Mitt i Östermalm

”Vi hade inte något rum reserverat för prinsessan”

- Kevin Wedin

Danderyds sjukhus kritiseras för att ha givit förmåner för prinsessan Sofia inför födseln av hennes och prins Carl Philips andra barn. Kritik som Danderyds sjukhus nu slår ifrån sig.

Under torsdagsfö­rmiddagen förra veckan fick prinsessan Sofia och prins Carl Philip sitt andra barn, en son som föddes på Danderyds sjukhus. På sociala medier har åsikterna varit kritiska mot att prinsparet ska ha fått särbehandl­ing av Danderyds sjukhus.

Jonas Wikström är kampanjomb­udsman på Repu- blikanska föreningen och anser att det är extra känsligt eftersom det under sommaren varit många skriverier om kris på Stockholms förlossnin­gskliniker.

– Massor av kvinnor skickas till andra län och det är märkligt av Danderyds sjukhus att reservera en plats. Det är uppenbart att de har gjort det på grund av att de är från kungafamil­jen, så ska det inte vara, säger Jonas Wikström.

Ingvor Farinotte är presschef på Danderyds sjukhus och dementerar uppgiftern­a om att prinsessan Sofia ska ha haft ett rum reserverat.

– Det kan jag direkt de- mentera, vi hade inget rum reserverat till prinsessan. Det fanns flera lediga rum när prinsessan kom hit och vi hade full bemanning med både barnmorsko­r och läkare. Innan annan blev hänvisad till någon annan klinik eller påverkad av att prinsessan födde här, säger hon.

Men om det hade varit fullt, hade prinsessan Sofia hänvisats till ett annat sjukhus?

– Det kan jag inte svara på eftersom det är en hypotetisk fråga. Men under sommaren får nio av tio kvinnor föda där de har listat sig, säger Ingvor Farinotte.

 ?? FOTO: PRINS CARL PHILIP, COPYRIGHT KUNGAHUSET.SE ?? NÄSTAN HELT VANLIGT BARN. Prins Gabriel kom till världen den 31 på Danderyds sjukhus – som vilket barn som helst.
FOTO: PRINS CARL PHILIP, COPYRIGHT KUNGAHUSET.SE NÄSTAN HELT VANLIGT BARN. Prins Gabriel kom till världen den 31 på Danderyds sjukhus – som vilket barn som helst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden