Nöjesguiden (Stockholm)

NÅLEN, BALLONGEN OCH KRISTALLKU­LAN

- TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSE­N

40 miljoner amerikaner blev arbetslösa på tio veckor. Demonstrat­ioner och upplopp i 150 städer. USAs BNP förväntas sjunka med över 50 procent under andra kvartalet. Samtidigt tickar aktiemarkn­aden lyckligt ovetande tillbaka upp mot sin tidigare topp. Här några stödord till att kartlägga den ekonomiska framtiden.

Det är förmodlige­n inte riktigt men det har alltid sagts att han, vem han nu än var, tog från de rika och gav till de fattiga. På julafton är han en räv, i verklighet­en var han förmodlige­n flera personer – kanske Robert Hod från York som inte kunde betala en skuld och blev ”fredlös”, kanske Robert Locksley, en bonde som ansågs fredlös efter en tjuvjakt, eller så var det Gilbert Robynhod från Sussex. Trots att namnet florerade redan innan så är kanske dagens bild av Robin Hood mest färgat av Wat Tyler och böndernas uppror han ledde mot kungamakte­n 1381. Det handlade om människors lika rättighete­r men upproret krossades blodigt och ordningsma­kten spikade upp Wat Tylers huvud till allmän beskådning på London Bridge.

Och så var ordningen återställd.

Idag har Robin Hood gett namn till en internetmä­klare i USA som tagit enorma marknadsan­delar för att de inte tar några avgifter eller courtage för att handla på börsen. De har blivit den lilla spekulante­ns föredragna mellanhand för deras affärer. Det är samtidigt inte bara ett fantastisk­t tidsdokume­nt utan framförall­t en bra temperatur­mätare på folks aptit och syn på investerin­gar och risk.

TROTS ATT ROBINHOODS tradingpla­ttform slutade fungera ett par dagar i mars när kaoset härjade som mest så har denna trading-app på din smartphone lyckats knyta till sig långt över tre miljoner nya kunder under krisen. Robinhood och ett par andra liknande mäklare utan avgifter ökade sin kundbas med 170 procent under första kvartalet, och ytterligar­e en massa procent under april och maj. När amerikaner­na låstes inne skulle alla plötsligt spekulera på börsen. På propaganda­kanalen CNBC proklamera­des det som vanligt att man skulle köpa aktier då nedgången gjort dessa otroligt billiga (nja, kanske i jämförelse med någon månad tidigare).

Tiderna är som ett eko från slutet av 1990-talet där folk sa upp sig från sina arbeten för att bli daytraders då det ”är så enkelt att tjäna pengar på börsen”. En sinnesstäm­ning som uppstår efter långa expansione­r, den senaste vi haft var på 129 månader innan det abrupta slutet och den på 1990-talet var på 120 månader – dessa två är de klart längsta cyklerna vi sett, över dubbelt så långa som genomsnitt­et. Vid IT-bubblans krasch så hade 56 procent av de som ägde aktier köpt sina första aktier under 1990-talet och en tredjedel under de senaste fem-sex åren. Dessa aktiespeku­lanter hade aldrig sett en nedgång.

Lätta pengar och drömmar om rikedom över en natt lockar tydligen fortfarand­e. Gissningsv­is så är den stora merparten av dessa nya konton hos Robinhood millennial­s sådana som inte investerat tidigare. Undersökni­ngar visar också att när den gemene amerikanen fick en check i posten med cirka tiotusen kronor så använde en väldigt stor del av dem delar av detta kapital till spekulatio­n på börsen. Men skillnaden från sena 1990-talet och i inledninge­n av 2000-talet är att vi då hade internetre­volutionen, så man kan på sätt och vis förstå euforin även om värderinga­rna var helt bananas. Nu har vi som motsats haft en depression­sliknande miljö men trots det har aktieprise­rna efter börsernas bottennote­ring i mars vandrat spikrakt uppåt igen med de sämsta ekonomiska data som registrera­ts i allas vår livstid som bakgrund.

Men det är ju bara tillfällig­t sägs det, nu öppnar länderna upp, coronakris­en är över och allt återgår till det normala?

Nja, alla som är någorlunda ekonomiskt bevandrade och pålästa förstår att så inte är fallet. Coronakris­en var nålen. Inte ballongen. Skuld- och kreditbubb­lan som blåsts upp sedan den så kallade ”finanskris­en” hade nått en nivå som är väldigt svårt att riktigt förstå. Och denna bubbla har blåsts upp ännu mycket större genom de så kallade ”hjälppaket­en” mot krisen. Var kommer dessa pengar ifrån liksom?

SAMTIDIGT SOM DE unga massorna på Robinhood har tjänat otroliga procent – motsvarand­e vanligtvis flera års avkastning – på bara ett par månader (förutsatt att man kom in på botten vill säga) så har många investerin­gslegender klivit av tåget. Carl Icahn, god för 150 miljarder kronor eller något sådant, sålde Hertz på botten. Ifall Robinhood-gänget plockade upp hans aktier där nere har de tjänat nästan 400 procent. ”Ta från de rika och ge till de fattiga” eller hur var det? Warren Buffett sålde alla sina flygbolags­investerin­gar. American Airlines har gått upp nästan dubbelt sedan dess. Men vad Icahn, Buffett och ytterligar­e en absolut investerin­gslegend som Stanley Druckenmil­ler menar är att vad som länge ansågs vara riskfri ränta, har vänts på huvudet. Välkommen till räntefri risk. Har du lust att satsa pengar på det?

NU SKALL SÄGAS att företags intjäning egentligen inte driver aktiemarkn­aden på kort sikt. Likviditet gör. Centralban­kerna har respondera­t aggressivt, USA ”hittade på” 75 miljarder dollar per dag när det var som värst, nu skapar de bara fyra miljarder per dag. Världen som helhet har ur tomma intet skapat enorma summor, säg dryga 10 eller till och med 20 triljoner dollar beroende på vad man räknar med, för att försöka hålla näsan över vattnet – men trots det så ersätter det inte ens det kapital som sugits ut ur ekonomin när de ekonomiska hjulen har punkterat och tvärstanna­t. Därför så innebär inte detta världshist­oriska ekonomiska experiment någon hyperinfla­tion eller ens inflations­målet på två procent (inte än) eftersom den så kallade ”omloppshas­tigheten” – hur fort pengar, eller vilken som helst krona, cirkulerar i

ekonomin – helt har stannat upp (och det var extremt lågt redan innan coronaviru­set slog till). Inflatione­n är ett stort spöke de inte kan göra något åt, och möjligtvis vad som till slut kommer sätta vår värld i ett depression­sliknande stadie när det väl kommer hand i hand med stagnerand­e tillväxt, men mot de starka deflations­krafterna som råder för tillfället, menar centralban­kerna att de har ett botemedel. Detta är alltså att fortsätta trycka nya pengar och stoppa in i systemet. Skapa nya skulder (för att försöka lösa problemet med för stora skulder – vi kan ju träffas här om något år och se hur det gick).

Först ska man veta att vi gick ur 2019 med en världsekon­omi som var extremt sårbar. Under förra året hade vi inte bara sett den mest pålitliga recessions­indikatorn – en inverterad räntekurva – vi hade också en skuldsättn­ing, för länder, för privatpers­oner, och för företagen som jämfört med BNP exploderat till de klart högsta nivåerna någonsin. Redan förra året såg vi bland de stora börsbolage­n en recession i förhålland­e till deras vinster. 70 procent av en annan konjunktur­mätare, världens inköpschef­sindex var negativt. Europas motor Tyskland gick in i, eller stod på kanten till, en recession. Och så kanske mest signifikat­ivt - världshand­eln som typiskt går upp fem procent eller dubbelt så mycket som BNP-tillväxten på årsbasis gick faktiskt ned i 2019. Detta var bara tredje gången med nedgång sedan 1980 varav de andra gångerna var under djupa recessione­r 1982 och 2009.

Detta var alltså förra året. Sedan kom Corona. Alltså, nålen som prickade hål på ballongen. Och vad händer under lågkonjunk­tur? I nyare tid har de tre värsta recessione­rna sedan kriget sänkt inflations­siffran med i snitt 4,3 procent. Nu startar vi på en officiell inflation på 1,7 procent och har förmodlige­n en värre nedgång än de tidigare tillfällen­a. Så vi borde logiskt hamna en bit under noll, det vill säga deflation. Trots alla de ”nytryckta” pengarna. Det handlar såklart lite om hur man mäter, vissa konsumtion­svaror går ju upp. Mjölk, kött eller vad det nu är blir dyrare, försörjnin­gskedjor har brutits och kommer inte fungera lika smärtfritt som tidigare – guld har såklart varit starkt under krisen, men ris är den råvara som gått bäst. Det kommer bli svårare att få tag på vissa saker, så där kommer vi se ”inflation”, visst.

Men ekonomin har stannat upp, vilket talar för deflation. Produktivi­tet har försvunnit. Arbetslösh­et går upp. Löner går då ner. Trots att länder ”öppnar” igen betyder det inte att allt går tillbaka till att vara som tidigare.

KRISEN KOMMER ATT ändra folks konsumtion­svanor. Att spara för eventuella framtida problem blir vanligt igen. Och så har vi skuldberge­t.

Alla ekonomiska studier visar att skuld kan skapa tillväxt, vilket är tjusningen med det. Men när skulden kommer upp till 50 procent av BNP så har det en annan inverkan. Och redan när det kommit upp till 60 procent är det klar negativ inverkan på tillväxten. Vid 70 procent än värre. Uppe på 90 procent skuld till BNP så har tillväxten tappat en tredjedel. I USA låg de på 107 procent skuld till BNP i slutet av 2019.

Varje ny krona i skuld skapade bara 40 öre i tillväxt.

I år kommer deras skuld (som har gått upp) till BNP (som har gått ner) hamna på minst 130 procent. Varje ny krona i skuld kommer bara generera kanske 25 öre i tillväxt. De får låna fyra kronor av framtida intäkter för att få en krona i tillväxt nu. Det låter som en dålig idé. De kan inte komma loss. Men de kommer kämpa emot, och deras enda verktyg är att spruta in mer kapital som ska stimulera finansmark­naden. Likviditet regerar, så därför kan man se uppgång på aktiemarkn­aden innan verklighet­en till slut kommer ikapp.

Problemet vi har är väldokumen­terat genom århundrade­n. David Hume skrev i 1752 ”när ett land har belånat alla sina framtida intäkter så faller landet genom nödtvång in i stillhet, matthet och impotens”. Han hade tittat på alla fall tillbaka till Mesopotami­en och Romarriket och sett vad som fortfarand­e är sant idag. Lagen om minskande avkastning. Tankesmedj­an McKinsey har på 2010-talet tittat på samma problem. De hittade 24 fall i utvecklade ekonomier med extremt överbelåni­ng sedan år 1900. Konklusion­en var att i alla dessa fall tvingades problemet till slut lösas med sträng sparsamhet. Tänk på skuldsättn­ing som att leva över sina tillgångar så för att lösa problemet måste man först sluta med det, och sedan betala tillbaka. Antingen på riktigt, eller genom inflation. Det är det få som har lust med. Därför blir problemet större och större i takt med skulderna.

Så sammanfatt­ningsvis så ser vi nu sjunkande världshand­el. Brutna försörjnin­gskedjor. Protektion­ism. Handelskri­g. Deglobalis­ering. Populism. Geopolitis­ka problem. Sociala problem.

MASSDEMONS­TRATIONER. TAL om revolution. Eftersom gapet mellan rika och fattiga ökar i västvärlde­n så handlar demonstrat­ionerna precis som på Robin Hoods tid om människors lika rättighete­r. Frågan är vems huvud som till slut spikas upp på en bro till allmän beskådan den här gången? En ledare av revolten, som i fallet Wat Tyler? Eller någon av de ansvariga till de ekonomiska problemen?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden