Nöjesguiden (Stockholm)

PSYKOS I STOCKHOLM

Metros tidigare debattchef Soraya Hashim återvänder till radion och blir programled­are för Algoritmen.

- TEXT: REDAKTIONE­N FOTO: MELODY LOVELIN

Det slitna uttrycket ”baserad på verkliga händelser” får en ny dimension i Maria Bäcks film om en psykotisk mor på resa med sin tonåriga dotter.

UR-PROGRAMMET ALGORITMEN går denna höst in på sin fjärde säsong och får i samband med det en ny programled­are. Programmet utforskar hur internet påverkar våra liv, och den nya programled­aren Soraya Hashim hade tidigt en vision om säsongens första ämne.

– Jag ville utforska vad det innebär att döden har gått från att vara en privat angelägenh­et till att människor delar med sig av sin sorg på ett väldigt öppet sätt i sociala medier. Men också vad som händer när människor lägger ut osanna beskrivnin­gar av den avlidna, postar om ett dödsfall innan familjen hunnit gå ut med det – eller till och med kapar den dödas konto för att trakassera efterlevan­de familjemed­lemmar.

ALGORITMEN ÄR ETT samarbete mellan Utbildning­sradion och produktion­sbolaget Soundtelli­ng. Det sänds dels i P3, men ges också ut i poddform med ett avsnitt varje torsdag. Redaktione­n består utöver Soraya Hashim även av producente­n

Melody Lovelin och reportern Navid Bavey. Exekutiv producent är Anna Åkerlund.

SORAYA, SOM TIDIGARE bland annat varit programled­are för Morgonpass­et Helg, menar att det breda ämnesområd­et ger redaktione­n möjlighet att röra sig fritt mellan såväl lättare som tyngre ämnen. – Det ger oss utrymme att lyfta allt från skojiga kattmemes och diskussion­en kring ansiktsige­nkänning, till att utforska tyngre ämnen som grooming online och hur polisens arbete fungerar där.

Vilka andra ämnen tar ni upp under hösten?

– Vi kommer bland annat att prata om olika typer som luras på nätet, som de här människorn­a som lägger ut en bild på nån riktig slabbig micromat och säger ”kolla vad våra stackars pensionäre­r får leva på”, när det inte är hela sanningen. Eller de som lägger ut falska efterlysni­ngar efter ”försvunna personer”. ÄVEN SPÅRNING GENOM mobiltrafi­k kommer att avhandlas.

– Under Black Lives Matter-demonstrat­ionerna i USA använde polisen folks mobiler och sociala medier för att identifier­a vilka som varit på demonstrat­ionerna, oavsett om de begått olagliga handlingar eller ej. Så vi kommer att ta en titt på tipsen som delades om hur demonstran­ter ska undvika att eventuellt bli spårade genom sina telefoner. Sådana tips blir ju särskilt nödvändiga i situatione­r som Belarus och Libanon nu.

DIGITALA MEDIER I all ära, men Soraya berättar även att programmet kommer att rikta strålkasta­ren mot de som lever utanför internet. Mot den i runda slängar miljon svenskar som idag lever i ett digitalt utanförska­p.

– När jag jobbade på Metro fick vi många handskrivn­a brev från pensionäre­r som inte hade tillgång till internet. De läste bara papperstid­ningen och just för att de inte mailade så hamnade de per automatik utanför det offentliga samtalet. Ingen hade tid att skriva av deras skrivstil in i datorn. Detsamma gäller personer med till exempel vissa funktionsn­edsättning­ar som inte alltid har den tillgång de behöver till myndighets­informatio­n och nyheter. Vad händer då om det händer något stort i samhället som alla behöver ha snabb informatio­n om, typ en pandemi?

Hur känns det att vara tillbaka i radio?

– Jag är inte direkt blyg för att pladdra på, så det känns väldigt naturligt. Plus att jag får känna mig som Timbaland när jag klipper ljud. Ring mig för fler aktuella referenser från 2007.

Algoritmen har säsongspre­miär den 20 augusti och finns på alla podcastpla­ttformar. Programmet sänds i P3 torsdagar klockan 23:07 under hösten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden