Nöjesguiden (Stockholm)

EN LÅT ATT GRÅTA TILL

- TEXT: AMANDA BÅMSTEDT FOTO: FILIP GRANBERG

Göteborgs R&B-stjärna Jvles är tillbaka med den romantiska singeln Sweatshirt.

Göteborgs R&B-stjärna Jvles är tillbaka med den romantiska singeln Sweatshirt.

JVLES HAR EN sån där röst som sticker ut, silkeslen och stark. Tillsamman­s med den 90-talsosande ljudbilden tar hon med lyssnaren i ett universum där soundtrack­et ligger helt i linje med de spirande sommarkäns­lorna. Med singeln Sweatshirt vill hon hjälpa dig att släppa den där idioten som du inte kan sluta tänka på och i augusti släpper hon ytterligar­e en singel.

Hej Jvles, vem är du för de som inte hört dig innan?

– Jag hämtar inspiratio­n från jazz och lo-fi-musik, men också 90-tals-R&B. Jag brukar säga att det skall kännas som att vara insvept i ett rosa moln när du lyssnar på min musik. Du skall vilja bli kär när du har mig i dina lurar.

Hur har hela Covid-19 påverkat din situation som musiker?

– Självklart har det påverkat mig som artist då alla spelningar blivit inställda. Men det är inte mig det är synd om. Jag har tagit denna tiden att utveckla andra sidor av mitt artisteri. Till exempel utforskat vad man kan göra visuellt, både med foto och video.

Nu är du aktuell med din andra singel Sweatshirt, berätta om låten.

– Jag kommer ihåg att jag och min producent sa att Sweatshirt låter som Disney on acid. Men om man skall vara lite mer specifik är Sweatshirt en väldigt lekfull och romantisk R&B-produktion med en vemodig text.

När passar det som bäst att lyssna på den?

– Lyssna på Sweatshirt när du ligger i badet och grinar över någon idiot. Och häll sedan upp ett ordentligt glas vin, tänd dina rökelser och ta bort hens nummer. Det hade jag gjort iallafall.

Du har ett retroskimr­ande R&B-sound, hur kommer det sig att du landade där?

–Jag tror mitt sound är en direkt produkt av mig som person. Jag har väl en tendens att romantiser­a mycket film, musik, kläder, ja alla kulturella grejer från 50-, 90- och 00-talet och där kommer retrosound­et in. Att det just landade i R&B är självklart mycket på grund utav att det är den musiken jag konsumerar mest men det är även där jag och min producent Blund har hittat det soundet vi vill skapa.

Vilken är den bästa R&B-låten genom tiderna enligt dig?

– Oj, världens svåraste fråga men den första låten som dyker upp i mitt huvud är Dilemma med Nelly och Kelly Rowland.

Vad skulle du säga känneteckn­ar en bra låt?

– Om jag skall prata från mina egna preferense­r är det text och en melodislin­ga som känns skön att nynna. Det kan vara basgången, pianot i refrängen, vad som helst men något som känns nice att nynna.

Hur kommer du att tillbringa sommaren? – Jag kommer tillbringa sommaren i naturen, där trivs jag bäst och får mest inspiratio­n. Jag kommer att försöka tillbringa mycket tid vid havet, i grönområde­n och förhoppnin­gsvis kommer jag iväg och fjällvandr­ar i Sälen eller någonstans i Norrland.

Kommer vi att kunna se dig live i höst?

– Med tanke på den rådande situatione­n kan jag varken svara ja eller nej, men om man inte kommer kunna se mig på det traditione­lla livespelni­ngssättet så kommer man kunna se mig på andra sätt i mina sociala medier iallafall!

Det ryktas om att du kommer att släppa ytterligar­e en singel i augusti, hur låter den?

– Det är en jazzinflue­rad, avskalad låt som jag tycker har ett slags flörtigt sound. Den har fortfarand­e ett modernt R&B-sound dock men jag brukar drömma mig bort till någon rökig jazzklubb när jag lyssnar på den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden