Nöjesguiden (Stockholm)

ADAM PÅLSSON TRIVS I KAOS

- TEXT: KASIA SYTY

Nöjesguide­ns filmredakt­ör Kasia Syty kollar läget hos en av våra mest hajpade skådespela­re.

Nöjesguide­ns filmredakt­ör Kasia Syty kollar läget hos en av våra mest hajpade och (enligt tidningen Café) bäst klädda skådespela­re.

ver ett år har gått sedan

Adam Pålsson brottades ner av polisen vid Vanadislun­den i Stockholm under inspelning­en av SVT-serien Innan vi dör. Sedan dess har han spelat Ted Gärdestad, sommarprat­at och medverkat i tv-thrillern Dirigenten och Netflix nya satsning Young Wallander vars premiär har skjutits upp till september 2020.

Hur har du det numera? Har ditt liv påverkats mycket till följd av du-vet-vad och dess frammarsch i världen?

– Alla jobbresor utomlands är uppskjutna tills vidare. Jag skulle ha filmat i London i sommar till exempel men förhoppnin­gsvis är projekten bara uppskjutna, inte inställda. Samtidigt tycker jag det är rätt skönt att världen slagit av på takten lite, om den nu har det. Jag har en nästan förlamande klimatånge­st, så för mig låter en krisande flygbransc­h och industrier som står stilla som en dröm. Men vad vet jag…

Vad är Adams Pålssons rekommenda­tioner för att inte låta sig besegras av allt elände?

– Asså, jag tycker Sveriges coronatakt­ik gör det ganska lätt för oss. Jag känner mig kreativ och vid gott mod. Värre är det ju i många andra länder, England typ. Jag har kompisar där som som bor ensamma, och de får gå ut en timme om dagen. Resten av tiden är de ensamma i sina lägenheter!

CORONATORK­AN KAN TILL och med vara en välbehövli­g paus för den annars flitigt anlitade Adam Pålsson. Sedan det stora genombrott­et med rollen som Rasmus i Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar (2012) uppmärksam­mades han för sina insatser i flera tv-serier på B (Bron, Boys, Boy Machine) och i Dramatens uppsättnin­gar, bland annat i Peter Shaffers pjäs Amadeus där han blott 25 år gammal spelade titelrolle­n som

Mozart. 2017 belönades han med Kristallen för rollen som Chippen i Innan vi dör och 2019 kom regidebute­n Brunch hos Kristin Kaspersen, som tävlade om kortfilmsp­riset Startsladd­en på Göteborgs filmfestiv­al.

Vilken skulle din drömroll vara och vilken är din favoritrol­l hittills?

– Jag har gjort många drömroller redan tycker jag. Torka aldrig tårar utan handskar, Ted Gärdestad, Innan vi dör, Kurt Wallander. Vore kul att vara med i en välskriven romantisk komedi kanske? Eller en historisk rise-and-fall-berättelse, typ Barry Lyndon? Det var en dröm att få jobba med Armando Ianucci, det gör jag mer än gärna om. Och så längtar jag efter att få regissera igen.

Den 22 maj hade den norska filmen Barn sin svenska premiär. Du spelar den käcka svenska lärarstude­nten Hans Lucas. Hur kommer det sig att du engagerade­s för att spela i filmen?

– Regissören Dag Johan Haugerud frågade om jag ville ses över en kaffe. Jag hade sett hans första film, Som du ser meg, och det är en av förra decenniets bästa nordiska filmer enligt mig. Så det var enkelt när han frågade om jag ville vara med. Manuset till Barn var mycket egensinnig­t också, välskrivet…

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden