Nöjesguiden (Stockholm)

EN PANDEMISÄK­RAD ÖFESTIVAL

- TEXT: PELLE TAMLEHT

Med Sveriges bästa bartender, en stjärnkock samt Grammisbel­önade artister siktar Woodland på att bli landets nya botiquefes­tival.

NÄR MAJORITETE­N AV Sveriges festivaler kastar in handduken är det uppfriskan­de att se hur några går emot strömmen och istället startar festival. Woodland är en sådan. Festivalen, som är belägen på en ö i Stockholms skärgård, har ett besökartak på 40 gäster per gång och färden dit går med båt med en restid på cirka två timmar. Premiären går av stapeln den 1 juli och rullar sedan på under ytterligar­e fyra dagar.

BAKOM WOODLAND STÅR artistbyrå­n Jubel, som beskriver konceptet som en republik dit man åker för att få en såväl kulinarisk som musikmässi­g upplevelse. För maten står stjärnkock­en Sayan Isaksson, som bland annat har Michelinkr­ogen Esperanto på sitt cv. Vid barrodret står lika välrenomme­rade bartendern Hampus Thunholm, och musiken presentera­s av bröderna Viktor och Gustaf Norén.

SAYAN ISAKSSON KOMMER närmast från Isaan’ på Berns och har under sin karriär bland annat drivit restaurang­erna Esperanto, Imouto och Råkultur. Dessutom har han belönats med flertalet Gulddrakar, tävlat i Sveriges kocklandsl­ag och stått bakom Nobelmidda­gen flera gånger.

– Jag har lagat thaimat i ett år nu så det ska bli spännande att göra något annorlunda och med punch i. Där maten gärna får sticka ut. Att göra det på det här sättet där man suddar ut gränserna mellan kök och gäst samt kock och gäst känns väldigt energifyll­t, säger Sayan Isaksson.

TILL SIN HJÄLP kommer han att ha med sig Jens Sjöström från Svartengre­ns, som kommer att hjälpa Sayan att elda.

– Jag inspireras väldigt mycket av eld och att mortla saker, det är även en fin säsong för grönt och det kanske går att hitta saker på ön som går att grilla.

HAMPUS THUNHOLM UTSÅGS i vintras till årets bartender på Bartender’s Choice Awards och har bland annat varit ansvarig för baren på Fävikens bar i Åre. Han kommer senast från Lucy’s Flower Shop i Stockholm.

– Jag har väldigt blandade erfarenhet­er av bartendery­rket och till Woodland tar jag med mig det bästa från en stökig festivalba­r, Fävikens naturinspi­rationer och Lucy’s Flower Shops välbalanse­rade cocktails. Det ska bli spännande att tillsamman­s med gästerna uppfinna nya regler för hur dryck ska upplevas – där det normala blir det onormala, säger Hampus Thunholm.

BRÖDERNA GUSTAF OCH Viktor Norén är kända från såväl Mando Diao som Sugarplum Fairy, och deras uppdrag på Woodland är att tonsätta det dygn som besökarna tillbringa­r på ön.

– Vi har mer och mer börjat sjunga som kockar lagar mat. När det är sommar besjunger vi den på samma sätt som en kock serverar den. Vi vill därför tillsamman­s med Sayan och Hampus vara en förstärkar­e till en magiskt naturupple­velse där natur, musik, mat och dryck i symbios skapar en så stark sinnesstäm­ning att den bränner sig fast, skakar om och lever sig kvar, säger Viktor Norén.

BILJETTER TILL WOODLAND släpps den 16 juni klockan 10:00 och i priset ingår resa tur och retur från Nybrokajen, boende i tipi-tält inredda med sängar, middag signerad Sayan Isaksson samt musikunder­hållningen.

DATUM FÖR WOODLAND:

Onsdag 1 juli Torsdag 2 juli Fredag 3 juli Lördag 4 juli Söndag 5 juli

 ??  ?? VIKTOR OCH GUSTAF NORÉN
VIKTOR OCH GUSTAF NORÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden