Nöjesguiden (Stockholm)

FRAMTIDENS ARTIST

- TEXT: ALEXANDRA LUNDBLADH FOTO: LUDVIG RÖNN

Sedan Ellen Krauss tog studenten för ett år sedan har hon släppt flertalet singlar, en EP och varit förband åt Laleh och Miriam Bryant. I januari utsåg P3 henne till Framtidens artist, och det finns mycket som talar för att det kan bli precis så.

Sedan Ellen Krauss tog studenten för ett år sedan har hon släppt flertalet singlar, en EP och varit förband åt Laleh och Miriam Bryant. I januari utsåg P3 henne till Framtidens artist, och det finns mycket som talar för att det kan bli precis så. Den 17 juli släpps hennes ännu namnlösa debutalbum.

tag och fortsätter sedan.

– Det ska också bli väldigt kul att släppa en låt som heter New York och…Varför har jag döpt alla låtar till ställen? Det var i alla fall den första låten jag skrev, och det var den som gjorde att jag träffade Christian Walz från början. Det är originalet, och vi har låtit den vara som den är för att vi alla tycker om den. New York betyder mycket eftersom det är på grund av den som jag fick börja jobba med massa duktiga människor och göra allt det här. Det är helt sjukt att få hålla på med musik.

NÄR MAN HÖR Ellen Krauss sjunga känns det ganska självklart att hon ska vara artist, men hon berättar att hon inte kommer från en särskilt musikalisk familj.

– Min pappa kan sjunga, men det är mer Loa Falkman över det. Jag har hållit musiken mycket för mig själv, men sedan började jag spela i replokaler i skolan och på fritidsgår­dar. Då insåg jag att fan, folk kanske vill höra det här.

KRAUSS HAR SKRIVIT låtar länge, men det var först när hon som 16-åring lånade pengar av sin mamma för att köpa en usb-mikrofon som hon spelade in något. New York blev det första spåret att spelas in och läggas ut på Soundcloud.

– Jag frågade runt bland kompisar och var väldigt ängslig, men jag vågade till slut. Då gick jag i ettan på gymnasiet, och när man går i skolan har man ett ganska stort sammanhang. Saker sprids fort, och det går rykten och skitsnack. När någon har släppt en låt vill ju folk höra ”hur sjukt det låter”. Men det gick bra, och den fick ganska många lyssningar.

BARA NÅGRA VECKOR senare kom en gammal vän till Ellen Krauss familj in på hennes jobb och berättade att han tyckte om låten. Han hade precis stött på Christian Walz på Ica, och erbjöd sig att fråga Christian om han ville hjälpa henne med musiken. De fick kontakt över mejl, och eftersom Christian Walz gillade New York bjöd han in henne till ett möte i studion tillsamman­s med producente­n Johan ”Jones” Wetterberg.

– Jag var ledig från skolan och typ sket ner mig när han mejlade, för jag har sett upp till honom mycket som artist och producent. Det var sjukt stort. Det var första gången jag kom i kontakt med någon som jobbade med musik på riktigt. Ellen Krauss historia om hur hon blev signad av Christian Walz och Johan Wetterberg är en våt dröm för pr-personer och journalist­er. Jag kan inte hjälpa att tänka att hon haft ett otroligt flyt. Sanningen är nog att hon faktiskt är en av de få som är riktigt talangfull­a redan i ung ålder och att det bara var en tidsfråga innan någon skulle uppmärksam­ma henne.

HELA ALBUMET SOM släpps i sommar har producerat­s av Christian Walz och Johan Wetterberg som hon än idag jobbar tätt med och ser som nära vänner.

– Vi jobbar väldigt bra ihop. Att skapa ihop är en väldigt intim process, så det är skönt att vi verkligen känner varandra. Mycket är bundet till hur man mår, och de fattar det. Det är väldigt skönt att veta att de finns kvar, även om man skulle missa ett möte eller en studiotid. We’re in it for the long run.

Varför handlar den första låten om just New York?

– Jag vet inte egentligen, det blev nog så eftersom New York är väldigt symboliskt för drömmar. Låten står för att ”fuck off, jag ska våga göra det här nu” och New York är ett mål. Det är roligt med den låten, för när jag skrev den hade jag bara varit där en gång, men jag sjunger i den: ”I’ve been to New York twice before”. Det blev som att jag sjöng om framtiden, för jag sjunger också något om att jag köpt en gammal bil. Det har jag gjort nu, jag har köpt en gammal skruttig Toyota från 2000 och jag har varit i New York fler gånger.

Jag tycker att du ofta framstår som självsäker och orädd. Är du så i privatlive­t också eller är det en extra version av dig själv du plockar fram som artist?

– Jag är nog rätt självsäker och modig i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden