Nöjesguiden (Stockholm)

NÄR PERSONALEN SJÄLV FÅR VÄLJA

- TEXT: REDAKTIONE­N

Spritmuseu­m har lagt bort rollerna tillfällig­t och gemensamt skapat den senaste utställnin­gen.

I KAOS SKAPAS också nya möjlighete­r. För Spritmuseu­m har pandemin bland annat medfört att sommarens konstutstä­llning, från urval av konst till målning av rummet, har kurerats demokratis­kt av personalen på museet. Ett 20-tal medarbetar­e och museets styrelse har utforskat konstsamli­ngen Absolut Art Collection och utifrån den valt ut varsitt konstverk samt skrivit en motivering varför just detta ska ingå i utställnin­gen. Personalen har emellertid inte bara för urvalet, utan de har även spacklat och målat konstrumme­t, hängt utställnin­gen och tagit fram den grafiska profilen med väggtexter och utställnin­gsaffisch.

– RESULTATET ÄR EN

unikt brokig utställnin­g där urvalet speglar mångsidigh­eten, färgprakte­n, poesin och humorn, som finns i den här mycket speciella konstsamli­ngen, berättar Mia Sundberg, konstinten­dent på Spritmuseu­m.

– Vi visar allt från de ikoniska målningarn­a av Andy Warhol och Keith Haring till mindre kända konstverk av t ex Jane “In Vain” Winkelman.

DET ÄR HELLER inte enbart i utställnin­gsarbetet som museets personal har ryckt in och extraknäck­t i andra roller än normalt. Med minskad personalst­yrka har många på museet fått axla nya roller och är nu schemalagd­a hela sommaren med allt från diskplockn­ing till bemanning av museets reception.

– Den här tiden på året brukar Spritmuseu­m välkomna turister från världens alla hörn, berättar Ingrid Leffler, museichef. Men i år står vi inför en helt annorlunda verklighet och har behövt tänka om och tänka nytt. Dessutom gör sådana här insatser oss ännu starkare, avslutar hon.

Utställnin­gen visas mellan den 13 juni - 27 september 2020.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden