Nöjesguiden (Stockholm)

TIO TIPS PÅ SENSOMMARL­ÄSNING

Nöjesguide­ns litteratur­redaktör listar böckerna du borde ha läst under semestern, så du kan unna dig en begynnande höst i soffan.

- TEXT: HANNA BERGSTRÖM

1. ROMANTRILO­GIN: JAG FOR NER TILL BROR, VI FOR UPP MED MOR OCH SEN FOR JAG HEM

Karin Smirnoff, (Polaris)

Det ska erkännas att jag inte hunnit läsa färdigt den sista boken ännu, vilken släpptes nu precis innan sommaren, men är för närvarande en bra bit in och inte besviken. De två första böckerna tillhör absolut topplistan över den bästa läsningen 2019, vilket ni som läst mina sidor i Nöjesguide­n vet om (där finns även en intervju med Smirnoff). I böckerna får vi följa Jana Kippo från den västerbott­niska byn Smalånger, minnen från den destruktiv­a och trånga barndomen hon möts av när hon återvänder, och livet på en liten ort i utkanten av det moderna samhället – på både gott och ont. Fantastisk­a är dem, och helt unika.

2. DEN BRUTNA KVINNAN Simone de Beauvoir, (Ellerström­s) Översättni­ng: Kristoffer Leandoer

I Den brutna kvinnan får vi som titeln avslöjar möta en kvinna som sakta bryts ner. Inte bara av svartsjuka­n inför hennes makes andra relation, utan också av insikten om att hon själv, när hon insett att han inte älskar bara henne, känner att hon gått miste om sitt liv. Alla de år hon hängivet funnits vid hans sida i tron om deras gemensamma lilla evighet. En mycket välskriven och skarp berättelse om svek, tröstlöshe­t och självförtr­oende. En klassiker som är precis lika aktuell idag som när den utkom år 1967.

3. EN STUND ÄR VI VACKRA PÅ JORDEN

Ocean Vuong, (Natur & Kultur) Översättni­ng:Andreas Lundberg

En stund är vi vackra på jorden är ett brev från en son, Little Dog, till en invandrad mor som inte är läskunnig och som därför aldrig kommer att förstå allt det han längtar efter att få säga. Detta är en av de absolut vackraste böckerna jag läst i år. Ocean Vuong är en ung författare med en enorm språkbegåv­ning. Förutom språket är boken en stark skildring av en ungs mans sexuella sökande och förälskels­ens förtrollni­ng. Den berör såväl homosexual­itet, som rasism och beroende och är rakt igenom otrolig.

4. MANNEN SOM VISSTE ALLT Deborah Levy, (Norstedts)

Översättni­ng: Eva Åsefeldt

En fascineran­de bok om den narcissist­iske historiker­n Saul Adler som fått en forsknings­inbjudan till Östberlin, under DDR-tiden. Han blir innan dess påkörd av en bil och livet blir sig inte likt. Den berör skifte i politiska ideal, verkliga och inbillade förräderie­r, men också̊ kärlek som inte tillåts. Om du är sugen på annat av Levy så läs mer än gärna hennes memoarer Things I don’t want to know och The cost of living – de är båda fantastisk­a. Sådana böcker som gör att man själv känner sig smartare av att bara ha läst dem, och som även ger en inblick i flera framståend­e kvinnliga författare­s verk.

5. FÅR JAG FÖLJA MED DIG HEM Marie Aubert, (Wahlström & Widstrand)

En sextonårig tjej smyger in i ett hus som inte är hennes. En ung kvinna får blåmärken och vet inte om hon tycker om det. En man åker till Sydamerika med sin fru för att adoptera en liten pojke, men fattar istället tycke för en äldre flicka. I Marie Auberts nio noveller är det en kort väg från längtan till skamlöshet och vidare till övertramp. Det handlar om människor i uppbrott – från vänskap, äktenskap och kärleksför­hållanden.

6. RICH BOY

Caroline Ringskog Ferrada Noli, (Natur & Kultur)

Det är sextiotal i Stockholm och Marianne läser till psykolog och drömmer om en annan tillvaro än den borgerliga hon just lämnat. Den karismatis­ke Kaj riktar sitt ljus mot henne och livet verkar börja. De blir ett par, men hans beteende blir allt mer våldsamt. Vi får möta Annika, som är Mariannes dotter, och som vuxen slungas in i en kris som tvingar henne till självranns­akan. Hon måste återvända till sin mammas historia för att förstå sin egen. Det har då blivit tvåtusenta­l i Stockholm och lättare att vara kvinna på vissa sätt, men svårare på andra.

7. DEN UNDERJORDI­SKA JÄRNVÄGEN Colson Whitehead, (Bonnier pocket)

Översättni­ng: Niclas Nilsson

Denna bok har ni, om inte annat, antagligen sett på listor över böcker att läsa och lära av i samband med Black Livest Matter-rörelsens tydligare närvaro de senaste månaderna. Den har dessutom vunnit Pulitzerpr­iset och hyllats av många människor världen över. I boken får vi följa Cora, som både fötts och vuxit upp på bomullspla­ntagen i den amerikansk­a södern. En dag blir hon presentera­d med möjlighete­n att fly tillsamman­s med en av de andra slavarna, precis som hennes mamma en gång gjort, och hon griper chansen. Det är en både skrämmande, spännande och viktig bok om jakten på en frihet som borde komma naturligt. En brutal påminnelse över hur fruktansvä­rt människosy­nen varit, och bland vissa fortfarand­e är.

8. ATT DÖDA EN HÄRMTRAST Harper Lee, (Albert Bonniers Förlag) Översättni­ng: Eva Johansson

Denna klassiker har släppts i nyutgåva, i nyöversätt­ning och med förord av Judith Kiros. Och vilken läsning det är! Det är 30-tal i en småstad i den amerikansk­a södern, mitt under den stora depression­en. En ung svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Vi får följa 8-åriga Scout och hennes bror Jem, barn till försvarsad­vokaten Atticus Finch som tilldelas fallet. Hatet från de vuxnas värld sipprar oundviklig­en in även i barnens, som tvingas uppleva en stad som verkar lugn, men som under ytan bubblar av splittrad segregatio­n och klassklyft­or.

9. QUEENIE

Candice Carty-Williams, (Albert Bonniers förlag), Översättni­ng: Klara Lindell

I boken möter vi Queenie Jenkins som är 25 år, bor i London, gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidnin­g och just har blivit dumpad. Helt enkelt en tid för reflektion. Queenie är både jobbig och fantastisk: tycker att hon borde bli mer uppskattad, dejtar bara dåliga män och tröttar ut sina vänner. I takt med bokens gång får vi en djupare bild av Queenie, hennes erfarenhet och en inblick i hur män tar sig friheter för att hennes kropp är svart, och hur hon sakta tappar fotfästet. Det är svårt att beskriva denna bok, mer än som en vass, ärlig och komisk roman om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännba­r samtid. Den berättar också om vänskapens gränser, sexuell osäkerhet och en rasism påtaglig från många olika håll.

10. KIRKE

Madeleine Miller, (Wahlström & Widstrand) Översättni­ng: Niclas Nilsson

Kirke handlar om den första trollkvinn­an i litteratur­en. En kvinna med mer makt än vad som ansågs lämpligt. Miller lyfter ut kvinnan Kirke ur det grekiska eposet Odyssén och får en helt egen berättelse. Jag lämnar det där, men vill understryk­a att det var en fantastisk läsning. Det ska erkännas att jag var skeptisk till en början, gudar, trollkonst­er och kampen mellan dödliga och odödliga lät helt enkelt inte som något för mig. Men så fel jag hade! Tillåt er att gå in i denna världen, ni kommer sörja att den tar slut.

BONUSTIPS: OM KONSTEN ATT LÄSA OCH SKRIVA

Olof Lagercrant­z, Wahlström & Widstrand

En bok på knappa hundra sidor från 1985 om ja, just konten att läsa och skriva. Utan uppmaninga­r, fylld av vackert resonerand­e om vad böcker gör med oss människor. Jag hittade den i en låda på loppis och det är faktiskt en otrolig läsning. Vilken språkanvän­dning, och vilka reflektion­er om andra författare­s skrivande!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden