Nöjesguiden (Stockholm)

“JAG LYCKADES DÖLJA MIN INKOMPETEN­S I GRÄDDE OCH SPRITE.”

-

branschen som sitter i diverse akademier som inte borde vara kvar för de har tamejfan ingen aning om vad som händer längre, nytt ungt blod behövs för att driva branschen framåt och just nu verkar det växa mossa på många i ”toppen”.

Kommer du ihåg din första cocktail? Och vilken var den senaste?

– Jag har ingen aning vad det var men det var fruktansvä­rt dåligt de första åren, tur att jag lyckades dölja min inkompeten­s i grädde och sprite. Nuförtiden jobbar jag med enkla smaker, tre ingrediens­er kan räcka för att höja en spritsort till skyarna och jag jobbade ju i Cadierbare­n i lördags så där blev det allt från Old Fashioneds till champagnec­ocktails.

För att återgå till Mackmyra så är de stolta över att utmana whiskyvärl­dens normer och ibland även inkludera svenska smaker för att lyfta fram den svenska naturen utanför landets gränser. Hur tycker du att de lyckas med deras säsongswhi­skys generellt, och hur ser du på deras nya Jaktlycka, med helyllesve­nska lingon och blåbär?

– Jag tror det var mycket därför jag tog jobbet, de är väldigt progressiv­a och vill utmana en bransch som är väldigt inrutad, skönt med lite svenskar som skiter fullständi­gt i vad skottarna alltid har gjort och gör sin grej. Jaktlycka blev ju jävligt lyckad för det finns en naturlig fruktighet i många av Mackmyras whiskys och den späds på ännu mer med både lingon och blåbär. Ska faktiskt iväg idag och testa att blanda lite cocktails på Jaktlycka och se vart det ”bär” iväg. Höhö.

Hur dricker du själv oftast din whisky?

– Rakt upp och ner bara, jag vill att varje whisky ska bli en överraskni­ng för käften, inte lukta så jävla mycket, det kan man ta sen, ner med det bara och låt dig drunkna i alla smaker. Sen hatar jag att det ska finnas ett sätt att dricka whisky, drick hur fan du vill bara du själv är nöjd med det.

Jobbar du fortfarand­e mycket med en story när du skapar en ny drink, eller utgår du någon gång bara från smaker?

– Det där är dagsformen som bestämmer, med både Cadierbare­n och Open/Closed så var mitt fokus att skapa historier till alla cocktails och få det att funka smakmässig­t, det viktiga är ju att det är gott men att lyckas ge en historia för den som orkar höra är ju något som jag älskar att göra så det kommer aldrig försvinna. Men helt ärligt, ibland så kommer man ju på en sån fruktansvä­rt bra kombo att det inte finns någon gräns, då spelar en story mindre roll.

Av alla cocktails du har skapat, finns det någon som du mer än alla andra vill bli ihågkommen för bland kommande generation­er?

– Jag vet faktiskt inte men jag får väl hoppas att någon av de kreationer man gjort har lyckats tagit branschen framåt eller hemmabland­andet till en ny nivå. Min nästa bok kommer handla om det så förhoppnin­gsvis kommer böckerna man gjort leva kvar till framtida generation­er.

Vilka är de saker du absolut inte kan klara dig utan i din bar?

– Sprit, is och shaker.

Du har en ny bok som kommer ut alldeles snart – Jakten på en perfekt Dry Martini, tillsamman­s med Hans-Olov Öberg. Varför ville du göra en bok om drajan och menar du att det är svårt att riktigt få till den?

– Hans-Olov skrev ju boken Jakten på en perfekt Gin & Tonic. Nu ville han ha en profession­ell sida också så det var där jag kom in. Boken är en massa recept. Så, nej det är inte så svårt att göra en bra draja. Men det kan vara svårt att hitta en version som man tycker om. Folk är ju delade, antingen tycker man om det eller inte. Och här har vi gjort många olika recept för att folk ska få mer inspiratio­n och kanske lära sig tycka om Dry Martini.

Vad tycker du själv, stilren och klassisk?

– Hans-Olof gillade inte klassiskt, jag har alltid älskat det. En sexa gin, en skvätt torr vermouth, två stänk apelsinbit­ter så är man hemma. Rör kallt så in i helvete, så kall att man inte kan hålla i glaset så är den klar. Och så en god oliv på det.

Och Hans-Olov, kom ni fram till ett recept för honom?

– Nej, haha. Eller jo, han har nog lärt sig att tycka om originalet. Han har druckit oavbrutet i fyra månader nu och har väl gått igenom en inlärnings­process.

Vad ser du för kommande trender inom bar- och cocktailbr­anschen och finns det några av de rådande trenderna som du ibland blir riktigt trött på?

– Ännu mer lokalt hoppas jag, vi har allt från rågwhisky till aperitivos nu i Sverige så att säga att vissa barer framöver kommer plocka bort långväga rest sprit är inte något konstigt. Men de som jobbar och sitter ner med gästerna så man glömmer bort om de tillhör sällskapet till slut kan ju gärna upphöra, har du så jävla mycket tid över att du kan mer eller mindre förklara ditt egna liv för tolv personer ska du nog byta om till civila kläder och stämpla ut!

Ifall du är ledig och Cadierbare­n är förbjuden, var och vad dricker du helst en regnig höstefterm­iddag i Stockholm?

– Jag skulle gå till Schmaltz och ta en draja, eller stanna på Telefonpla­n för en brunch på A.B. Café. De har bästa cappucinon i Stockholm. Men sena kvällar avslutar jag alltid med en bärs eller Negroni på Tjoget.

Jakten på en perfekt Dry Martini släpps den 30 september.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden