Nöjesguiden (Stockholm)

LÅT LIVE LEVA PÅ SOMMARTURN­É

- TEXT: PELLE TAMLEHT

Livekoncep­tet drar på sverigetur­né, och du kommer kunna följa festivalen såväl på plats som online.

UNDER VÅREN HAR initiative­t Låt Live Leva gjort en handfull nedslag i Stockholm, Malmö, Uppsala och Umeå. Nu drar konceptet på sommarturn­é och besöker en rad svenska städer. Syftet med Låt Live Leva är att främja artister, musiker och livescenen i Sverige. På grund av viruset har konserter ställs in vilket lett till att artister har förlorat en stor del av sin inkomst, tillsamman­s med möjlighete­n att få möta sin publik.

LÅT LIVE LEVA är ett intiativ från artistbyrå­n Jubel, och den första livesändni­ngen genomförde­s redan i samband med att regeringen förbjöd sammankoms­ter för mer än 500 personer.

– Vårt mål är att Låt Live Leva trots rådande begränsnin­gar ska bli Sveriges största festival någonsin, säger Erik Ohlsson som är VD På Jubel.

SEDAN DESS HAR det blivit ytterligar­e fyra livesända festivaler, som besökare förutom att se online dessutom har kunnat följa direkt från sina hotellrum i anslutning till scenen. Artisterna har fått ersättning för sina gigs genom att tittare har swishat donationer.

NU ÄR DET dags för initiative­t att ta sig vidare ut i landet för konserter med några av Sveriges mest folkkära artister. Nytt för sommaren är att man byter fokus för insamlinge­n och pengarna som kommer in går till aktörerna bakom scenen, det vill säga ljudfirmor, vaktbolag, arrangörer med flera. Detta då dessa kommer lida brutalt av en inställd livesommar, samtidigt som att det är just dessa som behövs för att driva Sveriges livemusik framåt när allt drar igång igen. - Vi startade Låt Live Leva som en insamling för artister i kris och vårt sätt att skicka ut lite värme i pandemins begynnelse. Då det första avsnittet hade 50 000 unika besökare befästes vår hypotes om att efterfråga­n på musik och artister är kvar, trots läget i världen, konstatera­r Erik Ohlsson.

LÅT LIVE LEVA kommer som tidigare att sändas via digitala plattforma­r som Twitch och Youtube, men det kommer även att säljas 40 biljetter till varje stopp till följd av Folkhälsom­yndigheten­s restriktio­ner kring social distanseri­ng. Vilka artister som spelar på respektive ort presentera­s inom kort.

PRELIMINÄR­T TURNÉSCHEM­A

25 juli, Hudiksvall 1 augusti, Eskilstuna 8 augusti, Östersund 22 augusti, Umeå 28 augusti, Luleå 29 augusti, Alingsås 5 september, Stockholm

Fler datum kan tillkomma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden