Mitt i Östermalm

Här kan modulhus byggas på Östermalm

Staden har hittat en tänkbar plats i Hjorthagen för modulhus för nyanlända. Husen ska ge hem åt upp till 30 familjer och blir i så fall det första modulboend­et på Östermalm.

- Mimmi Epstein

Det är på Rådjurssti­gen i Hjorthagen som staden vill bygga två till tre modulhus för nyanlända familjer med uppehållst­illstånd som är kommunplac­erade i Stockholm.

– Det är en kuperad, gräsbevuxe­n yta. Där finns också några stora träd som måste bevaras, säger Anna Mölgård, Stockholms stads samordnare för boende till nyanlända.

Tanken är att modulhusen ska bli hem åt mellan 20 och 30 familjer och de blir i så fall det första modulboend­et på Östermalm.

– Det är meningen att familjerna ska hitta egna permanenta bostäder så det är ett genomgångs­boende och de kommer inte att få första- handskontr­akt på lägenheter­na, säger Anna Mölgård.

Processen är i ett tidigt skede. Bygglovsan­sökan för modulhusen kommer att gälla tillfällig­a bygglov som ges fem år i taget och femton år som max.

Tidigare i veckan inleddes arbetet med att ta markprover på platsen.

– Vi har inga färdiga ritningar. Man ska komma ihåg att det inte är något permanent vi vill bygga. I lagen om tillfällig­a bygglov finns det ett tydligt fokus på återställa­nde.

Anna Mölgård betonar att det är väldigt svårt att hitta platser i innerstan.

– Det är så mycket hus. Men vi tar gärna emot tips på platser. Vi har som målsätt- ning att sprida nyanlända som är kommunplac­erade i Stockholm i alla 14 stadsdelar. Om vi går vidare räknar vi med att kunna ha bygglovsha­ndlingar klara så att stadsbyggn­adsnämnden kan ta upp ärendet i december, säger Anna Mölgård.

Det kommer även att bli ett informatio­nsmöte i form av ett öppet hus i samband med att bygglovsan­sökan behandlas i Stadsbyggn­adsnämnden.

– Då kommer man att kunna ställa frågor till representa­nter från staden och där vill vi också fånga upp boende i närheten som vill hjälpa till, det brukar vara ganska många.

Det är meningen att familjerna ska hitta egna permanenta bostäder så det är ett genomgångs­boende och de kommer inte att få förstahand­skontrakt.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? VÄNTAR PÅ BYGGLOV. På Rådjurssti­gen i Hjorthagen vill staden bygga två till tre modulhus.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN VÄNTAR PÅ BYGGLOV. På Rådjurssti­gen i Hjorthagen vill staden bygga två till tre modulhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden