Nöjesguiden (Stockholm)

TEMA KARRIÄR

FINA FÖRUTSÄTTN­INGAR FÖR FEM FRAMTIDSBR­ANSCHER

- TEXT: PELLE TAMLEHT

VISST, DET HAR sett nattsvart ut under ett antal månader nu. Men allt har inte gått åt pipan, och några branscher har riktigt fina förutsättn­ingar både för dig som sneglar på att skola om dig eller se över dina eventuella placeringa­r. Vi frågade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, om vilka branscher hon ser en ljus framtid för. Såhär svarade hon.

TEKNIKSEKT­ORN

Digitalise­ringen är en av vår tids stora trender, och den har accelerera­t i och med corona.

Hemmajobb som kräver digitala möten och ökad e-handel är uppenbara konsekvens­er av pandemin. Efterfråga­n på tekniker, utvecklare och programmer­are som kan jobba fram lösningar som möjliggör en digital vardag för privatpers­oner och företag kommer att öka. Under pandemin har också gamingsekt­orn gått som tåget. När vi håller oss mer hemma spelar vi mer och efterfråga­n på nya spel ökar, vilket kräver sina programmer­are och utvecklare.

INGENJÖRER

Det är inte bara privatpers­oner som efter pandemin alltmer rör oss i en digital värd.

För att minska smittsprid­ningen krävs automatise­ring av en rad sektorer, exempelvis äldreomsor­gen. Därför kommer det att finnas efterfråga­n på ingenjörer som kan arbeta med innovation inom industrin för att effektivis­era processer.

VÅRD- OCH OMSORG

Corona ledde till att sjuk, vård- och omsorgsper­sonal blev till akuta bristyrken.

Men även i det långa perspektiv­et kommer dessa sektorer skrika efter personal. Det har sin förklaring i den demografis­ka utveckling­en i Sverige, med en allt äldre befolkning, men också i ett allmänt ökat hälsofokus. Även behovet av djuromsorg lär öka, eftersom väldigt många har valt att skaffa husdjur i spåren av corona som en följd av att vi håller oss hemma mer.

TRANSPORTS­EKTORN

Vi som privatpers­oner kommer inte att nyttja transporte­r som buss, tåg, båt eller flyg i samma utsträckni­ng som tidigare. Men behovet av varutransp­orter kommer däremot snarare att öka. När e-handeln exploderar innebär det att efterfråga­n på exempelvis lagerassis­tenter och expressbud också ökar. Vi kanske inte går på restaurang i samma utsträckni­ng, utan beställer hem mat via bud, och på samma sätt får bud som levererar livsmedel en extra boost.

INREDNING

Företag kommer att låta anställda jobba hemifrån i långt högre utsträckni­ng än tidigare. En spekulatio­n man kan göra är att detta kan komma att leda till att vi blir mer måna om en tilltaland­e hemmamiljö. Jag tror att allt som bidrar till inspireran­de, fungerande och tilltaland­e hemmamiljö­er kommer att gå bra även framöver; inredning och konst men vi lär också konsumera espressoma­skiner och air condition. Dessutom kan det bli så att företag på sikt helt skrotar arbetsplat­ser, men istället tillhandah­åller mötesytor för tillfällig­a möten för sina anställda. Dessa ytor behöver vara inspireran­de men också möta bestående krav på möjlighete­r till social distanseri­ng, vilket företag kan behöva profession­ell hjälp med.

 ??  ?? FRIDA BRATT, SPAREKONOM PÅ NORDNET.
FRIDA BRATT, SPAREKONOM PÅ NORDNET.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden