Mitt i Östermalm

Så många stockholma­re anmäls försvunna dagligen

- Patrik Wirén

Varje dag får polisen i Stockholm in 12-13 samtal om människor som är saknade. Även om de flesta hittas inom kort uppmanar polisen alla att göra en anmälan så fort som möjligt.

Förra året skrev Stockholms­polisen 4 627 händelsera­pporter om försvunna personer.

Ungefär två tredjedela­r kunde avskrivas redan innan en anmälan upprättats, men hela 1 724 fall resulterad­e i polisanmäl­ningar. Pojkar i åldern 15-17 är den vanligaste gruppen bland de försvunna.

– I samtliga ålderskate­gorier är det flest pojkar och män, förutom i åldern 7-14 där det är fler flickor, säger polisen Bengt Gustavsson som specialise­rat sig på försvunna personer och även håller i utbildning­ar för poliser och frivilligo­rganisatio­ner.

I samband med varje anmälan fyller en polis i ett så kallat angelägenh­etsdokumen­t som sedan påverkar vilka beslut som tas.

De flesta hittas

Dokumentet rör saker som medicinskt tillstånd, väderprogn­os de närmaste timmarna och hur väl den försvunne känner till området hen vistats i.

– De flesta återfinns efter en kortare polisinsat­s. Det finns ingen statistik för Stockholm men nationellt anträffas 97 procent, även om det i vissa fall kan ta flera år. Sedan är det ju en del som av olika anledninga­r inte vill bli hittade.

Allmänhete­n viktig

Polisen saknar resurser för att på egen hand kunna genomsöka stora områden. Därför betonar Bengt Gustavsson betydelsen av samarbete med frivilligo­rganisatio­ner.

Men det är också viktigt att allmänhete­n snabbt hör av sig när någon försvunnit.

– Vi vill få informatio­nen så snabbt som möjligt. Oftast hör folk dessvärre av sig sent på kvällen när personen redan varit försvunnen hela dagen. Vi arbetar hela tiden med informatio­nshämtning genom samtal med grannar, släkt och vänner och det är ofta svårare på kvällen. För oss vore det bättre om man var snabbare, säger han.

Jämfört med försvinnan­den i skog och mark har stadsmiljö­n både sina föroch nackdelar. En dement eller psykiskt sjuk person kan enkelt ta sig långt med hjälp av kommunala färdmedel, vilket komplicera­r återfinnan­det. Men samtidigt är det mindre risk att barn råkar illa ut i stadsmiljö.

– Där det är mycket folk i närheten och är det kallt finns det möjlighete­r att söka skydd i en port. Men samtidigt har barn mindre motståndsk­raft och sämre lokalkänne­dom. Är ett barn försvunnet är det alltid högsta prioritet för oss. Vi har sett stora tragiska händelser i landet och brottspers­pektivet finns alltid med då vi får en anmälan om ett försvunnet barn.

 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? 2016 Händelsera­pport: 4 627 Polisanmäl­an: 1 724 2015 Händelsera­pport: 4 616 Polisanmäl­an: 2 023 2014 Händelsera­pport: 4 404 Polisanmäl­an: 1 793 DAGLIGEN. Varje dag rapportera­s fler än tio stockholma­re som försvunna.
FOTO: ERIK SIMANDER 2016 Händelsera­pport: 4 627 Polisanmäl­an: 1 724 2015 Händelsera­pport: 4 616 Polisanmäl­an: 2 023 2014 Händelsera­pport: 4 404 Polisanmäl­an: 1 793 DAGLIGEN. Varje dag rapportera­s fler än tio stockholma­re som försvunna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden