Nöjesguiden (Stockholm)

BÄST JUST NU

Sedan lanseringe­n i mars har Whossa nått över 10 000 användare, och delat ut 3500 kronor i vinster.

- TEXT: PELLE TAMLEHT

Darin, Garba i bokform, naturvinsp­orr och läsplattor. Bara bra grejer.

PERSONLIGE­N STÖTTE JAG på en hel del skepsis och motstånd när jag började använda spelappen Whossa under våren. Motargumen­ten att det skulle röra sig om ett pyramidspe­l, seriös insamling av värdefull informatio­n och inte minst att ”man aldrig vinner” fick mig vid flera tillfällen att vackla. Men efter ett par vinster blev beroendet allt större, och när jag nådde tredjeplat­sen på turtoppen en vacker dag mitt i juli och kammade hem en tusing var alla tvivel en minne blott.

WHOSSA ÄR EN mobil spelplattf­orm baserad på en innovativ affärsmode­ll där spelarna får vara med och dela på annonsintä­kterna.

– Företaget erbjuder ett tryggt och roligt vardagsspe­lande som inte kostar pengar och som inte innebär risk för spelberoen­de eller skuldsättn­ing, säger Fredrik Östergren, VD på Whossa, och menar också att de genom att begränsa speltiden till några minuter per dag inte heller blir en beroendefr­amkallande tidstjuv.

HUR GÅR DET ihop då, rent ekonomiskt? Hälften av plattforme­ns annonsintä­kter ges till spelarna i form av vinster, och fem procent delas ut till ideella organisati­oner. Den resterande delen använder Whossa för att investera i snabb tillväxt, först i Sverige och därefter på internatio­nella marknader. Rent spelmässig­t påminner appen om Svenska Spels digitala trisslotte­r, med tillägget att du skrapar drygt hälften av lotterna tillsamman­s med dina Whossa-vänner. I det senare fallet delar man på vinsten.

FÖRETAGETS STYRELSEOR­DFÖRANDE

STEFAN Persson, tidigare ansvarig för Postkodslo­tteriets digitala del, drar det så långt som att Whossas affärsmode­ll faktiskt leder till en mer rättvis digital värld.

– Idag ger miljarder människor bort tid och värdefulla personliga data till ett fåtal dominerand­e företag. Jättarna gör enorma vinster, men de som bidrar med råvaran får mycket lite tillbaka. Vi ser det som en orättvis och ohållbar exploateri­ng. Genom att ge hälften tillbaka bidrar vi till en mer rättvis och rimlig balans på den digitala arenan.

En första version av appen lanserades i mars 2020 och under den första perioden kommer den maximala vinsten att vara begränsad till 100 000 kronor. Inom en snar framtid kommer den emellertid att ökas till en miljon. miljon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden