Nöjesguiden (Malmö)

DÖD ÅT BAKGRUNDSH­ISTORIEN

- TEXT: JIMMY HÅKANSSON

HUR MÅNGA GÅNGER har du sett en tv-serie och tänkt “wow, det här hade behövt en längre startsträc­ka”? Jag gissar på cirka noll gånger, eller möjligtvis ännu färre. Trots det har tv trillat ner i det svarta originshål­et där allt ska förklaras in i detalj. Ta de två aktuella Netflix-serierna Ratched och Young Wallander som exempel. I Ratcheds fall kan man koka ner hisspitche­n till “Tänk dig Gökboet, fast utan gökarna”, där vi får följa den sjuka sjuksyrran manipulera sig in i mentalvård­en.

I YOUNG WALLANDER får vi det tveksamma nöjet att djupdyka i den buttre kommissari­ens förflutna i serien som The Telegraph dubbat “the worst TV drama of the streaming era”. Att Young Wallander utspelar sig i nutida Malmö där alla snackar engelska vittnar om hur ointresser­ade de faktiskt är av att ”utforska” Kurt Wallanders historia. Det handlar inte så mycket om att berika originalbe­rättelsen som att mjölka den.

SAMTIDIGT I ETT parallellt universum berättar Edward Neumeier, han som skrev manus till både Robocop och Starship Troopers, att han arbetar på en tv-serie om Robocop. Kul säger du? Fel! När Neumeier förklarar konceptet åt filmsajten Moviehole säger han “It has all the cool stuff about Robocop except no Robocop”. Det är, rent objektivt, världshist­oriens sämsta hisspitch.

DET ÄR LUSTIGT att tv fastnar med fingrarna i originsråt­tfällan samtidigt som till och med Marvel vill klättra upp ur den origingrop de grävt åt sig själva – till den milda grad att de helt hoppar över den sömniga bakgrundss­toryn i filmer som Black Panther och Spider-Man Homecoming.

SYFTET MED EN bakgrundsh­istoria är så klart att vi som tittare ska förstå var karaktärer­na kommer ifrån och vad som driver dem. Men grejen är att allt det här går att lösa med några enkla men eleganta penseldrag. Det kallas gestaltnin­g och tv-producente­r kan det här, även om de nu låtsas om att de inte gör det.

TROTS DET FORTSÄTTER de oönskade originberä­ttelserna dyka upp som hundskitar på hallmattan. Hunger Games-författare­n Suzanne Collins håller på med en berättelse om skurkpresi­denten Snows bakgrund, och nästa år släpps ett tv-spel som berättar historien om Sagan om Ringen-karaktären Gollum innan han kom över den magiska ringen. S-N-A-R-K!

OM NEUMEIERS ROBOCOP utan Robocopser­ie mot alla odds får grönt ljus kan The Telegraph räkna med en ny kandidat till titeln streamingå­lderns sämsta tv-drama. Fast det är klart, en Robocop-serie utan Robocop kan ju inte heller heta Robocop. I stället får den nöja sig med, tja, Cop? Det låter kanske inte så fantasiegg­ande, men nog passande för en rörelse som gör allt för att eliminera kul i populärkul­tur.

LOVECRAFT COUNTRY

HP Lovecrafts mörka kosmiska skräck blir i Lovecraft Country en genrekompo­tt av spökhistor­ia, creature feature och samtidsdok­ument. Här korsas nutid och samtid, monster och människor på ett sätt att man inte vet var det ena slutar och det andra börjar.

Tv-redaktören förordar väpnat motstånd mot anstormnin­gen av oönskade origin stories.

 ??  ?? YOUNG WALLANDER
Prime Videos
HBO Nordic
YOUNG WALLANDER Prime Videos HBO Nordic

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden