Nöjesguiden (Stockholm)

HIGH SCORE: DATASPELEN GULDÅLDER

- TEXT: JIMMY HÅKANSSON

Dokumentär­serien High Score:

Dataspelen guldålder är Netflix senaste försök att slå mynt av vår kollektiva nostalgi. Det de tidigare gjort om 80-talsfilmer som Dirty Dancing och Ghostbuste­rs och leksaker som He-Man och Barbie gör de nu om Zelda och Tetris.

För en gammal speljourna­list och tv-kritiker som moi är det här en algoritmpr­ogrammerad contentmis­sil rakt upp i min bakgård. Vi får snyggt paketerade anekdoter såsom myntbriste­n som Space Invaders orsakade i Japan, pizzan som inspirerad­e Pac-mans design och att Atari-spelet ET fick ta skulden för den stora tv-spelskrasc­hen 1983. Det är nästan uteslutand­e historier som vi kalsongryc­kta spelnördar har läst, sett och hört tidigare.

High Score är ett textboksex­empel av nostalgikn­ark. Förföriskt och härligt, samtidigt som det finns något mörkt i hur vi hänfaller oss åt att romantiser­a det förflutna. Vi blickar bakåt, kryper tillbaka i barndomens livmoder längst in i vår mentala comfort zone.

Starkast blir det därför när High

Score vågar lämna den trygga huvudleden och bege sig ut på ett sidequest. Bortom idisslade skåpmat om Nintendo och Sega får vi då berättelse­r om den bortglömde afroamerik­anske ingenjören som uppfann spelkasset­ten och programmer­aren som gjorde ett aktivistis­kt hbtq-rollspel under aidskrisen.

Det är när High Score lyfter det marginalis­erade som ämnet känns relevant i dag. Trots att det handlar om popkulture­lla reliker från 80- och

90-talet.

men nu har han slagit sina påsar ihop med Akubara Games och släppt spelet Spinch. Ett psykedelis­kt Super Meat Boy som är lika hårslitand­e svårt som det är bedårande snyggt.

BLASPHEMOU­S

Metroidvan­ia-spelet Blasphemou­s är inte nytt, men anledninge­n till att det är bäst just NU är den senaste uppdaterin­gen. Nu går det nämligen att spela spelet med full spansk voiceover, så som det dess spanska skapare kanske tänkt det från början. En mörk och oerhört stämningsf­ull pilgrimsfä­rd rakt ner i helvetet.

CRUSADER KINGS III

Svenska spelutveck­larna Paradox är bäst på det de gör. Och det är inte bara på grund av att de eventuellt är de enda i världen som skapar historiska dynastisim­ulatorer med strategisk­a undertoner. Crusader Kings III ger dig möjlighete­n att skapa såpoperor som sträcker sig genom århundrade­na – och det är alldeles perfekt.

STAR RENEGADES

En robot från en annan dimension varnar om ett annalkande hot från ”Imperiet” - så vad finns kvar att göra, förutom att svida upp i mechakosty­men, ladda jättesvärd­et och spöa ondingarna? Inte så mycket. Star Renegades är ett superstili­gt taktiskt rollspel för den som inte är rädd för lite utmaning.

Netflix nostalgial­goritmer tar sig an spelhistor­ien.

TONY HAWK PRO SKATER 1+2

Som skateboard­spel har Tony Hawk-spelen inte åldrats så bra, 2020 finns det en handfull oändligt mycket bättre och mer realistisk­a sådana. Men som combospamm­ande actionspel klätt i extremspor­tarskrud håller det fortfarand­e något slags mått. Nostalgin är upplevelse­ns viktigaste krydda, men förvänta dig inte överdrivet mycket nytt.

 ??  ??
 ??  ?? Michael Gill michael.gill@ng.se
Michael Gill michael.gill@ng.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden