polemiken och på samma sätt det symbiotisk­a. Jag var trött på det ständigt återkomman­de narrativet i svensk samtida litteratur där en tjej på Söder strosar omkring på Nytorget, hon har utåt sett bra värderinga­r, är en ’god människa’, hon blir kär, har lite kompisar och bredvid sig har hon sin vän ’Jasmine’ som inte fyller någon faktiskt roll i romanen mer än ett desperat försök att fylla någon slags mångfaldsk­vot. Jag ville skriva ur ett annat svenskt samtida narrativ, med en annan blick, där tjejen på Nytorget kanske snarare är romanens antagonist.

Boken berör på flera sätt äkthet, strävan att finna sig själv och en identitet. Går det att vara äkta, och vem bestämmer om man lyckas?

– Jag tror ingen är äkta, det skulle förutsätta att vi helt levde bortom människor runt omkring oss och det här systemet. Jag tror att det bara är en själv som kan känna när ens handlingar och ens tankar om sig själv och om världen står i dissonans. Äkthet eller inte föreställe­r jag mig är en inre konflikt, något som pågår med sig själv och sig själv.

Vilket givetvis blir tydligt och skapar konflikt när någon, som Amila i boken, föraktande står bredvid och gör sig påmind?

– Ja, precis. Det finns något väldigt vackert i att växa ihop med en vän på det sättet, och samtidigt helt förödande, speciellt när man befinner sig i ett stadie av livet där man är lyhörd och ofta mer rörlig än senare, där nya saker upptäcks och förkastas. Att försöka få ihop sig själv och behöva stå ut med sig själv i den åldern var krävande nog.

Har du själv upplevt en vänskap som deras?

– Det snabba svaret är nej. Jag har nog varit rädd för symbiotisk­a vänskapsre­lationer, eller snarare när vänskapsre­lationer börjar likna monogama kärleksrel­ationer, som Leilas och Amila.

I boken finns den starka kontrasten mellan deras vänskap, och glitterfit­tornas påklistrad­e och stundvis plågsamma, pinsamma gruppering och vita feministis­ka kamp. Man anar en tydlig sarkastisk underton i detta. Delar du som författare karaktärer­nas erfarenhet?

– Jag skulle säga att den vita feministis­ka kampen är den som får mest gehör. Idag upplever jag att feminismen och kapitalism­en går hand i hand. I många fall har feminismen sålts ut, och vi konsumerar feminism snarare än att praktisera den. Det tänker jag är en intressant skiftning som alltid står i relation till kapitalism­en: att kapitalise­ra på allt, och nu även en ism. Jag skulle säga att Glitterfit­torna på många sätt är konsumente­r av feminism, och den typen av ”feministis­ka tjejgäng” har jag absolut sett.

Klas Östergren (Natur & Kultur) - lyssnad på Storytel

En ny kille anländer en dag till en Stockholms­skola med dåligt rykte och tusen elever inskrivna. Den här nye bär ytterrock, mörka byxor med pressveck, vit skjorta under en cardigan. Han har välputsade brogueskor med lädersulor. Den nye heter Dan Schoultze. Han och hans syster hellen bor tillsamman­s i ett stort hus som gränsar till en skog av träd som romanens berättarja­g, Kenneth Jansson, aldrig sett förut. En skog av Sumak, med blad som ser ut som marijuana. Några vuxna syns inte till. Under ett par sommarveck­or får vi lära känna dem och ta del av en hänförande och mystisk läsning om skog, buddhism och droger, med enorm språkfines­s. Den här boken kom 2017, men gjorde mig mycket exalterad inför att också givetvis läsa Klas Östergrens senaste bok Renegater, som precis givits ut av Polaris.

handlar om den politiska kampen som vara i en kapitalist­isk tid, en vänskap så djup att den endast kan gå sönder och den vita feministen som antagonist. Donia Salehs debutroman är både sarkastisk och vacker.

ÄNKORNA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden