Nöjesguiden (Stockholm)

”JAG HAR GJORT MÅNGA DRÖMROLLER REDAN.”

-

DET MYCKET LÅGMÄLDA dramat Barn av den norske regissören, författare­n och biblioteka­rien Dag Johan Haugerud inleds med att 13-åriga Johanne som är dotter till en Arbeiderpa­rtiet-politiker råkar ta livet av Jamie, son till en välkänd Fremskritt­spartiet-politiker. Filmen följer efterspele­t till olyckan och undersöker vad det innebär att ha och vara barn i Norge idag.

Din karaktär Hans Lucas har mycket bestämda åsikter kring gränssättn­ing för barnen och disciplin i skolan. Är det någonting du också står för privat?

– Jag har inte hunnit se Barn än, så jag minns inte riktigt hur snacket går i filmen. Men det var ju ett manus vi följde, inte mina privata åsikter. Jag tror inte att jag har särskilt bestämda åsikter kring gränssättn­ing och disciplin… eller också har jag det? Men jag trivs hyggligt i kaos, många människor i min omgivning har större behov av ordning tycker jag.

EN HEL DEL av sitt sommarprat 2019 ägnade Adam Pålsson åt att berätta om sin sedan några år färska roll som pappa i en familj som utgörs av honom själv, sambon Celie Sparre (också skådespela­re) och deras två små barn Dylan och Demi.

Skulle du vilja att era barn växte upp i Sverige eller i Norge?

– Norge är ett trevligt, RIKT land. Det är säkert utmärkt att växa upp där. Oljefonden är ju enorm. Naturen vacker. Det vore nog fördelakti­gt att växa upp där. Men att råka födas i Sverige innebär ju också att dra en vinstlott i livets lotteri, så jag är nöjd som det är.

Är du en fena på norsk? Kände du dig som en katt bland hermeliner­na i Norge under inspelning­en?

– En av mina bästa kompisar Sondre är norrman, så jag tycker mycket om att vara där. Men en katt bland hermeliner­na? Jo, så är det nog. Jag pratar ju inte norska. Men jag blir väldigt väl mottagen när jag är där. Oslo är en fin stad… om än liten. Och dyr.

Det nämns i filmen av en annan karaktär att Brynjar Åbel Bandlien som spelar Jan är lik dig och att du är som han fast yngre och snyggare. Känner du igen dig i det?

– Snyggare tror jag inte, men lite yngre är jag väl. Han har mer skäggväxt än jag. Men vi har båda lockigt hår, och har lite liknande drag så där. Alldeles fel är väl jämförelse­n kanske inte…

Vem skulle spela Adam Pålsson i en film om Adam Pålsson?

– Kunde man inte göra som i filmen om Bob Dylan, att flera spelar mig? Harriet Andersson, John Malkovich, Tommy Berggren, Steve McQueen, Meg Ryan, Frank Ocean och han norrmannen då.

Barn visas på biografer och är tillgängli­g för streaming via TriArt Film. Young Wallander visas på Netflix från och med i höst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden