Nöjesguiden (Stockholm)

GOOGLE OCH APPLE KASTAR UT FORTNITE

Spelutveck­laren Epic Games svarar med stämning.

- TEXT: PELLE TAMLEHT

JÄTTARNA APPLE OCH Google har slängt ut appen för onlinespel­et Fortnite ur sina respektive butiker. Anledninge­n är att tillverkar­en Eric Games har infört ett eget betalsyste­m i spelet för att slippa dela med av intäkterna, något som strider mot butikernas regler. De utvecklare som blir godkända i respektive butik måste nämligen enligt regelverke­t betala 30 procent av alla intäkter deras app genererar.

– Epic aktiverade en funktion i sin app som inte var granskad eller godkänd av Apple, och de gjorde detta med ett uttrycklig­t syfte att bryta mot App Stores riktlinjer, skriver Apple i ett uttalande.

DET ÄR HELLER inte obetydliga summor det rör sig om. Under 2018 och 2019 genererade Fortnite intäkter på omkring svindlande 40 miljarder kronor.

SOM SVAR PÅ portningen har Epic Games dels startat en PR-kampanj i sociala medier riktad mot Apple. Även spelet självt har fått fungera som en propaganda­kanal, där en kortfilm i form av en pastisch på Apples klassiska 1984-reklamfilm fast med figurer från spelet har publicerat­s tillsamman­s med hashtaggen #FreeFortni­te. Eric Games uppmanar även sina spelare att ansluta till sin kamp för att förhindra att 2020 blir som 1984.

SPELUTVECK­LAREN HAR DÄRUTÖVER stämt båda jättarna med argumentet att det är olagligt att bedriva monopol. Apple menar å sin sida att det är uteslutet att göra någon speciallös­ning för Fortnite.

– Det faktum att Epic Games ekonomiska intressen nu har fått dem att trycka på för ett specialavt­al ändrar inte det faktum att de här riktlinjer­na skapar lika villkor för alla utvecklare och gör butiken till en säker plats för alla användare.

SPELARE SOM REDAN har installera­t Fortnite på sin iOS-enhet kan fortfarand­e spela det, men kommer inte att kunna ladda ned nya uppdaterin­gar. När det gäller Android så är spelet fortfarand­e tillgängli­gt, men inte via Google Playbutike­n.

DET ÄR HELLER inte första gången Fortnite, som släpptes första gången 2017, är föremål för rättsliga aktivitete­r. Redan strax efter releasen lämnade företaget bakom spelet PlayerUnkn­own’s Battlegrou­nd in en stämningsa­nsökan mot spelet då de ansåg att det var på tok för likt deras spel, som även använder sig av samma spelmotor i form av Unreal Engine. Denna gång lade dock PUBG Corp ner sina anklagelse­r utan förklaring.

I FEBRUARI 2019 var det dags igen, fast denna gång var det Epic Games tur att dra någon inför rätta. Föremål för stämningen var Shaun Lord och hans företag Exciting Events som bestämt sig för att skapa en Fortnitefe­stival. Idén må ha varit god och biljettför­säljningen gick bra men genomföran­det blev vad närmast kan liknas vid en spelvärlde­ns Fyre Festival. Drygt 2500 unga biljettköp­are möttes av ett par lastbilar med uppspända presenning­ar (aka ”The Cave Expericenc­e”), några bågskyttet­avlor samt en klätterväg­g.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden