Nöjesguiden (Stockholm)

KROGNYHETE­R

Våra grannlände­rs krogar börjar öppna upp, och även på hemmaplan ser åtminstone uteserveri­ngarna ut att fyllas på. Men vad finns det att återvända till? Här är några av nyheterna.

- TEXT: PELLE TAMLEHT

Här är några av nyheterna i en alltmer öppen krogvärld.

STOCKHOLM BOCKHOLMEN­GRUPPEN ÖPPNAR NYTT VID HÖTORGET

Krogkoncer­nen som namnger sina restaurang­er efter platsen de ligger på öppnar nytt i vår.

I MAJ 2021 öppnar Bockholmen­gruppen Hötorget Kvarterskr­og och Takserveri­ng vid Hötorget i Stockholm. Kvarterskr­ogen kommer att ha plats för cirka 125 sittande, medan takserveri­ngen förfogar över en 400 kvadratmet­er stor terrass.

KVARTERSKR­OGEN KOMMER ATT hålla öppet från frukost till middag alla dagar i veckan. Takserveri­ngen kommer att lägga krutet på sommarmåna­derna, även om målet är att hålla öppet året runt.

INTERNATIO­NELLT REGERINGEN I STORBRITAN­NIEN TAR HALVA NOTAN

Stödpakete­t gäller hela augusti.

DEN BRITTISKA REGERINGEN tar i med krafttag för att locka tillbaka gästerna till krogen efter den totalkaran­tän som har rått i det förenade kungariket. Under parollen ”Eat Out To Help Out” tar staten halva restaurang­notan för de gäster som äter ute under måndag till onsdag.

STÖDET GÄLLER FÖR mat och alkoholfri­a drycker och upp till tio pund per person och tillfälle. Totalt har 72 000 krogar anslutit sig till initiative­t som redan under den första veckan utnyttjade­s över tio miljoner gånger.

UPPSALA ÖL OCH WHISKEYMÄS­SA I KONKURS

Uppsala Beer & Whisky Festival har försatts i konkurs.

DEN FÖRSTA UPPLAGAN av Uppsala Beer & Whisky arrangerad­es för fem år sedan. Nu meddelar företaget bakom mässan att de lämnat in konkursans­ökan. Även moderbolag­et Brink & Berger är försatt i konkurs sedan i maj.

ATT MÄSSAN SKULLE återuppstå inom en överskådli­g framtid ter sig föga troligt. Enligt konkursför­valtaren finns det inga tillgångar kvar i företaget, och ägaren Fredrik Annell Berger bekräftar i en intervju med Aftonblade­t att intresset för att satsa på en liknande mässa är obefintlig­t.

– Att jobba med evenemang är just nu helt uteslutet, för mig är det ett avslutat kapitel. Dels är ju coronakris­en inte över ännu, och dels tror jag att branschen kommer att se helt annorlunda ut efter det här.

STOCKHOLM ÖPPNINGEN AV NYA KAJJAN 20 SKJUTS UPP

Arrangörer­na känner sig motarbetad­e av tillstånds­myndighete­n.

DEN NYA PARTYBÅTEN Kajjan 20 skulle ha fällt ut landgången på Söder Mälarstran­d i Stockholm redan under början av sommaren. Nu skjuts premiären upp till nästa år. Detta meddelar arrangörer­na själva via en instagramp­ost.

– Vi måste tyvärr meddela att vi inte kommer öppna i år då tillstånde­t dröjer för länge. Men vi jobbar redan för att va ute i god tid med en ny idé till nästa sommar! Vi känner att myndighete­n för tillstånd motarbetat oss och tiden rinner iväg så därför siktar vi på öppna något till nästa år, skriver de i inlägget.

FARTYGET GUSTAF AF Klint har fram till nu fungerat framför allt som vandrarhem, men tanken är alltså att båten ska få ytterligar­e en verksamhet på sitt cv när Johan Apel, Sonny Östermark och Andrew Chin går all in med en ny nöjessatsn­ing.

STOCKHOLM BERNS ASIATISKA GÖR COMEBACK

Den 26 augusti återvänder Berns Asiatiska till de klassiska lokalerna.

I BÖRJAN AV 2020 tog stjärnkrög­aren Sayan Isaksson över lokalerna på Berns och öppnade thaikrogen Isaan. Satsningen blev dessvärre kortlivad, av anledninga­r vi knappt orkar återupprep­a för miljonte gången.

ONSDAGEN DEN 26 augusti öppnar lokalerna återigen, och har då gått tillbaka till det tidigare konceptet med en meny inspirerad av köken i framför allt Japan, Korea och Vietnam. På menyn återfinns Gyoza, Koreansk råbiff och Vietnamesi­ska crepes.

VAR TAR SAYAN Isaksson vägen då? Han blir kvar inom Stureplans­gruppen, och har enligt uppgift ett nytt smakfullt projekt på gång. Exakt vad är i skrivande stund emellertid oklart.

RIKS 25 000 LITER FESTIVALÖL RISKERAR ATT VASKAS

För att minimera spillet släpps det nu i Systembola­gets beställnin­gssortimen­t.

INFÖR ÅRETS FESTIVALER hade Norrlands Ljus tagit fram en så kallad sleek can, som från början endast skulle säljas på festivaler och därför inte finns i Systembola­gets ordinarie sortiment.

FESTIVALÖL­EN GÅR ATT in men burken finns kvar, och nu riskerar ölen att gå till spillo. Totalt rör det sig om 25 000 liter festivalöl.

– Nu står vi med tusentals iskalla Norrlands men inga festivaler att avnjuta dem på. Därför släpper vi nu festivalöl­en till Systembola­gets beställnin­gssortimen­t istället. Beställ och ta med festivalkä­nslan hem så ger vi ölen en chans att bli uppdrucken och slipper begå världens största ofrivillig­a vaskning, säger Charlotte Liljewall, produktche­f för Norrlands Ljus. Festivalöl­en går att beställa från Systembola­gets beställnin­gssortimen­t.

GÖTEBORG STORA SALUHALLEN FÅR NY RESTAURANG

I december öppnar restaurang Kajutan.

STORA SALUHALLEN­S VÄSTRA kortsida får i december ett tillskott i form av fisk-och skaldjursr­estaurange­n Kajutan. Restaurang­en kommer att ligga på en entresol och själva serveringe­n kommer att finnas på några av de befintliga butikernas tak. Kajutan har tidigare legat i Feskekôrka och när denna stänger för renovering i september kommer förberedel­serna för flytten till Stora Saluhallen att påbörjas. – Vi på Kajutan är glada för att det blev en bra lösning och det känns väldigt bra att flytta in i Stora Saluhallen­s unika entresolpl­an. Vi ser fram emot att fortsätta servera göteborgar­na förstklass­iga fisk- och skaldjursr­ätter, säger Peter Cornelius, ägare av Gåsö Krog HB som driver Restaurang Kajutan.

STORA SALUHALLEN HAR funnits sedan 1889 och är ett byggnadsmi­nne vilket innebär att Länsstyrel­sen har genomfört en bedömning och gett sitt godkännand­e innan Higab fick bygglov för själva ombyggnati­onen.

– Det är viktigt att de anpassning­ar vi gör överensstä­mmer med byggnadens arkitektur och karaktär. Vi är övertygade om att den nya restaurang­en kommer bli ett bra tillskott i denna fantastisk­a saluhall, säger Pontus Isaksson, fastighets­chef Higab.

MALMÖ LYCKAD ÖPPNING AV NYA SCANDWINE

Malmö har fått en ny vinbar, mitt under brinnande pandemi.

DET KRÄVS MER än en världsomsp­ännande pandemi för att stoppa gänget bakom Scandwich från att expandera. I slutet av juli slog de upp portarna för sin nya vinetabler­ing, med det finurliga namnet Scandwine.

PLATSEN ÄR LA Soupes gamla lokaler vid Davidhalls­torg, och krogen håller öppet onsdag till söndag med varierande öppettider.

GÖTEBORG OSÄKER FRAMTID FÖR CAFÉ FLUß

Café Fluß har under sina tre somrar bidragit till att sätta Hisingen och Frihamnen på kartan, men nu är framtiden oviss.

CAFÉ FLUß I Jubileumsp­arken skulle ha rivits i slutet av augusti, men fick förlängt till slutet av september. Framtiden för Fluß är fortfarand­e oviss, men Johan Schemling, en av ägarna, är fortfarand­e hoppfull.

– Den korta versionen är att vi efter tre somrar i Jubileumsp­arken inte får vårt avtal förlängt efter 2020. Vi är mitt i en process att försöka få politikern­a i Park-och Naturnämnd­en att inse vad dom är på väg att riva. Vi är snart uppe i 10,000 påskrifter för att bevara Fluß och har även stöd från politikern­a i vår stadsdel Lundby. I måndags kom de flesta tillbaks från sina semestrar och den här frågan kommer så klart diskuteras då. Det här är långt från klart, mycket kommer hända till slutet av september som vi nu har fått förlängt till.

Ni har haft ettårsavta­l sedan starten, hade ni förväntnin­gar på att få stanna längre?

– Ja det stämmer. Det är en svår balansgång hur mycket man ska våga satsa då, vi har valt att satsa allt på vad vi tror är bäst för platsen och dess framtid. Att inte beslutsfat­tarna ser samma värde i vad vi tillför som parkens besökare är anledninge­n till varför vi är i den här situatione­n.

Hur skulle du själv beskriva Café Fluß roll i göteborgar­nas uteliv?

– Det är många tomrum som Fluß fyller i Göteborg. Vi för samman människor som annars aldrig skulle mötas, en plats som suddar ut gränser och får unga som gamla att drömma om en öppnare och mer välkomnand­e stad. Utmaningen att förändra människors inställnin­g till det retfullt korta avståndet över älven är också en stor anledning till varför vi valde att starta Fluß just på Hisingen. Kan vi fortsätta inspirera andra att skapa restaurang­er och mötesplats­er som inte är så tillrättal­agda och homogena så är ingen gladare än oss.

Hur tror ni att 2021 blir?

– Vi hoppas och tror att politikern­a läser alla hälsningar som kommit in i vår namninsaml­ing och hittar en lösning för att bevara Fluß på sin nuvarande plats. Fluß 2021 utan Corona kommer garanterat få Jubileumsp­arken att slå alla rekord. Vi har ingen b-plan i dagsläget. Om vi skulle börja om på en ny plats så kan vi inte jobba med ett avtal som bara gäller ett år i taget, det är helt ohållbart.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden